Η αειφορική κοιλάδα του Αίθωνα: “Discover Aethonas”

Η αειφορική κοιλάδα του Αίθωνα: “Discover Aethonas”

Η αειφορική κοιλάδα του Αίθωνα: “Discover Aethonas”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 908 ΦΟΡΕΣ

Η “Discover Aethonas” είναι μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για τον αειφορικό μεσογειακό τρόπο ζωής και διατροφής. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό σκοπό και απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Αρχικά, έχει εφαρμοστεί σε μαθητές και εφήβους και έχει παρουσιαστεί στο 7ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», 16-18/09/2022 στην Πάτρα. Στιγμιότυπα από τη χρήση της εφαρμογής από μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ρόδου φαίνονται στις φωτογραφίες 2 και 3.

Ο επισκέπτης, τουρίστας ή ντόπιος, μπορεί να περιηγηθεί στην κοιλάδα του Αίθωνα, στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος, μέσα από την οπτική του παραδοσιακού τρόπου ζωής και διατροφής των κατοίκων.

Η παραδοσιακή ροδίτικη διατροφή είναι μία τοπική παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής, η οποία σήμερα θεωρείται ότι συμβάλλει στην υγεία και αποτελεί διατροφικό πρότυπο και τρόπου ζωής παγκόσμια.

Η εφαρμογή “Discover Aethonas” ξεναγεί στα διατροφικά στοιχεία της περιοχής που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία, σε όσα έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και συναντώνται στην περιπατητική διαδρομή του Αίθωνα, όπως είναι για παράδειγμα διάφοροι καρποί και βότανα, στοιχεία της μεσογειακής διατροφής.

Η κοιλάδα του Αίθωνα, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε όλες τις εποχές
Η κοιλάδα του Αίθωνα, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε όλες τις εποχές

Η περιπατητική διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες και οι περιηγητές μπορούν να επιλέξουν την κοιλάδα του Αίθωνα για μία ευχάριστη σωματική δραστηριότητα και κοινωνικοποίηση κοντά στη φύση.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι μια βόλτα στη φύση βελτιώνει τη διάθεση, την ψυχοσωματική υγεία, και μειώνει το άγχος κυρίως μέσα από τη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης.

Στις στάσεις που προτείνει η εφαρμογή σχετικά με την αειφορία, περιλαμβάνονται και στοιχεία που έχουν περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως είναι η περιοχή «Ζιές», το «Καπί» και η «Παναγιά Πλατανιώτισσα».

Έτσι, ο χρήστης εκπαιδεύεται στον αειφορικό μεσογειακό τρόπο ζωής σε μια ισορροπία ανθρώπου - φύσης. Η καλή υγεία αντιμετωπίζεται ως ολότητα που συνδέει τον άνθρωπο με το περιβάλλον του, φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορεί κανείς να την κατεβάσει στο κινητό του, ενώ λειτουργεί και χωρίς τη χρήση διαδικτύου.

Στιγμιότυπα από την εφαρμογή “Discover Aethonas”
Στιγμιότυπα από την εφαρμογή “Discover Aethonas”

Η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Δ2.3.ΕΞΥΠΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ EΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ» του υποέργου Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας Αιγαίου, της πράξης «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ», χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑ» [MIS 5046494].

Τα ερευνητικά εργαστήρια που συμμετείχαν στην πραγματοποίηση της δράσης ήταν:
• Το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (ltee.aegean.gr) και το

• Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Αγωγή του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την επιστημονική ευθύνη της εφαρμογής είχαν η καθηγήτρια Δημητρακοπούλου Αγγελική, ο καθηγητής Φεσάκης Γεώργιος, ο αναπληρωτής καθηγητής Παπαβασιλείου Βασίλειος, ο διδάκτωρ Μαρκουζής Δημήτριος, η υπ. διδάκτωρ Χατζηνικόλα Χαριστούλα, και ο Κεφάλας Ιωάννης.

Μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ρόδου χρησιμοποίησαν  την εφαρμογή και πήραν πληροφορίες σκανάροντας  τα QR codes στην κοιλάδα του Αίθωνα
Μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ρόδου χρησιμοποίησαν την εφαρμογή και πήραν πληροφορίες σκανάροντας τα QR codes στην κοιλάδα του Αίθωνα

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη