Νέα πρόταση της ΔΕΥΑΡ για διακανονισμό τελευταίας ευκαιρίας

Νέα πρόταση της ΔΕΥΑΡ  για διακανονισμό τελευταίας ευκαιρίας

Νέα πρόταση της ΔΕΥΑΡ για διακανονισμό τελευταίας ευκαιρίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 14636 ΦΟΡΕΣ

Δ. Τσίκκης: Εκτινάχθηκε το ενεργειακό κόστος αλλά δεν θα μετακυληθεί στους καταναλωτές

Στα έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, στην επέκταση της υδροδότησης από το φράγμα Γαδουρά αλλά και σε μία γενναία πρόταση προς τους δημότες/πελάτες της για έναν διακανονισμό «τελευταίας ευκαιρίας» για τις οφειλές τους, που θα υπερβαίνει ίσως τις εκατό δόσεις, προσβλέπει η ΔΕΥΑΡ για την αύξηση των εσόδων της αλλά και για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στο νησί, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που το προσωπικό της είναι και αποδεκατισμένο μετά τη δικαστική απόφαση για την αποχώρηση των πενήντα πέντε εργαζομένων των πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου.

Σε δηλώσεις του χθες, ο νέο-ορισθείς πρόεδρος της Επιχείρησης, κ. Δημήτρης Τσίκκης, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο ενώ έκανε και έναν μίνι απολογισμό για τη ΔΕΥΑΡ, στο κλείσιμο αυτής της τόσο απαιτητικής σεζόν. Αναλυτικά:

Για τη σεζόν

«Ήταν μία δύσκολη, γενικά, περίοδος για τη ΔΕΥΑΡ η φετινή, ήταν και μία πολύ καλή χρονιά για όλους-αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση σε νερό ακόμη και από το 2019. Προσπάθησαν. Δεν ήμασταν έτοιμοι, είναι γεγονός. Καταφέραμε, όμως, και λύσαμε το πρόβλημα περίπου στα τέλη Ιουλίου και άρχισε να ομαλοποιείται η υδροδότηση στις περιοχές που είχαν πρόβλημα (σ.σ. στη Λίνδο και τους Πεύκους κυρίως και ένα μέρος από τη Λάρδο)».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έχουν προτεραιοποιήσει τα έργα που είναι να γίνουν ήδη από την ύδρευση της Λίνδου, των Πεύκων και της Λάρδου και θεωρούν ότι τον Μάρτιο θα ειναι έτοιμοι. Παράλληλα, έχουν και την πληροφόρηση από τον περιφερειάρχη, ότι περίπου τον Ιούνιο θα φθάσει και ο αγωγός του φράγματος στη Λίνδο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζονται πλέον οι γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ αλλά θα μπορούν να υδροδοτούν τη Λίνδο και τους Πεύκους από τον αγωγό του φράγματος.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, επειδή αυτά είναι μεγάλα τεχνικά έργα, θα έχουν φροντίσει να εκμεταλλευτούν τις νέες έξι γεωτρήσεις που έχουν κάνει. Όπως εξήγησε, τις έχουν ήδη υδροδοτήσει, ενώ έχουν ολοκληρώσει και τους αγωγούς σύνδεσης με τον κεντρικό καταθλιπτικό αγωγό των τριών γεωτρήσεων και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συνδεθούν και οι επόμενες τρεις γεωτρήσεις επίσης με τον κεντρικό αγωγό.

«Θα το πιάσουμε από δυο μεριές. Είναι η υπόσχεση που δώσαμε σαν Δημοτική Αρχή του Αντώνη του Καμπουράκη, ότι η Λίνδος δεν θα ξαναέχει πρόβλημα», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάστηκαν πολλές φορές προβλήματα σε μικρά χωριά, αυτά όμως, οφείλονται σε μεγάλες βλάβες.

Για την Ιαλυσό που αντιμετώπισε πρόβλημα και τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι η περιοχή έπαιρνε νερό από το φράγμα από το 2016, ωστόσο τώρα έγινε ένα μεγάλο τεχνικό έργο και μέσα στο χειμώνα θα γίνουν δοκιμές και εφόσον όλα πάνε καλά, η ΔΕΥΑΡ θα είναι σε θέση να απενεργοποιήσουν τις γεωτρήσεις και να υδροδοτείται από τις δεξαμενές που έχει στην περιφέρειά της μόνο με νερό του φράγματος. Αυτό, βέβαια, θα έχει σαν αποτέλεσμα να κατεβάσει η επιχείρηση και το τεράστιο ενεργειακό κόστος που έχει αυτή την περίοδο.

Εκτινάχθηκε το ενεργειακό κόστος!

Μάλιστα, ο πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2019 -χρονιά ορόσημο αφού το 2020 και το 2021 δεν μπορούν να συγκριθούν τα στοιχεία- το ρεύμα που πλήρωναν ήταν περίπου 200 χιλιάδες ευρώ το μήνα και ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσουν τώρα, μόνο για τον μήνα Αύγουστο ανέρχεται στα 734 χιλιάδες ευρώ! Δηλαδή , έχει ανέβει σχεδόν τρεις φορές πάνω.

Σχετικά με το «τελεσίγραφο» που, ως γνωστόν, είχε στείλει η ΔΕΗ και τον διακανονισμό που έπρεπε να κάνει η επιχείρηση, ο κ. Τσίκκης ανέφερε ότι αυτό συνέβη επειδή υπήρχε μία δυστοκία το 2020 και το 2021 στην πληρωμή όλων των λογαριασμών, και γι’ αυτά πληρώνουν άλλα 500 χιλιάδες ευρώ το μήνα για να εξοφληθούν οι οφειλές των 4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Πάντως, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μετακυληθεί το κόστος αυτό στους πολίτες και δήλωσε: «Το αντίθετο προσπαθούμε να κάνουμε. Προς το παρόν εμείς θα επιβαρυνθούμε γι’ αυτό το κόστος το ενεργειακό και θεωρώ ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσα στο 2023».

Το μεγάλο αγκάθι, λοιπόν, σήμερα για τη ΔΕΥΑΡ είναι το τεράστιο ενεργειακό κόστος που έχει. Τα πάντα-εξηγεί ο πρόεδρος-λειτουργούν με ρεύμα: από τον βιολογικό στην Καλλιθέα μέχρι τα αντλιοστάσια, μέχρι οι τριακόσιες πενήντα γεωτρήσεις που έχει.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχουν προγραμματίσει ότι, ανά ενότητα, θα επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα βάλουν συστήματα net metering (συμψηφισμός ενέργειας), μικρά στην αρχή, της τάξεως των 40 KWh αλλά αν τα συγκεντρώσει κανείς στις δέκα ενότητες, θα μπορούν να παράγουν την ώρα 400 KWh, που σημαίνει την ημέρα θα παράγουν πάνω από 1 MWh.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίκκης, αυτό θα τους βοηθήσει ώστε τα χρήματα που θα έδιναν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ να τα επενδύσουν στις ΑΠΕ και να έχουν δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο. Ο ίδιος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό ενώ υπάρχουν και οι εταιρείες που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα και βρίσκονται σ’ αυτή τη διαδικασία.

Έργα

Σε σχέση με τα έργα, αρχικά όσο αφορά σ’ αυτά που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενημέρωσε ότι για την πλήρη ανακατασκευή στο Βόδι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και εκτιμούν ότι το πρώτο στάδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα προχωρήσουν-αν δεν υπάρχουν ενστάσεις.

Τα έσοδα

Αναφορικά με τα έσοδα, τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει, κάτι που δεν τους εκπλήσσει στη ΔΕΥΑΡ καθώς με το τέλος της σεζόν αρχίζουν και μειώνονται και οι πληρωμές των λογαριασμών. Ετοιμάζουν, όμως, μία δελεαστική πρόσκληση προς τους πελάτες της Επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αύριο, Παρασκευή, με εισήγηση του προέδρου, θα έρθει για έγκριση «ο καλύτερος διακανονισμός που έχει γίνει ποτέ», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς μπορεί να ξεπερνάει και τις εκατό δόσεις και θα έχει την ονομασία «τελευταία ευκαιρία».

«Εκατό δόσεις έχουν πολύ καιρό να φανούν για τα ληξιπρόθεσμα, εμείς θα το τολμήσουμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα», είπε και θύμισε ότι το 2016 που η ΔΕΥΑΡ είχε κάνει πάλι έναν αντίστοιχο διακανονισμό και παρ’ όλο που κάποιοι πελάτες τον έχασαν, είχαν εισπράξει αρκετά από τα ληξιπρόθεσμα.

Για την τιμολογιακή πολιτική

Ερωτηθείς σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει η επιχείρηση από τη νέα χρονιά, είπε ότι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν θα είναι προς την κατεύθυνση να είναι δικαιότερη η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης και δήλωσε:

«Σίγουρα υπάρχει η σκέψη να έχουμε ενιαία τιμή σε όλο το νησί γιατί αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι η Ρόδος και η Ιαλυσός πληρώνουν 0,32 Λ το κυβικό ενώ η υπόλοιπη Ρόδος, οι υπόλοιπες ενότητες (Καλλιθέα, Αφάντου, Λίνδος, Νότια Ρόδος, Ατάβυρος και Κάμειρος) το πληρώνουν 0,16 Λ. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει ένας εξορθολογισμός όσο αφορά στην τιμή.

Σίγουρα οι ανάγκες της Ρόδου και της Ιαλυσού, είναι πολύ μεγαλύτερες σε υποδομές από αυτές που έχει ο Έμπωνας και η Κάμειρος, γι’ αυτό και υπήρξε αυτή η διαφορά. Τώρα με το φράγμα όμως, μπορούμε και επειδή θα κλείσουν και πολλές από τις γεωτρήσεις αφού επαρκεί το νερό, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτή την παρέμβαση αρχές του 2023».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος