ΦΛΑΣ στο παρελθόν: Η ανέγερση της λαχαναγοράς στη Ρόδο το 1962

ΦΛΑΣ στο παρελθόν: Η ανέγερση της λαχαναγοράς στη Ρόδο το 1962

ΦΛΑΣ στο παρελθόν: Η ανέγερση της λαχαναγοράς στη Ρόδο το 1962

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 250 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Τρίτη 16 Οκτωβρίου 1962 Αριθ. Φύλλου 3453

Η ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΗ
ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Προχθές την μεσημβρίαν, υπό την Προεδρείαν του Υπουργού κ. Κωτιάδη και με συμμετοχήν του Νομάρχου, του Δημάρχου και της κ.κ. Βασιλειάδη και Κοντή, συνεκροτήθη σύσκεψις διά τα θέματα της πόλεως:

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Θεοχάρη, διεχθείς τους αντιπροσώπους του τοπικού τύπου, ανεκοίνωσιν εν σχέσει προς την σύσκεψιν διά τα δημοτικά έργα, τα κάτωθι:

«Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μου, εφρόντισα να δώσω συγκεκριμένην μορφήν, εις την εκτέλεσιν των δημοτικών έργων, διά να καταστή δυνατόν αφ’ ενός μεν να αρχίσουν ταύτα, και αφ’ ετέρου να υπάρξη απασχόλησις των εργατών, καθόσον το τελευταίον τούτο αποτελεί πιεστικήν κατάστασιν διά τον εκάστοτε Δήμαρχον. Εις σχετικά διαβήματα εγγράφως προς τας αρμοδίους αρχάς, αντελήφθην

α) διά μεν το Ροδίνι, προ της δημοπρατήσεως του έργου έπρεπε να θεωρηθούν τα σχέδια από τον ΕΟΤ, όπερ και εγένετο αμέσως αι δέουσαι ενέργειαι προς επίσπευσιν δ’ε της θεωρήσεως ταύτης θα αναχωρήση εις Αθήνας ο Διευθυντής Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου και ως εκ τούτου δύναμαι μετά βεβαιότητος να αναμένω ότι θα αρχίση η κατασκευή του κέντρου, ούτως ώστε να λειτουργήση κατά την νέαν θερινήν περίοδον του 1963.

β) Όσον αφορά το έργον της πλατείας Καραμανλή, η σχετική μελέτη προς έγκρισιν, εγκριθείσα από το Δημοτ. Συμβούλιον, διαβιβάσθη προς την Νομαρχίαν διά τελικήν έγκρισιν. Διά το έργον αυτό είναι απαραίτητος η εκ των προτέρων έγκρισις εκ μέρους της, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Διεβιβάσθη σχετικόν έγγραφον την 22αν Σεπτεμβρίου προς την Υπηρεσίαν αυτήν.

γ) Το θέμα της Λαχαναγοράς ήτο μέχρι σήμερον το μόνον ακαθόριστον και ουδεμία πρόβλεψις υπήρχε κατ’ εμέ να εκτελεσθή τούτο, λόγω των πολλαπλών και εν πολλοίς ανυπερβλήτων δυσκολιών, καθ’ όσον διά τον χώρον της πλατείας Αγ. Παντελεήμονος αι ιδιοκτησίαι είναι ξέναι, κατά το πλείστον Εβραϊκαί -πλην τμήματος ανήκοντος εις τον Δήμον- και ο Δήμος κατόπιν μακράς διαδικασίας θα έπρεπε να πληρώση σημαντικόν ποσόν αλλά και να διακινδυνέυση το σοβαρόν αυτό ποσόν, διότι υπάρχει κίνδυνονς κατόπιν των εκσκαφών και ανασκαφών και ο χώρος να κριθή ως διατηρητέος Αρχαιολογικός και απαλλοτριωτέος υπό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εις την περίπτωσιν ταύτην κατά νόμον ο Δήμος δεν αποζημιούται.

Προς άρσιν των δυσκολιών, ως προς την πλατείαν Καραμανλή και ίνα εκκαθαρισθή οριστικώς το θέμα της Λαχαναγοράς, εν επιγνώσει των ευθυνών μας παρεκάλεσα τον Υπουργόν Εμπ. Ναυτιλίας όστις ανταποκριθείς εις την παράκλησίν μου έφερε μετ’ αυτού εις Ρόδον τους κ.κ. Βασιλειάδη και Κοντήν.

Εμεσολάβησαν συσκέψεις καθ’όλην την πρωίαν της χθες και επιτόπιος το απόγευμα εξέτασις των χώρων διά την Λαχαναγοράν και καταλήξαμεν εις τας εξής συμπεράσματα:

α) Διά την πλατείαν Καραμανλή αναμένεται συντόμως η έγκρισις της Αρχ. Υπηρεσίας, οπότε ουδέν κώλυμα θα υπάρχη διά την άμεσον δημοπράτησιν του έργου.


β) Διά την Λαχαναγοράν ελήφθησαν κατά την σύσκεψιν υπ’ όψιν τα ως άνω ανυπέρβλητα εμπόδια διά την ανέγερσιν ταύτης εις τον χώρον του Αγίου Παντελεήμονος.
Επί πλέον διεπιστώθη, ότι λόγω της προβλεπομένης μεγάλης κινήσεως των αυτοκινήτων κ.λπ. μέσων, των πολλών απορριμάτων της αδυνατότητος παροχετεύσεις και άλλων ακαθάρτων υδάτων εντός του λιμένος και της ελλείψεως εισόδων ο εν λόγω χώρος δεν πληροί τας προϋποθέσεις, πολλών μάλλον διότι μερικά οικήματα θεωρούνται διατηρητέα μνημεία.


Κατόπιν επισταμένης εξετάσεως προεκρίθη τελικώς ο χώρος παραπλεύρως των δημοτικών σφαγείων διά τους επιπροσθέτους δύο λόγους α) ότι ο χώρος είναι δημοτικός και αποφεύγεται σπατάλη χρήματος, β) εν όψει του εκσυγχρονισμού του σφαγείου, τούτο αυτομάτως αποκτούν συνεχόμενον ψυκτικόν θάλαμον διά τα σφαγεία, ως επιβάλλει η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Ούτω ο Δήμος αποφεύγει την δαπάνην της ασκόπου κατασκευής δύο ψυγείων.


Εν συνεχεία των αποφάσεων αι αρμόδιαι υπηρεσίαι θα επισπεύσουν την προεργασίαν, ούτως ώστε το έργον να εκτελεσθή εντός του 1963.
Τέλος, εδήλωσεν ότι θα περισταλούν αι αποζημιώσεις ιδιωτών, διότι θα αντιμετωπισθούν έργα ύψους 13.000.000 δραχμών.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...