Η Αρνίθα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα για τα οποία χρειάζονται λύσεις

Η Αρνίθα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα για τα οποία χρειάζονται λύσεις

Η Αρνίθα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα για τα οποία χρειάζονται λύσεις

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2010 ΦΟΡΕΣ

Η πλακόστρωση στα σοκάκια του χωριού, τα αδέσποτα κατσίκια και ελάφια καθώς και η συντήρηση της παραδοσιακής βρύσης στην είσοδο του οικισμού, είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της Αρνίθας!

Το χωριό Αρνίθα της Ρόδου βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού «κρυμμένο» ανάμεσα σε λόφους στο δρόμο από το Γεννάδι προς την Απολακκιά. Με πλούσια φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους που το καλοκαίρι είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι, καθώς αρκετοί επιλέγουν να επιστρέψουν στο χωριό τους για τις διακοπές τους αλλά και όποτε τους δίνεται η δυνατότητα.

Όπως είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ευστάθιος Κώστας, δυστυχώς πλέον είναι ελάχιστοι οι μόνιμοι κάτοικοι όμως τελευταία έχουν λειτουργήσει δύο καταστήματα, το παραδοσιακό καφενείο του χωριού που στεγάζεται στο κτήριο όπου είχε λειτουργήσει το πρώτο σχολείο του χωριού, και ένα κατάστημα με γεωργικό εξοπλισμό στο παλιό δημοτικό σχολείο.

Γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης του χωριού ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του χωριού κ. Κώστας, παρά το γεγονός ότι η Αρνίθα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, εντούτοις δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο πλακόστρωση.

«Αυτό θέλουμε να το προωθήσουμε και να μας βοηθήσει και ο δήμος όσο μπορεί για να γίνει κάτι το οποίο να «δένει» με την παραδοσιακή μορφή του χωριού. Πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουμε πλακόστρωτο στο χωριό.

Εγώ θα ήθελα έστω και 200 μέτρα να κάνουν κάθε χρόνο, όμως να είναι πλακόστρωση και όχι άσφαλτος, διότι η άσφαλτος έχει κορεστεί και σε ορισμένα σημεία το νερό της βροχής μπαίνει μέσα στις αυλές του χωριού και δεν μπορούμε να συνεχιστεί αυτό.

Αφού είναι παραδοσιακός οικισμός ας μας κάνει ο δήμος ό,τι μπορεί, 100 μέτρα, 200 μέτρα, δεν θέλουμε να το κάνει σε ένα χρόνο το χωριό όλο, αλλά τουλάχιστον να φαίνεται κάτι στα κεντρικά δρομάκια για αρχή» δήλωσε ο πρόεδρος της Αρνίθας.


Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για το χωριό είναι τα αδέσποτα κατσίκια αλλά και τα ελάφια, ζήτημα που αντιμετωπίζει όλη η περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Κώστας τόνισε ότι «ειδικά την τελευταία εβδομάδα, κάθε μέρα οι άνθρωποι κάνουν παράπονα γιατί μπαίνουν στο Κοιμητήριο τα κατσίκια και τρώνε τα λουλούδια που υπάρχουν στους τάφους. Μπαινοβγαίνουν συνέχεια. Ζητάμε τη βοήθεια του δήμου αν μπορέσει να μας το περιφράξει (το Κοιμητήριο) να κάνουμε κάτι για να μην μπαίνουν τα κατσίκια».

Σε ό,τι αφορά τα ελάφια, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρνίθας δηλώνει ότι το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο από εκείνο με τα κατσίκια και ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και να ξεκινήσει πρόγραμμα στείρωσης των ζώων, το οποίο και σε κίνδυνο δεν θα θέτει την υγεία τους αλλά και θα περιορίσει λίγο τον πολλαπλασιασμό τους.

«Τα ελάφια, άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό, σε λίγο θα φύγουμε εμείς και θα μείνουν τα ελάφια. Οι λύσεις που προτείνουν και πάνε να κάνουνε, νομίζω ότι είναι ημίμετρα αυτά. Δεν θέλουν να δούνε το πρόβλημα και να κάνουν κάτι εκεί που πονάει (στην πραγματική διάσταση).

Νομίζω ότι η πρόταση του κ. Σάββα Καραταπάνη για στείρωση, ότι είναι η καλύτερη. Αλλά πρέπει να γίνει μία δουλειά συστηματική και με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα χρειαστούν για αυτά που σκέπτονται να κάνουν. Τα ελάφια δεν είναι 500 ή χίλια, μπορεί να είναι και 5.000 και 10.000 στη Νότια Ρόδο μόνο! Είναι μεγάλο πρόβλημα, τα έχουμε φραγμένα και κάθε μέρα μπαίνουν μέσα».

Η βρύση της Αρνίθας

Η Κοινότητα της Αρνίθας ακόμη και για αυτούς που ίσως να μην την έχουν επισκεφθεί, είναι σίγουρα γνωστή για δύο πράγματα: Για την παραδοσιακή βρύση της που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και για την εκκλησία του Αγίου Φιλήμωνα, τη μοναδική ίσως εκκλησία σε όλη την Ελλάδα όπου διατηρεί εκεί οστά του Αγίου και το σπαθί του.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της βρύσης αλλά και των πηγών που υπάρχουν στο χωριό, ουδέποτε οι κάτοικοι αντιμετώπισαν πρόβλημα ύδρευσης.

«Ευτυχώς εμείς με το νερό δεν έχουμε πρόβλημα, είναι οι πηγές και το έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια και προσπαθούμε να το συντηρήσουμε και να το διατηρήσουμε ως «κόρη οφθαλμού». Από το 1962 έχουμε ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση στο χωριό μας, που άλλα χωριά ακόμη και σήμερα δεν έχουν» μας εξηγεί ο πρόεδρος της Κοινότητας.

Ο κ. Κώστας όμως αναφέρει επίσης πως σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή βρύση «έχει πάθει κατολίσθηση η στοά, η υδρομάστευση συγκεκριμένα, και με προσωπική εργασία και με τη βοήθεια του δήμου, καταφέραμε να ξεμπαζώσουμε τη μισή στοά και με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να έχουμε τουλάχιστον τα ¾ του νερού, αλλά θα θέλαμε μία βοήθεια αν μπορέσουμε να το ξεμπαζώσουμε και να το συντηρήσουμε, διότι αυτό το έργο το κάνανε οι δικοί μας άνθρωποι πριν από 250 χρόνια και θέλουμε οπωσδήποτε να το συντηρήσουμε.

Η στοά βέβαια το μεγαλύτερο μέρος έχει πέσει, έρχεται με σωλήνες το νερό, αλλά τουλάχιστον στην υδρομάστευση, στο σημείο όπου συγκεντρώνεται το νερό, να το φτιάξουμε αυτό να μη χαθεί, είναι αμαρτία! Ο κόσμος ξέρει την Αρνίθα, ξέρει τη βρύση της, είναι ένα παραδοσιακό χωριό και είναι ένα μέρος του χωριού η βρύση μας όπως και ο Άγιος Φιλήμωνας» κατέληξε ο πρόεδρος κ. Στάθης Κώστας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Φιλήμωνα
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Φιλήμωνα
O πρόεδρος της κοινότητας Στάθης Κώστας
O πρόεδρος της κοινότητας Στάθης Κώστας

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος