Συζητήθηκε η αίτηση για τη ρύθμιση χρεών της Γεωργοένωσης

Συζητήθηκε η αίτηση για τη ρύθμιση χρεών της Γεωργοένωσης

Συζητήθηκε η αίτηση για τη ρύθμιση χρεών της Γεωργοένωσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας) η αίτηση που έχει καταθέσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, με την οποία ζητά να γίνει δεκτή η σύμβαση που έχει υπογράψει με οφειλέτες της, για τη ρύθμιση των χρεών της.

Η αίτηση επικύρωσης σύμβασης αναδιάρθρωσης κατ’ άρθρο 12 Ν. 4469/2017, κατατέθηκε στις 23 Αυγούστου 2022 από τη δικηγόρο κα. Εριέττα Βενετσιάνου, σε μία προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσης του Συνεταιρισμού που έχει ξεκινήσει από το 2019 για οφειλές αρχικά ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, όμως μετά το «κούρεμα» που έχει γίνει, οι οφειλές πλέον ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Για αυτές τις οφειλές η ΕΑΣΔ προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να επικυρωθεί η Σύμβαση Αναδιάρθρωσης των Οφειλών της Ένωσης που έχει υπογραφεί στις 5 Ιουλίου 2020, όπως αυτή προσκομίζεται και έχει αναρτηθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, ώστε αυτή να ισχύει έναντι πάντων και ρητώς έναντι των ειδικών διαδόχων των προς ρύθμιση απαιτήσεων, κατά τις διατάξεις του Ν. 4469/2017, όπως εκάστοτε ισχύει.

Να αφαιρεθεί η παράνομη προσθήκη της παραγράφου 11 από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι – ΠΡΟΟΙΜΙΟ της από 05-07-2020 σύμβασης, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση του ΚΕΑΟ που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η οποία πρέπει να ενσωματώνεται στη σύμβαση και παραβιάζει το άρθρο 8 παρ. 8 και 10 και το άρθρο 12 παρ. 6 και 8 του Ν. 4469/2017.

Η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται (βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας) εντός δύο (2) μηνών από την κατάθεση και έγινε χθες, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία της συζήτησης.

Χθες κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, παραστάθηκαν οι δικηγόροι: για την ΕΑΣΔ η κα. Εριέττα Βενετσιάνου, έκαναν πρόσθετη παρέμβαση για το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Εταιρείες Δωδεκανήσου ο κ. Μηνάς Τσέρκης, για τη ΔΕΗ ο κ. Γιώργος Μαυρομμάτης, ενώ κύρια παρέμβαση έκαναν υπέρ του ΕΦΚΑ η κα. Μαίρη Μητσού και για την Πειραιώς και εταιρείες που ακολούθησαν οι κ.κ. Χαρίκλεια Παπαδοπούλου και Γιάννης Πάππου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη αίτηση της ΕΑΣΔ, «η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών από την κατάρτισή της. Ο οφειλέτης καταβάλλει ποσά και άλλα ανταλλάγματα σε μη συμβαλλόμενους πιστωτές σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών».

Επίσης, «από την κατάθεση της αίτησης για την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών και έως την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση απαιτήσεων που ρυθμίζονται από τη σύμβαση.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής απαγορεύεται η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, εκτός αν πρόκειται για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης ή άλλο ασφαλιστικό μέτρο που έχει συμφωνηθεί με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών ή για ασφαλιστικό μέτρο με το οποίο επιδιώκεται η αποτροπή της απομάκρυνσης ή αφαίρεσης ή μετακίνησης κινητών πραγμάτων της επιχείρησης ή εν γένει εξοπλισμού, η οποία δεν έχει συμφωνηθεί και ενέχει κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης του οφειλέτη.

Αν κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης για την επικύρωση εκκρεμεί εναντίον του οφειλέτη διαδικασία αναγκαστικής ή διοικητικής εκτέλεσης, αυτή αναστέλλεται με την κοινοποίηση εκ μέρους του οφειλέτη στα όργανα εκτέλεσης της αίτησης για την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών.

Όταν η διαδικασία επισπεύδεται από τη φορολογική διοίκηση με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όργανο εκτέλεσης είναι η αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης».

Στην ίδια αίτηση που συζητήθηκε χθες στο δικαστήριο, γίνεται εκτενής αναφορά στην πορεία και στο έργο της ΕΑΣΔ καθώς επίσης και στις οφειλές της και τονίζονται μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των μελών της μετατρεπόμενης ΈΑΣ, ανέρχεται σήμερα σε 254 μέλη, εκ των οποίων τα 242 είναι φυσικά πρόσωπα - παραγωγοί και τα 12 ΝΠΙΔ (Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) – Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί.

Αποτελεί τον ισχυρότερο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό της Δωδεκανήσου, με κύκλο εργασιών ποσού ευρώ 2.500.000,00 και με δραστηριότητες και εγκαταστάσεις σε Ρόδο και Κω.

Είναι ο κύριος μέτοχος της οινοβιομηχανίας CAΪR ΑΕ κατέχοντας το 96,24% του συνόλου των μετοχών της (τo Ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 3,76%). Επίσης είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού πυρηνελαιουργείου στα Δωδεκάνησα και ενός εκ των λιγοστών πυρηνελαιουργείων της Ελλάδος, ενώ ο Συνεταιρισμός αποτελεί το βασικό πυλώνα στήριξης της αγροτικής οικονομίας του νησιού.

Πέραν των εμπορικών του δραστηριοτήτων, είναι ο κύριος αποδέκτης παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών νησιού (απορρόφηση του 90% της παραγωγής) και ένας από τους βασικούς πυλώνες υλοποίησης των προγραμμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροκτηνοτρόφων της Δωδεκανήσου.

Η εκτιμώμενη αγοραία αξία της ακίνητης περιουσίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης εταιρίεας Ορκωτών εκτιμητών, σε ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Λόγω των ανωτέρω δραστηριοτήτων, της σημαντικής συνεισφοράς του Συνεταιρισμού στην αγροτική παραγωγή της Δωδεκανήσου και στα συμφέροντα των παραγωγών, κρίθηκε επιτακτική η διάσωση και εξυγίανσή του μέσω του Ν. 4469/2017.

Σκοπός του νόμου είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία, μολονότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και ικανοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ωστόσο κρίνεται ότι είναι βιώσιμα, αν συμφωνηθεί, επικυρωθεί και υλοποιηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών με τη συνδρομή των πιστωτών».

Σύμφωνα με την ίδια αίτηση βασικοί πιστωτές, οι οποίοι υπάγονταν στη διαδικασία, ήταν το Δημόσιο, οι Ασφαλιστικοί Φορείς (ΚΕΑΟ), και δύο τράπεζες. Όλοι οι ανωτέρω βασικοί και υπαγόμενοι στη διαδικασία πιστωτές, είχαν αποδεχτεί τη συμμετοχή τους στη διαπραγμάτευση, ως εκ τούτου συγκεντρώθηκε ποσοστό 100% των υπαγομένων απαιτήσεων.

Στην ίδια αίτηση τονίζεται επίσης, ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας που τηρήθηκε για αυτή, ο Συνεταιρισμός ανέθεσε σε εταιρεία ορκωτών λογιστών τη σύνταξη εμπεριστατωμένης μελέτης η οποία έκρινε το Συνεταιρισμό βιώσιμο, εφόσον εφαρμοστεί η πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών την οποία προτείνει και βάσει των οικονομικών στοιχείων και της αξιολόγησης βιωσιμότητας, συντάχθηκε και η πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων και υπό τους περιορισμούς του Ν. 4469/2017.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου