Παράταση για τις άδειες εκτός σχεδίου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Παράταση για τις άδειες εκτός σχεδίου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Παράταση για τις άδειες εκτός σχεδίου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 414 ΦΟΡΕΣ

Να χορηγηθεί παράταση έως το τέλος του 2025, για τη δυνατότητα έκδοσης άδειας οικοδομής στα κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου ακίνητα, ζητά με έγγραφό του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου.

Η επιστολή έχει σταλεί προς τη Γενική Γραμματεία πρωθυπουργού, τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο, τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, ενώ έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές του νομού.

Αναλυτικά η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλιση δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, δεδομένου ότι λήγει η προθεσμία, που ορίζει το άρθρο 40 του Ν.4759/2020.

Σας επισημαίνουμε ότι στην περιοχή της Ρόδου, το Κτηματολόγιο παρέμεινε εκτός λειτουργίας για σχεδόν ένα χρόνο και συγκεκριμένα για το διάστημα από τον Νοέμβριο του έτους 2020 έως τον Δεκέμβριο του έτους 2021, λόγω ζητημάτων ασφάλειας του κτηρίου στο οποίο στεγαζόταν και ακολούθως λόγω της μεταφορά της Υπηρεσίας σε άλλο κτήριο, ενώ εκκρεμούν και 40.000 περίπου πράξεις προς μεταγραφή και συνεπώς κατέστη αδύνατον στο μεσοδιάστημα να τακτοποιηθούν οι τίτλοι των ακινήτων, ώστε να προσκομισθούν για την έκδοση αδειών δόμησης ή τη χορήγηση προέγκρισης αδείας.

Εξάλλου, από την εφαρμογή τους ως άνω νόμου έως και σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ μεσολάβησαν έκτακτες συνθήκες συνεπεία της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών των κατά παρέκκλιση άρτιων ακινήτων της Ρόδου δεν κατάφερε να εκδώσει οικοδομική άδεια, και ως εκ τούτου εξανεμίζεται η αξία των ακινήτων τους με την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης αυτών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και ειδικά αναφερόμενοι στην περιοχή της Ρόδου, ζητούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χορηγηθεί παράταση για τη δυνατότητα έκδοσης άδειας οικοδομής στα κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου ακίνητα έως τις 31.12.2025.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος
Βασίλειος Περίδης

Η γ. γραμματέας
Ανθούλα Καραολάνη».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη