Βολονάκης Γιάννης: Ένας ακούραστος θηρευτής γνώσεων και ιστορικών αποτυπώσεων

Βολονάκης Γιάννης:  Ένας ακούραστος θηρευτής  γνώσεων και ιστορικών αποτυπώσεων

Βολονάκης Γιάννης: Ένας ακούραστος θηρευτής γνώσεων και ιστορικών αποτυπώσεων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 743 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας και τ. Δ/ντης του ΕΟΤ

Στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» στις 23 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε ένα σημαντικό πόνημα για τους Ευρωπαίους Περιηγητές με τίτλο «Ταξίδι στη Νήσο Κρήτη του Ελληνικού Αρχιπελάγους κατά το έτος 1817» του συγγραφέα Franz W. Sieber, σε μετάφραση του Δρ. Ιωάννη Ηλ.Βολανάκη.

Την παρουσία συντόνισε με αριστουργηματικό τρόπο ο καθηγητής Τσιόγκας Γρηγόρης με τον ανάλογο εμπλουτισμό μουσικής και ριζίτικων τραγουδιών από τη δημιουργικότατη αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης».

Μια ακούραστη αδελφότητα που προσφέρει σημαντικό πολιτιστικό έργο στον τόπο, με κεντρικό σύνθημα «Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στη Ρόδο».

Η εισηγητική ομιλία περιείχε μια ξενάγηση στον κόσμο των πρώτων περιηγητών και τον ουσιαστικό ρόλο τους, ο οποίος και καθόρισε με τη γλαφυρή τους πένα τις μετέπειτα αναπτυξιακές παγκόσμιες εξελίξεις στη βάση της περιγραφής των πρώτων υλών παραγωγής από τις χώρες επίσκεψης από αυτούς.

Τα χειρόγραφα –σχέδιά τους έγιναν η δημιουργική «σπίθα» για τις ανακαλύψεις νέων τόπων οι οποίες διαδραμάτισαν τις κατοπινές αποικίες των ισχυρών ευρωπαϊκών τότε χωρών στο πέρασμα προς τη 2η βιομηχανική επανάσταση.

Ένας από περιηγητές ήταν και ο αναφερόμενος Αυστριακός γιατρός Franz W. Sieber (1789-1844), ο οποίος περιγράφει, σ’ ένα ανακαλυφθέν βιβλίο από τον κ. Βολονάκη στη βιβλιοθήκη της Βόννης Γερμανίας, λεπτομέρειες για τη ζωή στη λεβεντογέννα Κρήτη στις αρχές του 19ου αιώνα.

Με κωδικοποίηση και κεφαλαιοποίηση του συγγράμματος από τον κ. Βολονάκη, παρουσιάστηκε το πολυσέλιδο σπουδαίο βιβλίο στο κοινό ως μια ιστορική αναφορά με πλήθος σημειώσεων και πηγών για τα «βήματα» της Κρήτης στη Μεσόγειο.

Ο κ.Βολονάκης, αρχαιολόγος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων με ολοκληρωμένες σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, υπηρέτησε πολλά χρόνια στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ρόδου και σε άλλα μέρη της χώρα μας για να είναι σήμερα ένας καταξιωμένος «συνταξιούχος», γεμάτος ορμή και θέληση για τη γνώση.
Πολυπράγμων, δημοσιεύει άρθρα για τα βότανα αλλά και για ό,τι τον κεντρίζει από τη φύση και από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις αποδίδοντας τη μάθηση και τη δράση ως στοιχεία αναγέννησης της ζωής.

Με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, είναι ισόβιο μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και άλλων συναφών φορέων και συλλόγων, καθηγητής κατά χρονικά διαστήματα στο μάθημα της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» της Πάφου Κύπρου, απολαμβάνει σήμερα τα δύο εγγονάκια του γεμίζοντας τις προσωπικές του στιγμές.

Παράλληλα με το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον, ασχολείται και με τη μελέτη της χλωρίδας της Κρήτης και της Ρόδου, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτές τις περιοχές αγγίζοντας ειδικότερα τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της Ελλάδας από τη σκοπιά της ερευνητικής και βοτανολογικής επιστήμης. Τελευταία ασχολείται με τη μελέτη της χλωρίδας στη γειτονική μας Χάλκη.

Ο κ. Βολονάκης είναι ένας ακάματος, ακαταπόνητος σκαπανέας της γνώσης και της δια βίου μάθησης. Ταπεινός, σεμνός με το σακίδιο στην πλάτη και με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ταξιδεύει ως άλλος «Ρωβινσώνας Κρούσος» αντιμετωπίζοντας με αξιοπρέπεια συνθήκες, καταστάσεις, δυσκολίες αλλά και ελάχιστες στιγμές σχετικών απαξιώσεων.

Για του λόγου το αληθές, σε δύο αποστροφές της ομιλίας όπου ο κ. Τσιόγκας ανάφερε ότι η συγκεκριμένη παρουσία γίνεται για να τιμηθεί ο κ. Βολανάκης, του ανταπάντησε ευγενικά ο κ.Βολονάκης ότι η ομιλία γίνεται για την Κρήτη και όχι για το πρόσωπό του! Η αρετή της ταπεινότητας...

Για εμάς τους απλούς, που τον διακρίνουμε χωρίς καμιά συσχέτιση, θέλουμε να του απευθύνουμε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» για αυτά που προσέφερε γενναιόδωρα στη Ρόδο αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα.
Αποτελεί φάρο και ισχυρό παράδειγμα.

Η συνέχεια του έργου του φαίνεται να είναι βέβαιη. Γιατί τέτοια άτομα δεν σταματούν να περπατούν για την κορυφή του λόφου τους.
Και όπως έλεγε και ο φιλόσοφος Σόλων «Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος».
Αυτός είναι ο εκ Ρεθύμνου Κρήτης και Ρόδιος, κ.Ιωάννης Βολονάκης.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;