«Τι θα έλεγες για 8 δολάρια;» - O Έλον Μασκ, εχθρός της Κοινωνίας της Γνώσης;

«Τι θα έλεγες για 8 δολάρια;» - O Έλον Μασκ, εχθρός της Κοινωνίας της Γνώσης;

«Τι θα έλεγες για 8 δολάρια;» - O Έλον Μασκ, εχθρός της Κοινωνίας της Γνώσης;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 416 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Σωτήρης Ντάλης*

Oι διαδοχικές κρίσεις που διαχειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια και διαχειρίζεται και σήμερα (πανδημία- ενεργειακή κρίση), αγγίζουν τον βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης την ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή.

Έχει υποστηριχθεί πολλές φορές και ορθώς πως οι κρίσεις αυτές κάνουν ακόμη πιο επιτακτική, μια νέα κοινωνική και πολιτική οργάνωση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου που θα διαθέτει και θα αξιοποιεί τη γνώση ως κομβικό πλεονέκτημα.

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία της γνώσης όπως επικράτησε να ονομάζεται, αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα με στόχο τη διεύρυνση και ολοκλήρωσή της, προκειμένου η Ευρώπη να βγει από την κρίση της πανδημίας και από την κρίση που προκάλεσε η ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία, με υγιή οικονομία και κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα η ψηφιακή γνώση θα πρέπει να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ευημερίας σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ποιος θα είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα του Twitter, τον έλεγχο του οποίου απέκτησε στις 27 Οκτωβρίου, ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Αμέσως απέλυσε τον επικεφαλής του Twitter Πάραγκ Αγκραβάλ, και άλλα δυο ηγετικά του στελέχη κι έγραψε: «το πουλί απελευθερώθηκε» για να πάρει μια πρώτη απάντηση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, πως «το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Η εξαγορά αυτού του μέσου προκάλεσε ήδη μεγάλη αναστάτωση επειδή πολλές από τις ιδέες του Μασκ για το πώς βλέπει το Twitter, έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας του. Ο Μασκ θέλει πλήρη «ελευθερία του λόγου» στο κοινωνικό δίκτυο, δηλαδή πιο χαλαρά πρότυπα ελέγχου περιεχομένου και σχεδιάζει να επαναφέρει ορισμένους λογαριασμούς υψηλού προφίλ, όπως του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που εκδιώχθηκαν για παραβίαση κανόνων. Υπάρχουν πλέον σοβαρές ανησυχίες πως οι πρωτοβουλίες του Έλον Μασκ θα αναιρέσουν τις προσπάθειες του Twitter για περιορισμό του εκφοβισμού στην πλατφόρμα.

Για να έλθουμε στα κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής όπου διακυβεύονται κομβικά εθνικά συμφέροντα αυτήν την περίοδο. Ποιος θα έχει εμπιστοσύνη πλέον σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης όταν ο νέος ιδιοκτήτης του λίγες μέρες πριν την εξαγορά στις αρχές Οκτωβρίου, πρότεινε μέσω Twitter, η Ουκρανία να παραχωρήσει οριστικά την Κριμαία στη Ρωσία, να διεξαχθούν νέα δημοψηφίσματα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ (σέβεται τη διεθνή νομιμότητα) για να καθοριστεί η μοίρα όλων των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία και να συμφωνήσει βεβαίως η Ουκρανία στην ουδετερότητα.

Ακριβώς, αυτά που ζητάει και ο Πούτιν. Επόμενο ήταν το Κρεμλίνο να επαινέσει τον Έλον Μασκ γιατί πρότεινε ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» που «σέβεται» τους όρους της Ρωσίας.

Σε μια εποχή όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διχασμοί των δυτικών κοινωνιών σηματοδοτούν μια ιστορική καμπή, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες μας πρέπει να φανούν πιο ανθεκτικές από όσο δείχνουν.

Πρόσφατα ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, έπιασε κουβέντα με τον διάσημο συγγραφέα Στίβεν Κινγκ. Απαντώντας σε tweet του Κινγκ ότι ο τελευταίος δεν θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει 20 δολάρια τον μήνα για να διατηρήσει το εικονίδιο χρήστη με πιστοποιημένη ταυτότητα, ο Μασκ απάντησε: «Τι θα έλεγες για 8 δολάρια;».

Κυρίες και κύριοι, το Twitter, στα χέρια του Έλον Μασκ

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Το Twitter στην εποχή Έλον Μασκ σε ποια πλευρά της Ιστορίας θα βρεθεί; Η συμμετοχή μας ή μη στην πλατφόρμα, θα κριθεί κυρίως από τη στάση του.

*Ο Σωτήρης Ντάλης είναι αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες