Παρέμβαση υπουργού Τουρισμού στις πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων

Παρέμβαση υπουργού Τουρισμού  στις πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων

Παρέμβαση υπουργού Τουρισμού στις πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 414 ΦΟΡΕΣ

Ζητά να μπει τάξη στον ακριβή χαρακτηρισμό τους

Πρωταθλήτρια στην… παράνομη κατάταξη και χαρακτηρισμό των τουριστικών καταλημάτων αναδεικνύεται η περιοχή μας, όπως έδειξε έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο τουρισμού σε ό, τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Χρήμα και Τουρισμός» η έρευνα ήρθε στο φως στο πλαίσιο επιστολής που έστειλε ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην Boοking ζητώντας τη σωστή παρουσίαση των καταλυμάτων της χώρας μας αναφορικά με το χαρακτηρισμό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη επιστολή θα σταλεί και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες ώστε να μπει μία τάξη στο θέμα αυτό μετά και από αίτημα όλων των τουριστικών φορέων της χώρας. Μάλιστα, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα τα Δωδεκάνησα καθώς στην περιοχή μας το ποσοστό της παρανομίας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Όπως επισημαίνει ο κ. Κικίλιας στο πλαίσιο έρευνας που αφορούσε τα Δωδεκάνησα για το Νότιο Αιγαίο, διαπιστώθηκε ότι από τα 976 καταλύματα, τα 360 καταλύματα εμφανίζονταν ως ξενοδοχεία που δεν είναι κάτοχοι άδειας λειτουργίας ξενοδοχείου, καταγράφοντας ποσοστό παρανομίας 37%.

Αναλυτικά το «Χρήμα και Τουρισμός» αναφέρει τα εξής: «Με μια αυστηρή επιστολή προς την Booking, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνει την υποχρέωση της εταιρείας για ορθή παρουσίαση των καταλυμάτων, αναφορικά με τον χαρακτηρισμό τους ως ξενοδοχεία, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης παρεμβαίνοντας στο θολό τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γύρω από το οποία εσχάτως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και με αφορμή παρεμβάσεις των φορέων του Τουρισμού.

Το «Χρήμα και Τουρισμός» αποκάλυψε την επιστολή που απεστάλη στα αρμόδια στελέχη της Booking, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα αποσταλεί στην Expedia και ακολούθως και στις υπόλοιπες πλατφόρμες καταλυμάτων.

Στην επιστολή ο κ. Κικίλιας αφού τονίζει ότι «…Ο ρόλος των ψηφιακών πλατφορμών στην ενίσχυση της δυνατότητας κρατήσεων καταλυμάτων για μεμονωμένους ταξιδιώτες είναι σημαντικός, αυξάνοντας, έτσι, ετησίως, το μερίδιό τους στη συνολική αγορά» προχωρά στην ακόλουθη επισήμανση: «Για το λόγο αυτό, καθίσταται σημαντικό να προχωρήσουμε σε ακριβή περιγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτρέψουμε την παραπλάνηση των δυνητικών επισκεπτών».

Και εξηγεί: «Στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί το booking.com κατά την αναζήτηση καταλύματος με την επιλογή «ξενοδοχείο», η παρουσίαση των ξενοδοχείων λαμβάνει τις ακόλουθες μορφές:
– Καταλύματα που αναφέρονται στην κατηγορία των ξενοδοχείων, τα οποία στην πραγματικότητα αδειοδοτούνται ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή βίλες

– Καταλύματα που αναφέρονται στην κατηγορία των ξενοδοχείων, ενώ είναι απλώς ιδιωτικές ιδιοκτησίες που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση.
– Στη σχετική επιλογή του μενού σας σχετικά με την επιλογή ενός ξενοδοχείου που έχει βραβευτεί με αστέρι, εμφανίζεται η κατηγορία «ξενοδοχεία χωρίς αστέρια». Πρόκειται για μια κατηγορία για την οποία δεν υπάρχει σήμερα νομική πρόβλεψη στην Ελλάδα,

– Ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα παρουσιάζονται ως boutique hotels, χωρίς να έχουν λάβει τη διαπίστευση «boutique hotel» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος που έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει διατηρήσει το σήμα «boutique hotel», το οποίο απονέμει σε ξενοδοχεία που πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις βάσει διαδικασίας διαπίστευσης (αριθμός καταχώρησης σήματος C258/9.12.2015). Το προαναφερθέν σήμα διαπίστευσης έχει συμπεριληφθεί ως προαιρετικό κριτήριο στον τρέχοντα κατάλογο προτύπων που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε διάφορες κατηγορίες αστέρων.

-Κατά την αναζήτηση καταλυμάτων στην πλατφόρμα booking.com με προορισμό την Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι από τα συνολικά 458 καταλύματα, τα 151 παρουσιάζονται ως ξενοδοχεία ενώ δεν είναι κάτοχοι άδειας λειτουργίας ξενοδοχείου. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό παρανομίας 33%».

Και στα Δωδεκάνησα
Ακολούθως ο Βασίλης Κικίλιας αποκαλύπτει ότι «την ίδια χρονική περίοδο διεξήχθη παρόμοια έρευνα που αφορούσε τα Δωδεκάνησα στο Νότιο Αιγαίο. Διαπιστώθηκε ότι από τα 976 καταλύματα, τα 360 καταλύματα εμφανίζονταν ως ξενοδοχεία που δεν είναι κάτοχοι άδειας λειτουργίας ξενοδοχείου, ποσοστό παρανομίας 37%».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας εμφατικά:
«Οι παραπάνω περιπτώσεις συνιστούν καταστρατήγηση των γραπτών νομικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

– των διατάξεων της τουριστικής νομοθεσίας (Ν. 4276/2014 άρθρο 7, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)
– τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή (Ν. 2251/1994 άρθρο 9, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)

– Με βάση τα παραπάνω, καλείστε να προσαρμόσετε τις προδιαγραφές που εμφανίζονται στην αναζήτηση ξενοδοχείων εντός της ελληνικής επικράτειας με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς σχετικά με την ακριβή διάκριση των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς διαμονής».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος δημοσιοποίησε έρευνα για τον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ και ο ΣΕΤΕ απέστειλε προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης για τον τομέα με την κυβέρνηση πλέον να δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και τη θέσπιση κανόνων.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με στελέχη της EasyJet

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών 14,3%

O Όμιλος Mitsis προσθέτει νέο προορισμό στο χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Αύξηση 5% σημειώθηκε τον Απρίλιο στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ

Jobmatch: Το νέο «εργαλείο» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό

Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων