Άγονος ο διαγωνισμός για την ενοικίαση κτηρίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ

Άγονος ο διαγωνισμός για την ενοικίαση κτηρίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ

Άγονος ο διαγωνισμός για την ενοικίαση κτηρίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 817 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκε ήδη συμπληρωματική πίστωση

Άγονος απέβη ο διαγωνισμός στον οποίο προχώρησε το Σεπτέμβριο η διοίκηση του ΕΦΚΑ για την ενοικίαση νέων κτηρίων με σκοπό να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Ρόδο, για συνολικά 9 χρόνια.


Σύμφωνα με την απόφαση του φορέα, στο διαγωνισμό δεν υποβλήθηκαν προσφορές και έτσι θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός και μάλιστα με αύξηση του ανώτατου μηνιαίου μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η ενοικίαση θα γίνει πλέον για διάστημα 11 ετών.

Για το λόγο αυτό, εγκρίθηκε συμπληρωματική πίστωση που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα ανέρχεται στο 1.056.263 ευρώ επιπλέον. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ οι συμπληρωματικές πιστώσεις καλύπτονται από την τροποποίηση της ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης για τη στέγαση των υπηρεσιών του φορέα που έγινε σύμφωνα με απόφαση του υπουργού εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων.

Η επιμονή του ΕΦΚΑ να συνεχίσει τη διεξαγωγή διαγωνισμών για τη στέγαση των υπηρεσιών του ακυρώνει στην πράξη σχεδιασμούς και δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στο ιδιόκτητο κτήριο που υπάρχει στο νησί μας.
Προτιμά δηλαδή να δαπανά τεράστια ποσά για να ενοικιάζει χώρους από το να επισκευάσει και να αξιοποιήσει τις υποδομές που υπάρχουν ήδη στη Ρόδο.

Ο διαγωνισμός αφορά τη μίσθωση ακινήτων και τη στέγαση τους ως εξής:
1) Της ΠΥΣΥ νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο
2) Της τοπικής διεύθυνσης Α’ Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο
3) Του ΠΕΚΑ βορείου και νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο
4) Του αποκεντρωμένου τμήματος ΚΕΑΟ Ρόδου με έδρα τη Ρόδο και
5) Των ανενεργών και ημιενεργών αρχείων του e-efka περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στην πόλη της Ρόδου.

Ποιος δουλεύει ποιον;
Το θέμα είχε αναδείξει στα μέσα Σεπτεμβρίου η «Ροδιακή» όταν αναφέρθηκε στον πρώτο διαγωνισμό-πρόκληση επισημαίνοντας ότι την ώρα που ολόκληρη η τοπική κοινωνία, περιμένει μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές δημοσιοοικονομικές συνθήκες να γίνει περιστολή δαπανών και εξόδων, την ίδια ώρα οι γνωστοί – άγνωστοι μηχανισμοί του ΕΦΚΑ, μπαίνουν στη διαδικασία ενοικίασης τεράστιων κτηριακών εγκαταστάσεων, όχι για ένα, δύο ή τρία χρόνια που θα χρειάζονταν ενδεχομένως μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και οι μελέτες για το ιδιόκτητο κτήριο, αλλά για 9+3 χρόνια για τα 4 από τα 5 τμήματα που αναζητά να στεγάσει.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αυτές, λειτουργούν σήμερα στους δύο ορόφους που έχει ενοικιάσει ο ΕΦΚΑ στην οδό Ρόδου – Λίνδου, στο κτήριο Φραγκεσκάκη.
Κι ενώ η υπόθεση του παλαιού και εγκαταλελειμμένου ιδιόκτητου κτηρίου του ΙΚΑ της Ρόδου «ξεκόλλησε» μετά από 20 χρόνια απραξίας ύστερα από ενέργειες του τότε βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, το βαθύ κράτος των Αθηνών, ενώ είχε δεσμευτεί δημόσια για ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου, σε όλους τους βουλευτές του νομού έρχεται απροειδοποίητα να εφαρμόσει μια περίεργη τουλάχιστον διαδικασία ενοικίασης ιδιωτικών κτηριακών συγκροτημάτων, ακολουθώντας την πεπατημένη, που επί δεκαετίες εφαρμόστηκε, ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τα κρατικά ταμεία και ουσιαστικά επιβαρύνοντας εργαζόμενους και συνταξιούχους.


Αντί δηλαδή, να αναζητηθούν άμεσες λύσεις αξιοποίησης ιδιόκτητων ή δημοσίων κτηρίων, (όπως έγινε με το κτήριο ΚΕΕΛΠΝΟ στη Ρόδο το οποίο λειτουργεί σήμερα άψογα στεγάζοντας το κέντρο υγείας Ρόδου) επιλέγεται διαδικασία χρέωσης των δημόσιων ταμείων και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας.

Η απόφαση
Στην απόφαση που πήρε ο ΕΦΚΑ στις 17 Νοεμβρίου αναφέρει τα εξής:
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Α) Την έγκριση του από 12/10/2022 πρακτικού της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για τη στέγαση της Α΄ Τοπικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, της Π.Υ.Σ.Υ. Νοτίου Αιγαίου, του Π.Ε.Κ.Α. Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Αποκεντρωμένου Τμήματος Κ.Ε.Α.Ο. Ρόδου με έδρα την πόλη της Ρόδου καθώς επίσης και των αρχείων ΕΦΚΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ως εκ τούτου την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου λόγω μη υποβολής προσφορών.
Β) Τη διενέργεια διαγωνισμού μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση της Α΄ Τοπικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, της Π.Υ.Σ.Υ. Νοτίου Αιγαίου, του Π.Ε.Κ.Α. Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Αποκεντρωμένου Τμήματος Κ.Ε.Α.Ο. Ρόδου με έδρα την πόλη της Ρόδου καθώς επίσης και των αρχείων ΕΦΚΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με αύξηση του ανώτατου μηνιαίου μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο το οποίο θα ανέρχεται:
• σε 12€ για χώρους κύριας χρήσης.
• σε 6€ για χώρους αρχείων και αποθηκών που προορίζονται τόσο για τις Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στη Ρόδο όσο και για τους χώρους ανενεργών και ημιενεργών αρχείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Γ) Την έγκριση:
i) Συμπληρωματικής πίστωσης συνολικού ποσού #579.744€# για τη στέγαση της Τοπικής Διεύθυνσης Α΄ Δωδεκανήσου, που θα βαρύνει τον ΚΑΕ 813 του προϋπολογισμού του e-ΕΦΚΑ για τα έτη 2023-2034 με το ποσό των #48.312,00€# κατ’ έτος.
ii) Συμπληρωματικής πίστωσης συνολικού ποσού #190.080€# για τη στέγαση της Π.Υ.Σ.Υ. Νοτίου Αιγαίου που θα βαρύνει τον ΚΑΕ 813 του προϋπολογισμού του e-ΕΦΚΑ για τα έτη 2023-2034 με το ποσό των #15.840,00€# κατ’ έτος.
iii) Συμπληρωματικής πίστωσης συνολικού ποσού #127.353,60€# για τη στέγαση του Π.Ε.Κ.Α. Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που θα βαρύνει τον ΚΑΕ 813 του προϋπολογισμού του e-ΕΦΚΑ για τα έτη 2023-2034 με το ποσό των #10.612,80€# κατ’ έτος.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη