Αγαπητός Ξάνθης: Ένας λαμπρός επιστήμονας στις αίθουσες του Ε.Μ.Π. (Η περίπτωση του Μιχάλη Κ. Χονδρού)

Αγαπητός Ξάνθης: Ένας λαμπρός επιστήμονας στις αίθουσες του Ε.Μ.Π. (Η περίπτωση του Μιχάλη Κ. Χονδρού)

Αγαπητός Ξάνθης: Ένας λαμπρός επιστήμονας στις αίθουσες του Ε.Μ.Π. (Η περίπτωση του Μιχάλη Κ. Χονδρού)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 929 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o
Αγαπητός Ξάνθης*
Αρχιτέκτονας και τ. Δ/ντης του ΕΟΤ

Αυτές τις ημέρες ορκίστηκε ως επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π) στην Αθήνα στην κατεύθυνση της Ακτομηχανικής Λιμενικών και Παρακτίων Έργων, ο Μιχάλης Κυριακού, Χονδρός.

Ταπεινός, σεμνός και κυρίως λάτρης της επιστήμης έδειξε την αγάπη του για την μηχανική από μικρό παιδί. Αριστούχος στα γυμνασιακά του χρόνια τον κέρδισε το Πολυτεχνείο, παρότι υπήρχαν προτροπές για την σχολή της Ιατρικής.

Ακολούθησε αυτό που κτυπάει στην καρδιά περισσότερο και δικαιώθηκε περίτρανα. Έκανε τους γονείς του υπερήφανους και τα συγγενικά του πρόσωπα επίσης.

Αλλά το κορυφαίο είναι ότι η θαυμάσια οικογένεια του συναντά ένα άτομο με ξεχωριστά προσόντα το οποίο φτάνει στο ανώτερο επίπεδο διδασκαλίας και καταξίωσης.
Σύντομο βιογραφικό:

Κατέχει 12ετή εμπειρία στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την θαλάσσια υδραυλική, την ακτομηχανική και τα λιμενικά και παράκτια έργα, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 10 ερευνητικά έργα.

Τα ερευνητικά του αποτελέσματα έχουν παρουσιασθεί σε πάνω από 40 δημοσιευμένες έρευνες σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει βραβευθεί για αρκετές έρευνες, ενώ ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για 4 έτη (διάρκεια εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής), ύστερα από Πανελλήνια διάκριση.

Έχει κατασκευάσει εξελιγμένα αριθμητικά μοντέλα προσομοίωσης της κυματικής διάδοσης (Βoussinesq-type, Parabolic & Elliptic Mild Slope), της παράκτιας υδροδυναμικής κυκλοφορίας και των τάσεων στερεομεταφοράς.

Στα παραπάνω μοντέλα έχει ενσωματώσει μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στη διεξαγωγή φυσικών προσομοιώσεων στο διδιάστατο κανάλι και στη τριδιάστατη δεξαμενή του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ.
Έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία στην μελέτη λιμενικών και ακτομηχανικών έργων και έργων ανοιχτής θαλάσσης.

Ως σύμβουλος μελετητικής εταιρείας του αντικειμένου επί σειρά ετών και πλέον ως συνιδρυτής της εταιρείας Scientia Maris, είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις επιστημονικές του γνώσεις σε μια πληθώρα πραγματικών προκλήσεων προστασίας των ακτών και ανάπτυξης των λιμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (π.χ. Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Αλβανία, Γουιάνα -Ν.Αμερική κ.α.). Έχει συμμετάσχει σε 10 μελέτες Προγραμματικών Σχεδίων (Master Plan) ανάπτυξης λιμένων και περίπου σε 40 μελέτες λιμενικών και ακτομηχανικών έργων και έργων ανοικτής θαλάσσης.

Με αυτές τις περγαμηνές ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κ. Ανδρέας Μπουντουβής ενέταξε τον Μιχαλη Χονδρό στην καθηγητική οικογένεια του ανωτάτου ιδρύματος της χώρας στο πλαίσιο προσφοράς των υψηλών πανεπιστημιακών απαιτήσεων του μηχανικού με μια διαδικασία που δημιουργεί κριτικά σκεπτόμενους, κοινωνικά ευαίσθητους επιστήμονες και σύναμμα υπεύθυνους πολίτες.

Ο ευρύτερος στόχος του Ε.Μ.Π είναι η αποδίδουσα τεχνοερευνητική εκπαίδευση να γίνει έναυσμα για ένα πανεπιστημιακό ευρύτερο χώρο ζωντανό, υγιή, δημιουργικό, εξωστρεφή και επικοινωνιακό με τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού στη βάση ότι η διάχυση της γνώσης είναι υπέρ του ανθρώπου και της συνύπαρξης με τη φύση.

Ο Πλάτων έλεγε: «Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας-Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία».
Αυτή η αγνή γνώση όμως πρέπει να μεταλαμπαδεύεται από αρίστους, φιλομαθείς, από «αγωγούς» της αγωγής, αντικειμενικούς, ευαίσθητους, ενεργούς πολίτες. Από άτομα που μπορούν να είναι φάροι σε μια γκρίζα εποχή της αστάθειας και της αφυδάτωσης.

Η γνώση δεν καταλαμβάνει χώρο όμως σε τροφοδοτεί για το ένα φωτεινό μεγάλο ταξίδι.
Και όπως γράφει σαν επιμύθιο ο Paulo Coelho στον «Αλχημιστή»: Η ζωή είναι ένα ταξίδι, σιγουρευτείτε πως δε θα χάσετε τίποτα.

Αυτό το ταξίδι ο Μιχάλης Χονδρός το έχει ξεκινήσει και προσπαθεί να μην χάσει τίποτα από το όνειρο της περιπέτεια που ο ίδιος επέλεξε.
Η ικανότητα δική του, η εκτίμηση δική μας.

*Ο αρθρογράφος είναι αρχιτέκτονας, μεταδιδακτορικός υπότροφος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες