ΦΛΑΣ στο παρελθόν: 1962- Η "Ροδιακή" εις τον τόπον της θεομηνίας- Η Χάλκη επλήγη καίριως

ΦΛΑΣ στο παρελθόν: 1962- Η "Ροδιακή" εις τον τόπον της θεομηνίας- Η Χάλκη επλήγη καίριως

ΦΛΑΣ στο παρελθόν: 1962- Η "Ροδιακή" εις τον τόπον της θεομηνίας- Η Χάλκη επλήγη καίριως

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 279 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 1962
Αριθ. Φύλλου 3506

Η «ΡΟΔΙΑΚΗ» ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ
Η ΧΑΛΚΗ ΕΠΛΗΓΗ ΚΑΙΡΙΩΣ
ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΒΡΟΧΩΝ
Εις απόγνωσιν οι κάτοικοι Χάλκης-Γεωργία και κτηνοτροφία κατεστράφησαν • Δεν θα φέρουν αμνερίφια εις Ρόδον διά τας εορτάς
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ
ΧΑΛΚΗ 5 (Ιδ. ανταπόκρισις)

Εις τραγικήν κατάστασιν περιήλθον οι περισσότεροι εκ των κατοίκων της Χάλκης, μετά την θεομηνίαν που έπληξε την νήσον κατά το παρελθόν Σάβατον. Ο Δήμος της νήσου, με επικεφαλής τον Δήμαρχον κ. Πασπαλάκην και εν συνεργασία με τα των ανδρών του σταθμού Χωροφυλακής και των κατοίκων ασχολείται πυρετωδώς με την συγκέντρωσιν των στοιχείων, προκειμένουν να υποβάλη λεπτομερή έκθεσιν προς την Νομαρχίαν. Οι εκ των κατοίκων κτηνοτρόφοι, καθημερινώς περιέρχονται τας αποκρήμνους περιοχάς της νήσου, όπου ανευρίσκουν συνήθως πνιγμένα τα αιγοπρόβατα και συνεχώς ανευρίσκονται και νέα. Πιστεύεται ότι τα ζώα παρεσύρθησαν υπό των πλημμυρισάντων υδάτων εις κρημνούς και λάκκους, όπου άλλα επνίγησαν και άλλα εφονεύθησαν. Μεταξύ αυτών ήσαν και νεογέννητα καθώς και ετοιμόγενοι αίγες.

Τα σιτηρά
Αι ζημίαι ήσαν επίσης τεράστιαι εις τας καλλιεργείας σιτηρών, Ολόκληρος η καλλιέργεια κατεστράφη κυριολεκτικώς από χώματα και λίθους, που παρεσύρθησαν εκ των υψωμάτων. Οι άνεμοι εξερίζωσαν ή απέκοψαν αριθμόν 150 ελαιοδένδρων και συκεών, εις τας περιοχάς του Πόνταμου και του οροπεδίου του Αγίου Ιωάννου. Διά να γίνη κατανοητόν το μέγεθος της συμφοράς από πλευράς ελαιοδένδρων αρκεί να αναφερθή ότι τα καταστραφέντα αποτελούν το ένα τρίτον των υπαρχόντων εις την νήσον.

Αι οικίαι
Κατά την διάρκειαν της θεομηνίας τα ύδατα κατέκλυσον μέγαν αριθμόν οικιών και οι κάτοικοι υπεχρεώθησαν να διανυκτερεύσουν εις γειτονικάς, πλέον ασφαλείς οικίας. Αι ζημίαι εις έπιπλα και σκεύη δεν έχουν υπολογισθή. Πάντως είναι σημαντικαί. Δύο οικίαι συνεπεία των βροχών κατέστησαν ακατοίκητοι.
Εις άλλας προεκλήθησαν σημαντικαί ζημίαι μη υπολογισθείσαι μέχρι στιγμής.
Εξ άλλου, τεραστίας σημασίας ζημίαι -διά τας δυνατότητας της Χάλκης- εσημειώθησαν εις την κεντρικήν οδόν χάλκης - Αγίου Ιωάννου, η οποία διασχίζει κατά μήκος την Χάλκην και εξυπηρετεί τόσο τους αγρότας και κτηνοτρόφους, όσον και τους επιισκέπτας της ιστορικής μονής του Αγίου Ιωάννου.
Εις πολλά σημεία της οδού παρεσύρθησαν τα χώματα, αλλά και οι λίθοι των υποστρωμάτων και της αντιστηρίξεως. Δια την οδοόν αυτήν οι Χαλκήται ειργάζοντο επί σειράν ετών και το Κράτος δαπάνησε μεγάλα ποσά. Αύτη ήτο το μεγαλύτερον έργον που είχεν εκτελεσθή μεταπολεμικώς, εις Χάλκην.

Απελπισία
Οι 40 κάτοικοι της Χάλκης είναι γενικώς απηλπισμένοι εκ της συμφοράς που έπληξε την νήσον των η οποία αποζεί εκ των εμβασμάτων των ξενητευομένων, εκ της περιωρισμένης αλιείας, εκ της πενιχράς γεωργικής πυραγωγής και εκ της κάπως ανεπτυγμένης -αν και σχεδόν πρωτογόνου- μή ποιμενικής κτηνοτροφίας. Ούτοι ανέμενον να διέλθουν καλά τας εορτάς των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, εκ της πωλήσεως των αμνών και εριφίων γάλακτος -ήδη όμως δεν έχουν τί να πωλήσουν. Η απόγνωσίς των επιτείνεται και εκ του γεγονότος ότι πολλοί εξ αυτών οφείλουν δάνεια εις την ΑΤΕ και δεν θα δυνηθούν να τα εξοφλήσουν.
Από συζητήσεις που είχον με τους παράγοντας της νήσου, φαίνεται ότι είναι απαραίτητος η άφιξις εκπροσώπου της νομαρχίας ενταύθα διά την λήψιν μέτρων υπέρ των κατοίκων, αλλά και διά την εξεύρεσιν τρόπου αντιμετωπίσεως της τραγικής καταστάσεως κατά τας εορτάς και κατά τον χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...