Κοσμάς Σφυρίου: Οι εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν μετά τις τουρκικές εκλογές

Κοσμάς Σφυρίου: Οι εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν μετά τις τουρκικές εκλογές

Κοσμάς Σφυρίου: Οι εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν μετά τις τουρκικές εκλογές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 416 ΦΟΡΕΣ

Tου Kοσμά Σφυρίου

Εκτός από το μέγα θέμα της ακρίβειας, το οποίο αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός στις μέρες μας - που όλο και περισσότερο συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών - το μέγιστο επικίνδυνο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι η απειλή πολέμου, που καθημερινά «εκτοξεύεται» από όλα - και τα πιο επίσημα - χείλη της Τουρκίας.

Η χώρα μας -βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο- σταθερά ακολουθεί πολιτική αποτροπής του πολέμου, με διπλωματικούς χειρισμούς και συμμαχίες (με χώρες της Ε.Ε, με Η.Π.Α με ισχυρές χώρες του αραβικού κόσμου κ.λπ), με ενίσχυση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως, στην Τουρκία επικρατεί παροξυσμός επιθετικότητας και εν όψει εκλογών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταγωνίζονται σε πολεμική ρητορική, προσπαθώντας - όλα τα κόμματα - να προσελκύσουν, όσο μπορούν περισσότερες, ψήφους. Μάλιστα, πολιτικές ηγεσίες, στρατιωτικές ηγεσίες και μαζικά μέσα ενημέρωσης, πολύ μεθοδικά, ενσπείρουν (εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια) ανθελληνικό μίσος στην τουρκική κοινή γνώμη. Και το τελευταίο διάστημα προειδοποιούν, ότι θα αφήσουν πλέον τις ρητορίες και θα προχωρήσουν «στο πεδίο!».

«Αν δεν βγάλετε τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα νησιά, θα εισβάλουμε σ’ αυτά!» ή «θα έλθουμε ξαφνικά κάποια νύχτα!», όπως αναμασούν καθημερινά όλοι οι Τούρκοι ιθύνοντες.

Όσο δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις της τουρκικής κοινωνίας, ότι η επιθετική έως πολεμική ρητορική της Ελλάδας αποδίδει τα αναμενόμενα από τον Τούρκο πρόεδρο, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος να προχωρήσει η Τουρκία σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, για να κερδίσει τις εκλογές ο Ρ. Ερντογάν.

Αυτή η μέθοδος του Τούρκου προέδρου δοκιμάστηκε και πέτυχε στις εκλογές του 2015 μετά τη στρατιωτική εισβολή στην βόρεια Συρία. Γιατί να μην την εφαρμόσει και κατά της χώρας μας;

Η Ελλάδα, εκτός από τη διπλωματία και την πολιτική αποτροπής, εκτός από την αμυντική στρατιωτική προπαρασκευή, έχει απόλυτη ανάγκη εθνικής συνεννόησης και εθνικής ομοψυχίας.

Έχει ανάγκη, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης - με υπευθυνότητα, που αρμόζει στην κρισιμότητα αυτής της περιόδου - να προτάξουν την υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων και της εθνικής ακεραιότητας, έναντι των όποιων εκλογικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεών τους.

Όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία:
Η κυβέρνηση να μη ζητήσει την προκήρυξη των ελληνικών βουλευτικών εκλογών - με την απλή αναλογική - και «καπάκι» την προκήρυξη και επαναληπτικών εκλογών. Αντίθετα, να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης, το ταχύτερο !

Τα μεγαλύτερα κόμματα να συμπράξουν, για να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές και να μην επιτρέψουν, να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες ακυβερνησίας, επί 2 - 3 μήνες, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, που να την εκμεταλλευθεί η γειτονική μας χώρα, για να δράσει «επί του πεδίου», για «να έλθουν κάποια νύχτα»…

Δηλαδή με άλλα λόγια, οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν - οπωσδήποτε - μετά τις τουρκικές εκλογές. Κι αν αυτό απαιτεί να εξαντληθεί και η τελευταία μέρα που επιτρέπει το Σύνταγμα, αυτό να γίνει. Να προκηρυχθούν οι εκλογές για τα τέλη Ιουλίου, αν αυτό εξασφαλίζει ότι θα έχουν προηγηθεί οι τουρκικές εκλογές.

Βέβαια, η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας θα συνεχιστεί και από επόμενη κυβέρνησή της και θα πρέπει η Ελλάδα να την αντιμετωπίσει με επιτυχία, με εθνική ενότητα.

Όμως, τουλάχιστον, να υπερβούμε ειρηνικά αυτόν τον εκλογικό «ρουβίκωνα» και για την αντιμετώπιση της ευθείας απειλής πολέμου, η χώρα μας να κυβερνάται από κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, που να αίρει την ακραία πολιτική πόλωση και να διαμορφώνει «κλίμα» εθνικής ομοψυχίας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες