Αγαπητός Ξάνθης: Η ορκωμοσία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μια συγκινητική τελετή

Αγαπητός Ξάνθης: Η ορκωμοσία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  μια συγκινητική τελετή

Αγαπητός Ξάνθης: Η ορκωμοσία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μια συγκινητική τελετή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 980 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Αγαπητός Ξάνθης*
Αρχιτέκτονας και τ. Δ/ντης του ΕΟΤ

Στις 9 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Κορνήλιος Καστοριάδης» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε η καθομολόγηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών παρουσία του κοσμήτορα της Σχόλης κ. Ιωάννη Σεϊμένη, του πρόεδρου του Τμήματος κ. Σωτήρη Ντάλη, του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος και της γραμματείας.

Όλοι οι πτυχιούχοι φοιτητές και διπλωματούχοι μεταπτυχιακοί με αίσθημα ευθύνης και με συγκινητική φωνή επαναλάμβαναν το όρκο καθομολόγησης σε ακολουθία αναφωνήσεως από τους πρωτεύσαντες. Ήταν μια στιγμή γεμάτη από συναίσθημα, χαρά αλλά ολοκληρωτική συμπάθεια από τους παρευρισκόμενους γονείς και συγγενείς των τελειόφοιτων.

Κάποια φοιτήτρια μου χάρισε το φύλλο από τον όρκο που διάβασε πριν από λίγες στιγμές. Τον περιεργάζομαι και προσπαθώ να τον αναλύσω προς όφελος του ανατασιακού περιβάλλοντος που επικρατούσε στην αίθουσα απονομής. Περιβάλλοντος που μας συνεπήρε όλους και μας απογείωσε στα εκπαιδευτικά ουράνια.

-Η πρώτη ενότητα του όρκου περιέχει δυο υποσχέσεις (θα) που συγκλίνουν στην ποιοτική απόδοση των σπουδών και της επιστήμης σύμφωνα με τις αποκτηθείσες αρχές στο Πανεπιστήμιο και της μετέπειτα πορείας του τελειόφοιτου/της.

-Η δεύτερη ενότητα περιέχει τις τέσσερις μεγάλες αξίες της ανθρωπότητας που οδηγούν και οφείλουν να αποτελούν φάρο παρακολούθησης, και αυτές είναι: ευσυνειδησία, ήθος, αξιοπρέπεια και ελευθερία για να μπορεί έτσι να επιτευχθεί η προσωπική πρόοδος σε συνδυασμό με την κοινωνική ευημερία.

-Η τρίτη ενότητα του όρκου και μεγαλύτερη περιλαμβάνει πέντε συμπληρωματικές των πρώτων υποσχέσεων (θα) οι οποίες εκφράζουν:

• την αποφυγή κάθε άδικης και άνομης πράξης

• την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης

• την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας

• την εκδήλωση με γνώμονα το σεβασμό της φύσης, και τελος

• τη συνεχή στάση ενός ενεργού/ργής και δημιουργικού/κής πολίτη αλλά και επιστήμονα στη ζωή

Και καταλήγει ο όρκος σ΄ένα ένα βασικό σκοπό:

Να διαμορφωθεί μια κοινωνία δίχως έμφυλες, φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Εκτιμώ ότι ο αναφερόμενος όρκος περιέχει όλα εκείνα τα εφόδια και τις ζωντανές ελπίδες για ένα καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο στη βάση των πανανθρώπινων αξιών. Αυτά τα ουσιώδη καλλιεργεί με μεθοδικότητα και συνέπεια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πάνω σ’ αυτές τις αρχές δεσμεύεται ο τελειόφοιτος/τη με τον όρκο του /της να διάγει την επιστημονική αλλά και τη συμμετοχική του διαδρομή ως ένας /μια ικανός και σκεπτόμενος ελεύθερος/ρη πολίτης.

Γραφεί στο βιβλίο της η Δ/ντρία του London School of Economics & Political Scince, Minouche Shafik (2021). Μαζί-Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα. Μτφρ. Γ. Μαραγκός. Αθήνα: Μεταίχμιο στη σελ.81 «Η παγκοσμία επένδυση στην εκπαίδευση έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακές αποδόσεις. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε έτος επιπλέον εκπαίδευση παράγει περίπου 10% κατά μέσο όρο προσωπική θετική απόδοση-με άλλα λόγια, στο άτομο που λαμβάνει την ανάλογη εκπαίδευση. Κατά ακολουθία η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό άρθρο του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου».

Και αυτήν του τύπου την εξωστρεφή εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν φείδεται να την παραχωρεί συνεχώς στους φοιτητές/τρίες του έχοντας κατά νου ότι η πρόοδος της χώρας στηρίζεται σε μορφωμένους και καλλιεργημένους πολίτες χωρίς στερητικές απόψεις αλλά με δημιουργικές σκέψεις για ένα αειφόρο και διεκδικητικό μέλλον για τον τόπο μας και το γύρω κόσμο μας.

Καλή σταδιοδρομία στους νέους πτυχιακούς και διπλωματούχους του Τμήματος.

Όλοι/όλες Άξιοι/ες!!

*Ο αρθρογράφος είναι αρχιτέκτονας, μεταδιδακτορικός υπότροφος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;