Γ. Διμέλλη: Διευκρινήσεις για το δημοτικό κυνοκομείο

Γ. Διμέλλη: Διευκρινήσεις για το δημοτικό κυνοκομείο

Γ. Διμέλλη: Διευκρινήσεις για το δημοτικό κυνοκομείο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 579 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Γεωργία Διμέλλη

Κατόπιν διάφορων αναφορών κατά καιρούς σχετικά με το δημοτικό κυνοκομείο Ρόδου και τη λειτουργία του, παραθέτω ορισμένες διευκρινήσεις ώστε να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται.

Ο σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου με σύμβαση με το δήμο Ρόδου διαχειρίζεται το δημοτικό κυνοκομείο. Συγκεκριμένα, συντηρεί τα υπάρχοντα ζώα και περισυλλέγει άρρωστα, γέρικα κουτάβια και γενικά όσα χρήζουν ανάγκης. Τα ζώα αποκαθίστανται από πλευράς υγείας, στειρώνονται και προωθούνται για υιοθεσία.

Η υιοθεσία εντός της χώρας προβλέπει έλεγχο χώρου και συμβόλαιο με τον κηδεμόνα. Η υιοθεσία εκτός Ελλάδος πραγματοποιείται σύμφωνα με τον νόμο 4830/21 με νόμιμα συνεργαζόμενα σωματεία μέσω των εκπροσώπων τους και με την έκδοση των εγγράφων traces.

Ο σύλλογος δεσμεύεται για την περίθαλψη των αδέσποτων σκύλων και μόνο αποκλειστικά μέσω της σχετικής σύμβασης. Όσον αφορά τις γάτες, υπάρχουν κάποιοι εθελοντές που ασχολούνται συστηματικά καθώς και οι εθελοντές των “Kallithea cats”.

Την εποπτεία όλων έχει ο Πρωτογενής τομέας του δήμου Ρόδου. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, ο σύλλογος λαμβάνει με προϋπολογισμό συντήρησης περίπου 250 ζώων το ποσό των 130.000 ετησίως με δυνατότητα επιπλέον 20.000 ευρώ και εφόσον αυξηθεί κατά πολύ η εγκατάλειψη ζώων στο νησί.

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι τα μηνιαία έξοδα υπερβαίνουν με προσωπικό και τροφές το ποσό των 10.000 ευρώ. Εάν προσθέσουμε τις κλινικές δίαιτες κουταβιών, φάρμακα, ιατρικά έξοδα, οχήματος κ.λπ. έχετε μια εικόνα πού είμαστε.

Σημειωτέον ότι για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων υπάρχει επιτροπή με μέλη μεταξύ των άλλων τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και τον/την αντιδήμαρχο Πρωτογενούς τομέα οι οποίοι ελέγχουν τις πληρωμές και τα τιμολόγια ώστε να επικρατεί πλήρης διαφάνεια σε κάθε εκταμίευση.

Κατά καιρούς ζητούμε δωρεές για τα σκυλάκια στο κυνοκομείο ώστε να έχουμε το κάτι επιπλέον σε ακριβές τροφές για κουτάβια για γέρικα ζώα με πρόβλημα στα νεφρά, την καρδιά κ.λπ. ώστε να συνεισφέρουν και οι εθελοντές φιλόζωοι ό,τι παραπάνω μπορούν. Πάντα χρειάζονται τα επιπλέον.

Μεγάλο κομμάτι που αναλαμβάνει ο σύλογος με τη σύμβαση με τον δήμο είναι οι διασώσεις ταλαιπωρημένων ζώων οι οποίες λαμβάνουν χώρα δυστυχώς σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σε όλο το νησί ζώα σε εγκατάλειψη.

Ένα άλλο κομμάτι συνεισφοράς του συλλόγου είναι η προσπάθεια ελέγχου των κακοποιήσεων των ζώων μαζί με την αστυνομία και τον πρωτογενή τομέα με προοπτική την αναφορά και εκδίκαση αυτών καθώς και την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Το επισκεπτήριο στο κυνοκομείο είναι καθημερινά από 11 έως 2 και σαβββατοκύριακα. Οι φιλόζωοι ενημερώνονται επίσης από τη σελίδα μας στο fb η οποία θα εξυγιανθεί άμεσα ώστε να λειτουργήσει πιο ουσιαστικά.

Ένας άλλος χώρος που ο σύλλογος αναπτύσσει δραστηριότητα με ειδική ομάδα είναι τα σχολεία και οι επισκέψεις εκεί με προοπτική την καλλιέργεια φιλοζωικού πνεύματος στη νεολαία.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο καταθέτουν σε καθημερινή βάση ψυχή και παρακολουθούν συνεχώς την υγεία των ζώων και την εξέλιξή τους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο τα ζώα σχεδόν όλα παρουσιάζουν βελτίωση. Γιατί αντιμετωπίζονται σαν μονάδα το κάθε ένα από αυτά.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι όλο αυτό χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση και γερό στομάχι.
Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και υπομονή.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου