Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού Σιάννα

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού Σιάννα

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού Σιάννα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1538 ΦΟΡΕΣ

Τα Σιάννα, ένα από τα απομακρυσμένα χωριά της Ρόδου, από τον «Καλλικράτη» και μετά μοιάζει να εγκαταλείπεται, με τους εναπομείναντες κατοίκους όμως και εκείνους που έχουν τα σπίτια των οικογενειών τους και τα χωράφια τους εκεί, να καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρούν την ομορφιά και την παράδοσή του «ζωντανή».

Το καλοκαίρι στο χωριό μένουν γύρω στα 130 άτομα, τα οποία όμως λιγοστεύουν το χειμώνα. Η εικόνα ανάμεσα στις δύο εποχές είναι τελείως διαφορετική, όπως περιγράφει ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, κ. Γιώργος Διακογεωργίου: το καλοκαίρι είναι ανοιχτά η πανσιόν και δύο εστιατόρια. Επίσης, από το χωριό περνούν αρκετοί τουρίστες-μια και είναι πέρασμα-οι οποίοι κάθονται, τρώνε και ψωνίζουν.

Άλλαξε η ψυχολογία των δέκα παιδιών που μένουν στα Σιάννα με την παιδική χαρά, λέει ο κ. Διακογεωργίου
Άλλαξε η ψυχολογία των δέκα παιδιών που μένουν στα Σιάννα με την παιδική χαρά, λέει ο κ. Διακογεωργίου


Το χειμώνα, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι κάτοικοι μειώνονται κατά πολύ. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι και ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Όπως λέει ο κ. Διακογεωργίου, για τους νέους είναι πολύ δύσκολο να μείνουν στο χωριό, καταρχήν λόγω της ανάγκης για εργασία, αλλά και επειδή ταλαιπωρούνται, ειδικά εάν έχουν οικογένεια με μικρά παιδιά αφού καθημερινά πρέπει να κάνουν ολόκληρα δρομολόγια για φροντιστήρια κτλ.

Την ίδια στιγμή, όπως συνέβη σχεδόν σε όλες τις μικρές κοινότητες μετά τον «Καλλικράτη», τα σχολειά έκλεισαν, τα μικρά παιδιά που έχει ακόμα το χωριό πάνε σχολείο στον Έμπωνα και οι γονείς τους «μεταναστεύουν» για δουλειά. Το κοινοτικό κατάστημα εννοείται ότι και στα Σιάννα δεν έχει γραμματέα και ο εκπρόσωπος της κοινότητας πηγαίνει στον Έμπωνα... για τη γραμματειακή υποστήριξη.

Τα προβλήματα

Το μείζον πρόβλημα για το χωριό είναι εκείνο που απασχολεί εδώ και χρόνια τη δημοτική ενότητα Ατταβούρου και δεν είναι άλλο βέβαια από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Το θέμα του ασθενοφόρου στον Έμπωνα, διαχρονικό αίτημα της περιοχής, «αγγίζει» βέβαια όλα τα χωριά της ενότητας. Όπως λέει ο κ. Διακογεωργίου, απέχουν από το νοσοκομείο…τρεις ώρες με έναν μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων, το χειμώνα, τα εβδομήντα έτη!

Επίσης, τα Σιάννα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό από την πόλη δυτικά καθώς απέχει 70χλμ. Μετά από προσπάθειες κατάφεραν να διατηρήσουν ένα δρομολόγιο λεωφορείου την εβδομάδα, το αίτημά τους όμως ήταν να είναι δύο φορές την εβδομάδα για να υπάρχει σύνδεση με την πόλη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Διακογεωργίου, πιο πολύ είναι θέμα... ψυχολογίας για τους ίδιους αφού όσο πιο πολύ τους αμελούν τόσο περισσότερο νιώθουν ότι τους... έχουν ξεγράψει.


Σοβαρό θέμα αντιμετωπίζουν όμως και με τα ελάφια που τα τελευταία χρόνια... μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους καθώς αναζητούν τροφή! Πρόκειται για ένα θέμα που ο κ. Διακογεωργίου το έχει θέσει επανειλημμένα καθώς τα πανέμορφα ζώα έχουν ξεφοβηθεί, έρχονται στο χωριό και τους κάνουν ζημιές και επειδή ο φωτισμός στο χωριό δεν είναι καλός, γίνονται και ατυχήματα. Παρά τις συζητήσεις που έχουν κάνει με τους αρμοδίους, δεν έχει βρεθεί κάποια λύση πρακτικά καθώς θεωρούν ότι το να περιφράξουν τα χωράφια τους δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Κατά τ’ άλλα, με τον αντιδήμαρχο της περιοχής του Ατταβύρου, κ. Νεκτάριο Φλοσκάκη, όπως λέει ο κ. Διακογεωργίου έχουν άψογη συνεργασία, όπως και με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου στον Έμπωνα.
Στον τομέα της καθημερινότητας (σ.σ. καθαριότητα, νερό, αγροτική οδοποιία), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στο χωριό, καθώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Όσο για το τι κάνουν για να αποκτήσει «ζωντάνια» το χωριό, όπως λέει ο κ. Διακογεωργίου, «για να ξαναγυρίσει ο κόσμος πίσω, δεν γίνεται». Εκείνο που κάνουν είναι αρκετοί κάτοικοι ή κάποιοι που έχουν καταγωγή από το χωριό προσπαθούν να φτιάξουν τα παλιά σπίτια, κάποιοι για να τα δίνουν με Airbnb. Επίσης, τελευταία φτιάχτηκε παιδική χαρά για τα 10 παιδιά που μένουν στο χωριό, κάτι που άλλαξε την ψυχολογία τους.

Τέλος, ένας στόχος που έχουν βάλει είναι να ανακαινίσουν το σχολείο το οποίο είναι παραδοσιακό κτήριο, κάτι που θα αναβαθμίσει την εικόνα του χωριού αλλά πιθανότατα να γίνει και λαογραφικό μουσείο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιαννών «η Βρασιά».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος