Δυσκολίες στην ανανέωση των συμβολαίων της Νέας Αγοράς

Δυσκολίες στην ανανέωση  των συμβολαίων της Νέας Αγοράς

Δυσκολίες στην ανανέωση των συμβολαίων της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1403 ΦΟΡΕΣ

Δυσκολότερη φαίνεται ότι αποδεικνύεται στην πράξη η ανανέωση των συμβολαίων των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ενόψει της αποκατάστασης του εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος, αφού, όπως έγινε γνωστό κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, μόλις δύο από τους εικοσιοκτώ που κατέθεσαν αίτημα, είχαν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η συζήτηση έγινε επειδή, εκτός ημερησίας διάταξης, ήρθαν οι εισηγήσεις από το Τμήμα Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας για τη δωδεκαετή παράταση της μίσθωσης για δύο από τα καταστήματα. Αρχικά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε ότι τα θέματα της Νέας Αγοράς δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και ζήτησε να έρθουν σε κανονική συνεδρίαση για να ενημερωθούν σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί το επιχειρηματικό πλάνο κτλ. και να μην έρχονται μισή ώρα πριν, δηλώνοντας ότι δεν θα τα ψηφίσει η παράταξή του.

Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, καταρχάς, με αφορμή την τοποθέτηση της νέας Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ευχήθηκε η Υπηρεσία από μία…γάγγραινα της Αυτοδιοίκησης να εξελιχθεί σ’ αυτό που λέει ο νόμος, να βλέπει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα και στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα η νομιμότητα έχει να κάνει με την πλειοψηφία που τα θεωρεί ως τέτοια.

Ένα θέμα-συνέχισε ο Δήμαρχος- δεν χρειάζεται να έχει ανάγκη κατεπείγουσας διαδικασίας αλλά είναι κατεπείγον από τη στιγμή που το αποφασίσει η δημοτική αρχή. Μάλιστα, για την ανανέωση των συμβολαίων των καταστημάτων, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θέλουν να γίνει όπως η παραχώρηση των παραλιών η οποία στο παρελθόν γινόταν κατά τον μήνα…Ιούλιο.

Στο σημείο αυτό, πάντως, ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι δυστυχώς μόνο 2 από τα 28 καταστήματα που κατέθεσαν αιτήσεις για ανανέωση του συμβολαίου, μπόρεσαν να περάσουν από τη διαδικασία! Είπε, ακόμη, ότι πρέπει να εξαντλούν τη νομιμότητα για το συμφέρον της Ρόδου που είναι να υπάρχουν δουλειές τώρα που είναι μία δύσκολη εποχή, άρα δεν μπορούν να πουν στους ενδιαφερόμενους ότι θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους τον Μάιο.

«Οι παρατάσεις των μισθώσεων δεν είναι απλώς κατεπείγουσας ανάγκης αλλά έπρεπε να έχουν γίνει…χθες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι αυτή τη χρονική περίοδο, μετά τον κορωνοϊό την κρίση κτλ., η Νέα Αγορά πρέπει να παραμείνει σε καταστήματα αναβαθμισμένα αλλά όχι σε πολυκαταστήματα τα οποία είναι a priori θανατηφόρα στην εμπορική δραστηριότητα των υπόλοιπων Ρόδιων επιχειρηματιών.

«Όσο το δυνατόν συντομότερα, εφόσον ο νόμος μας δίνει αυτό το δικαίωμα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δωδεκαετή παράταση των μισθώσεων», είπε και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να αποδείξουν στον δήμο ότι είναι αποφασισμένοι να ρίξουν χρήματα. Είμαστε πολύ καθυστερημένοι. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να προσλάβουν κόσμο, είπε ακόμη, και ανέφερε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν και την 1η Ιανουαρίου που θα έχουμε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο.

Ο κ. Χατζηδιάκος είπε, πάντως, ότι δεν έχουν ενημέρωση για το ποιο είναι το business plan, ενώ όρος απαράβατος της αρχαιολογίας είναι ότι δεν μπορούν να συνενωθούν δυο καταστήματα και θα πρέπει να σταματήσει αυτή η αμφισβήτηση ότι με τα δικά τους σχέδια θα γινόταν πολυκατάστημα. Η παράταξή του δεν το ψήφισε γιατί, ως γνωστόν είχαν διαφορετικό σχέδιο.

Πάντως, στο σημείο αυτό ο κ. Καμπουράκης είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζητάει και ξαναζητάει από τον δήμο την παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στο Νεώριο και θα πρέπει γρήγορα να του διαμηνυσουμε ότι αυτά που ζητάει δεν μπορεί να τα πάρει.

«Αυτά τα ακίνητα πρέπει να “κλειδώσουν”... χθες, για να σταματήσουν αυτές οι σκέψεις», είπε κατηγορηματικά ο κ. Καμπουράκης και κατέληξε λέγοντας ότι «για μένα το θέμα της λιμενικής ζώνης του Μανδρακίου πρέπει να κλείσει».

Ανέφερε ακόμη ως τέτοιο παράδειγμα ότι τους ζητείται να αγοράσει ο δήμος το ακίνητο του Πατριαρχικού Κέντρου, του Ναού του Κωνσταντίνου του Υδραίου, με τρία εκατομμύρια ευρώ εμπορική αξία, κτήριο το όποιο είναι δικό μας.

Ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, κ. Στέφανος Δράκος, ενημέρωσε σχετικά με τη συμμόρφωση των επιχειρηματιών ώστε να τους τεθεί το δικαίωμα της ανανέωσης της μίσθωσης. Όπως είπε, λοιπόν, έχουν καταθέσει ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει την ανακαίνιση του καταστήματος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Πολιτισμού και ακλούθησε η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης στην ολοκλήρωση της μελέτης για την αποκατάσταση του Μνημείου.

Έτσι, λοιπόν, όλοι οι επιχειρηματίες καταθέτουν ένα πλάνο το οποίο ελέγχεται από τη Διεύθυνση, πολλά από αυτά δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές και αναγκαστήκαν να τα επιστρέψουν πίσω στους μηχανικούς οι οποίοι τα είχαν καταθέσει για λογαριασμό των ενδιαφερομένων, «έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εικόνα πλέον της Νέα Αγοράς θα είναι αυτή που πρέπει να είναι και επιπρόσθετα, σε συνεργασία πάντα με τον αντιδήμαρχο δημοτικής ακίνητης περιουσίας, κ. Βασίλη Μανέττα, έθεσαν ειδικούς όρους μέσα στη διαδικασία της μίσθωσης.

Αυτοί λένε ότι αν δεν τηρήσουν στο μέλλον τον κανονισμό λειτουργίας, που είναι ψηφισμένος και από το δημοτικό συμβούλιο και από το υπουργείο Πολιτισμού, θα δύναται ο δήμος να προχωρήσει στη διοικητική αποβολή των επιχειρηματιών αυτών.

Και είπε, στη συνέχεια: «Όπως γνωρίζουμε, υπάρχει μία χρόνια κατάσταση η οποία δεν τιμά το Μνημείο πολλές φορές από την εικόνα που παρουσιάζουμε. Μέσο ή εργαλείο για να επιβάλουμε αυτό που πρέπει να επιβάλουμε, με ένα πρόστιμο, δεν είναι αρκετό και έτσι λοιπόν πήραμε την απόφαση, μέσα στον όρο, για να γίνουν τα πράγματα ορθά από εδώ και πέρα για το Μνημειακό αυτό σύνολο, ήταν να μπει και αυτός ο όρος».

Είπε, ακόμη, ότι οι προδιαγραφές που έχουν θέσει είναι πολύ αυστηρές για την ανακαίνιση των καταστημάτων οι οποίες ακολουθούν και τη μελέτη της αποκατάστασης του συνόλου των Μνημείων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η εικόνα πλέον θα είναι ενιαία και αυτή που πρέπει για το σύνολο του Μνημείου.

Έχοντας, λοιπόν, εξασφαλίσει, τουλάχιστον προκαταρκτικά, αυτές τις προδιαγραφές και παραμέτρους, η ακίνητη περιουσία με τον κ. Μανέττα, έχει προχωρήσει στην εισήγηση, καταρχήν, γι’ αυτά τα δύο καταστήματα γιατί ο χρόνος είναι πιεστικός.

Όλα αυτά, αν είχαν κατατεθεί νωρίτερα και πιο σωστά, θα είχαμε 22 και όχι 2 καταστήματα, είπε ακόμη ο κ. Δράκος και ανέφερε ότι τώρα δίνουν αγώνα με το χρόνο για να προλάβουν οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν τις ανακαινίσεις και να είναι έτοιμοι στην έναρξη της επόμενης σεζόν.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»