Τη στήριξη της πολιτείας ζητούν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων (βίντεο)

Τη στήριξη της πολιτείας ζητούν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων (βίντεο)

Τη στήριξη της πολιτείας ζητούν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 776 ΦΟΡΕΣ

Χαρακτηρίζουν δυσβάσταχτους τους λογαριασμούς ρεύματος

Την παρέμβαση της πολιτείας θα ζητήσουν τα μέλη της συνομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Ελλάδας προκειμένου να στηριχτούν στο θέμα των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιβίωσή τους.

Οι λογαριασμοί πλέον έχουν γίνει ένα δυσβάσταχτο βάρος στις πλάτες τους, δεδομένου ότι η περίοδος λειτουργίας τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Παναγιώτης Τοκούζης που μίλησε για το θέμα στη «Ροδιακή» εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον και επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι να θεσπιστεί από την πολιτεία μία σταθερή τιμή για τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά που στενάζουν υπό το βάρος των αυξήσεων αυτών.

«Υπάρχει απογοήτευση εδώ και τέσσερις μήνες με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από όλους τους παρόχους. Είναι απαράδεκτο αυτό το σύστημα που επικρατεί σήμερα. Αντί να θεσπίσει η πολιτεία μία σταθερή τιμή για τις επιχειρήσεις για να μας στηρίξει πρέπει εμείς κάθε 20 μέρες να αναζητούμε τον πιο φτηνό πάροχο;» δήλωσε και μιλώντας με παραδείγματα τόνισε ότι οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από το 100%.

«Ένας λογαριασμός ρεύματος που ήταν περίπου 6.000 ευρώ έως 7.000 ευρώ το τετράμηνο τώρα έχει πάει στα 23.000 ευρώ. Θα υπάρχει βέβαια επιδότηση και θα πληρώσουμε τα 13.000 ευρώ, δηλαδή περίπου τα διπλά, αλλά είναι κοροϊδία γιατί μιλάμε για μία αύξηση που ξεπερνά το 100%.

Είναι απαράδεκτο και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ» πρόσθεσε ενώ εξέφρασε και το παράπονο των συναδέλφων του τόσο για το «Εξοικονομώ» όσο και για το πρόγραμμα net metering από το οποίο τα νησιά δεν έχουν κανένα όφελος, καθώς δεν είναι διασυνδεδεμένα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Τοκούζης εξήγησε γιατί τα τουριστικά καταλύματα στενάζουν υπό το βάρος των υπέρογκων αυξήσεων, λέγοντας τα εξής: «Κλείσαμε τη σεζόν με μία αύξηση στα έσοδα αλλά ήρθαν οι λογαριασμοί στο τέλος Δεκεμβρίου και είδαμε το αποτέλεσμα. Οι πάροχοι έστειλαν τους λογαριασμούς στο τέλος Δεκεμβρίου και ο κόσμος έπεσε από τα σύννεφα. Δουλέψαμε πέρσι με τιμές του 2019 αλλά μειωμένες κατά 20% έως 30% γιατί το 2020 και το 2021 αναγκαστήκαμε να τις μειώσουμε καθώς υπήρχε ανταγωνισμός λόγω της πανδημίας και της μείωσης της κίνησης.

Το 2022 είχαμε τις ίδιες τιμές γιατί δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δουλέψαμε με αυτές τις μειωμένες τιμές και μας ήρθαν υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα ενώ ακόμα και οι αυξήσεις που δώσαμε την νέα χρονιά δεν αρκούν και θα φτάσουν μόνο για να καλύψουν την αύξηση στο ρεύμα. Που να φτάσουν για τις αυξήσεις του προσωπικού που πρέπει να πάρει μία αύξηση...

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, ή θα είμαστε πολύ ακριβοί σε σχέση με τους ανταγωνιστές ή διαφορετικά θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα, και δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά παρουσιάζει αυτή τη στιγμή μία στασιμότητα. Υπάρχει μία αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή γιατί οι πελάτες μας περιμένουν να δουν τι θα μείνει για να δουν τι διακοπές θα κάνουν».

Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Δεν μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση ένα βασικό αγαθό τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις; Η επιδότηση του κράτους δεν είναι λύση στο πρόβλημα, είναι μία κοροϊδία, καθώς ούτως η άλλως τη διαφορά θα κληθούμε να την πληρώσουμε εμείς κάποια στιγμή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα...»

Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ ζήτησε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα γιατί δεν θα μπορεί ο κλάδος να λειτουργήσει. «Με αυτές τις χρεώσεις δεν θα αντέξουμε. Όσοι δούλευαν με μεμονωμένους πελάτες και όχι με πρακτορεία θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Τα παλιά χρόνια ήμασταν ανοιχτά από το Μάρτιο, τώρα μέχρι και το Μάιο έχουν χαθεί οι μήνες για τα μικρά καταλύματα. Στη Ρόδο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ανοίγουν νωρίς είναι υποχρεωμένες να ρίξουν τις τιμές τους και κερδίζουν από την ποσότητα και έτσι εμείς δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.
Εμείς λειτουργούμε από τον Ιούνιο και μετά περιμένοντας να αυξήσουν τις τιμές τους οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και εμείς. Στην ουσία οι τιμές ανεβαίνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον επιχειρηματία για ένα 30ήμερο Ιούλιο με Αύγουστο. Δεν γίνεται όμως να τα βγάλει πέρα όλο το χρόνο με αυτό το διάστημα μόνο. Γιατί έχουμε πάγια όλο το χρόνο» κατέληξε ο κ. Τοκούζης.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος