Κλείνει για να νομιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου

Κλείνει για να νομιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου

Κλείνει για να νομιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1976 ΦΟΡΕΣ

Κλείνει για τους επόμενους δώδεκα-δεκατέσσερις μήνες ο ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου και μεταφέρεται σ’ αυτόν της νότιας Ρόδου, μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες νομιμοποίησής του από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και η δημιουργία νέου κυττάρου, όπως έκαναν γνωστό χθες ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, με τις ιδιότητές τους ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του φορέα, αντίστοιχα.

Ξεκινώντας ο κ. Χατζημάρκος, είπε με νόημα ότι... ο κλήρος πέφτει σ’ αυτούς που έχουν αποφασίσει να σηκώσουν το χαλί και ό,τι έχει αυτό από κάτω. «Στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου αναλάβαμε ένα τεράστιο βάρος, ένα πολύ μεγάλο φορτίο», είπε και τόνισε ότι αυτή η Διοίκηση, σε έργα περιβάλλοντος, έχει ένα βιογραφικό το οποίο είναι πολύ μεγάλο, ενώ έχει πάρει αποφάσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος.

 

«Ήρθε η ώρα της παράδοσης από πλευράς δήμου και της παραλαβής από πλευράς ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου», είπε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης για να συμπληρώσει: «Παραλαμβάνει ΧΥΤΑ ο ΦΟΔΣΑ; Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Τι παραλαμβάνει ο ΦΟΔΣΑ; Κοινώς χωματερή ή επιστημονικώς ΧΑΔΑ. Χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, γα να είμαστε ακριβείς!», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αρκετά με την κοροϊδία τριάντα και πλέον ετών!». Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος, ΧΥΤΑ είναι αυτό που κατασκευάστηκε ως ΧΥΤΑ και έχει άδεια λειτουργίας.

Αν δεν έχει άδεια λειτουργίας επειδή δεν κατάφερε να πάρει, δεν είναι ΧΥΤΑ. Είπε, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία χωματερή για την οποία πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, «με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως κάνουν με όλα τα θέματα» και δίχως να επιτρέπουν να παρεισφρήσει σ’ αυτό η έννοια του πολιτικού κόστους ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή σ’ αυτή την πορεία δεν είναι μόνος, αλλά και ο κ. Καμπουράκης έχει την ίδια αντίληψη.

Ο κ. Καμπουράκης

Στην τοποθέτησή του, στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης, αναφέρθηκε καταρχάς στο πολιτικό κόστος λέγοντας ότι, για τον ίδιο, όχι μόνο είναι καλοδεχούμενο αλλά το διαχωρίζει σε πολιτικό κόστος που έχει αρνητικές συνέπειες στο μέλλον και σε εκείνο που έχει καλές παραγράφους στο βιογραφικό τού καθενός τους μετά από πολλά χρόνια. Στη συνέχεια, θέλησε να εξηγήσει τι είναι ο ΦΟΔΣΑ και τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει στην εποχή μας, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Ο ΦΟΔΣΑ είναι η σκληρή ανάγνωση του παρελθόντος», είπε, θυμίζοντας ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια προσπαθούμε να πάρουμε μία άδεια για τον ΧΥΤΑ βορείου τριγώνου. Για «μία πολύ πονεμένη ιστορία», έκανε λόγο, στη συνέχεια, αναφερόμενος στον ΧΥΤΑ και συμπλήρωσε ότι «και αυτοί που κουνούν το δάχτυλο σ’ εμένα και στη Δημοτική Αρχή, νομίζω ότι περισσότερο θα έπρεπε να συνομιλήσουν με τον καθρέφτη τους και θα έπρεπε να πάνε στον ροδιακό λαό και του εξηγήσουν γιατί όταν είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ροδίτες δεν είμαστε υπερήφανοι όταν συγκρινόμαστε με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, που το ποσοστό ανακύκλωσης δεν πέφτει κάτω από 10-20% του συνολικού παραγόμενου απορρίμματος».

Στον αντίποδα, ο ΧΥΤΑ νότιας Ρόδου μεταφέρθηκε στον ΦΟΔΣΑ όπου 34 δήμοι του Νοτίου Αιγαίου εκχώρησαν «εγώ θα πω την αρμοδιότητα, οι κατήγοροί μου θα πουν ότι εκχώρησα την περιουσία, ο περιφερειάρχης θα το μεταφέρει ότι εκχωρήσατε τα προβλήματά σας σε μένα». Είπε, λοιπόν, ότι εκχώρησαν στον περιφερειάρχη τα προβλήματα για να βρει λύσεις. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος είπε ότι ο ΧΥΤΑ νότιας Ρόδου έχει παραδοθεί στον ΦΟΔΣΑ και λειτουργεί απροβλημάτιστα ενώ ο ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου για τον ίδιο έπρεπε να είχε κλείσει πριν από τρία χρόνια! Και χρειάστηκε ένας άνθρωπος νεοεισερχόμενος στην Αυτοδιοίκηση μέσα σε λίγους μήνες για να καταλάβει το πρόβλημα. Όπως είπε, μάλιστα, ήταν ξεκάθαρο ότι πηγαίνοντας στον ΧΥΤΑ... ντρεπόσουν που ήσουν αρμόδιος.

Έτσι, ο ΧΥΤΑ, σήμερα από νόμο μεταφέρεται από τον δήμο στον αρμόδιο φορέα που πήρε την ευθύνη να τον εξυγιάνει, να τον νομιμοποιήσει, να τον αδειοδοτήσει και κυρίως να τον κάνει να δουλέψει όπως πρέπει, ειδικά με τα ανταποδοτικά που εισπράττονται. Είπε, ακόμη, χαρακτηριστικά, ο κ. Καμπουράκης, ότι κάθε νέο αυτοκίνητο που εισέρχεται στον ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου είναι... μία αμαρτία αφού μπαίνουν καμιά δεκαριά φορτηγά με κλαδέματα σε ένα χώρο που παίρνει φωτιές και ο ίδιος δεν επιθυμεί να είναι συνεργός σ’ αυτό το έγκλημα.

«Ο κάθε πολίτης από αύριο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να έχει ένα μικρό κόστος επιβάρυνσης στην τσέπη του σήμερα, αλλά αύριο θα ευγνωμονεί γιατί δεν πεταχτήκαν νταλίκες με μπάζα, με παλέτες, με έπιπλα, ογκώδη αντικείμενα, ελεύθερα, σε έναν ΧΥΤΑ που το απαγορεύει», είπε και δήλωσε χαρούμενος γιατί η διαχείριση από τον ΦΟΔΣΑ είναι ευρωπαϊκού επιπέδου. Έτσι, λοιπόν, ο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου κλείνει, «όχι για να τιμωρήσει κανέναν», όπως είπε, και μεταφέρεται στη νόμιμη σημερινή δομή για τα απορρίμματα σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, για 12-14 μήνες μάξιμουμ, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, να γίνει νέο κύτταρο, και να επιστρέψει λειτουργώντας πια σύμφωνα με το όνομά του, δηλαδή ως νόμιμος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Μέχρι τότε, μάλιστα, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν παρανομίες όπως να πετούν απορρίμματα ανεξέλεγκτα και να κάνουμε ένα βήμα για να κερδίσουμε ένα μέλλον που το έχουμε ανάγκη. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούσαν και τις νόμιμες δομές που υπάρχουν στο νησί.

Ο περιφερειάρχης

Συνοψίζοντας, στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος, διεμήνυσε: «Ο φερόμενος ως ΧΥΤΑ, στην πραγματικότητα χωματερή, στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου, τις επόμενες ημέρες κλείνει. Θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ της Νότιας Ρόδου, όπου έχει νόμιμη λειτουργία, στον οποίο κόλπα, εξυπηρετήσεις, φιλίες, δεν βαριέσαι και όλα... τα γνωστά δεν θα ισχύουν. Θα λειτουργήσει με τους κανόνες τους περιβαλλοντικούς, της νομιμότητας, που μία τέτοια υποδομή πρέπει να λειτουργεί. Σε όσους σκανδαλίζονται και μπαίνουν στον πειρασμό να αρχίσουν πάλι να λένε αλλά έρχονται από το παρελθόν, τους προλαμβάνω και τους λέω: πριν ανοίξετε το στόμα σας και αρχίσετε πάλι να λέτε, φροντίστε πριν μιλήσετε να μη συνδέεστε με αυτό το τριακονταετές τουλάχιστον άρρωστο παρελθόν, το οποίο περιγράφεται με ακρίβεια στο πρωτόκολλο που συντάχθηκε και το οποίο είναι δεκαέξι σελίδες και λέει…τι χάλι, τι χωματερή, παραλαμβάνουμε!».

Το εργοστάσιο Χθες, ανακοίνωσε, ακόμη, ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δημοπρατούν, ως ΦΟΔΣΑ, την πρωτοπόρα και πιλοτική δράση για τη διαχείριση βιοαποβλήτων. Αυτό δηλαδή το έργο που σχεδίασαν και πέτυχαν, μαζί με τον δήμαρχο, την έγκριση και τη χρηματοδότησή του για τη δωρεάν διανομή κομποστοποιητών στα σπίτια. Όσον αφορά στη μεγάλη μονάδα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, το εργοστάσιο, δηλαδή, διαχείρισης των σκουπιδιών στη Ρόδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού και ξεκινάει, τέλη του μηνός, η β’ φάση, άρα θα έχουμε αποτέλεσμα μέσα στο 2023.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη