Το κλείσιμο του «Μετροπόλ»

Το κλείσιμο του «Μετροπόλ»

Το κλείσιμο του «Μετροπόλ»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2913 ΦΟΡΕΣ

Η διακοπή λειτουργίας του ιστορικού κινηματογράφου της Ρόδου «Μετροπόλ», αιφνιδίασε και συγκίνησε τους Ροδίτες.

Έφερε και μια μελαγχολία, καθώς ανατρέχει κανείς στα χρόνια που έκαναν την εμφάνισή τους τα πολυσινεμά στη Ρόδο, αρχές της δεκαετίας του 2000, με κόσμο όλων των ηλικιών να σχηματίζει ουρές, ειδικά τα σαββατοκύριακα για να απολαύσει ένα Blockbuster, σε πρώτη προβολή και με την καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας.

Μοιάζουν τώρα μακρινά εκείνα τα χρόνια... Πού ν’ ανατρέξουμε και στα άλλα, τα πιο μακρινά, αυτά των παιδικών μας χρόνων: το σινεάκ τα Κυριακάτικα πρωινά ή ακόμα πριν γίνουν τα πολυσινεμά, με τις αίθουσες στη Ρόδο να είναι όλες κι όλες δυο (σ.σ. αυτές που είχαν απομείνει μετά το κλείσιμο του «Τιτάνια» και παλαιότερων κινηματογράφων στη Ρόδο). Δεν ήταν μόνο ότι ήταν οι προ πειρατείας, προ πλατφορμών και προ covid εποχές. Ήταν ότι το σινεμά ήταν ταυτισμένο με την κουλτούρα της διασκέδασής μας, αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγίας μας και του εβδομαδιαίου προγραμματισμού. Και λέγαμε ότι δεν θα πεθάνει ποτέ γιατί η μαγεία του δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη μορφή ψυχαγωγίας. Και να που ήρθε η ζωή και η πρόοδος (;) να μας διαψεύσει με κρότο!
Το κλείσιμο του «Μετροπόλ», όμως, έρχεται να αναδείξει και τα κενά που έχει η Ρόδος στην ψυχαγωγία αλλά και την έλλειψη χώρων και σκηνών, ειδικά το χειμώνα. Βέβαια, με ανακοίνωση της Διεύθυνσής του, έγινε γνωστό ότι θα διατίθεται για παραστάσεις. Όμως... ποιοι θίασοι έρχονται το χειμώνα; Η ανταπόκριση άλλωστε του κόσμου στις παραστάσεις που έρχονται κάθε καλοκαίρι, δείχνει και τη «δίψα» που υπάρχει στη Ρόδο για καλό πολιτιστικό προϊόν.
Κι αν η επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ και ίσως, ίσως να σηματοδοτήσει και μια «πολιτιστική αναγέννηση» στο νησί, γιατί να είναι η Ρόδος και χωρίς θερινό σινεμά; Διαθέτει ένα από τα ωραιότερα θερινά κινηματοθέατρα, το «Ρόδον». Όμως, κάποτε, προφανώς κρίθηκε ασύμφορο για έναν δημοτικό κινηματογράφο να προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής και δη καλοκαιριάτικα-κάτι πάντως που γίνεται σε άλλες πόλεις. Το «Μετροπόλ» εδώ και δεκαετίες δεν λειτουργούσε τον θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα του. Το αποτέλεσμα είναι στη Ρόδο το καλοκαίρι να μην έχουμε θερινό κινηματογράφο. Σαν να το πήραμε, δηλαδή, απόφαση εδώ και πολλά χρόνια ότι το καλοκαίρι είναι μόνο για να δουλεύουμε. Και όσοι δεν δουλεύουν, ακολουθούν τους ρυθμούς της ζωής του νησιού.


Το ρεζουμέ είναι ότι φτώχυνε η ψυχαγωγία στο νησί, περιορίζονται κι άλλο οι επιλογές μας και ελπίζουμε πια το όνειρο της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου να σηματοδοτήσει όντως την αναβάθμιση του πολιτιστικού γίγνεσθαι στο νησί…

Κυρ. Π.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου