Άντεξε τη δοκιμασία της κακοκαιρίας η Ρόδος μας

Άντεξε τη δοκιμασία της κακοκαιρίας η Ρόδος μας

Άντεξε τη δοκιμασία της κακοκαιρίας η Ρόδος μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1544 ΦΟΡΕΣ

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν

Δοκιμάστηκε και μάλιστα για τα καλά το νησί της Ρόδου, από τη χθεσινή αναμενόμενη κακοκαιρία η οποία εκδηλώθηκε με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους και τις ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Η κακοκαιρία, δεν αιφνιδίασε πάντως τις τοπικές αρχές του νησιού μας, αφού οι πάντες ήταν σε ετοιμότητα και οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν καίριες και αποτελεσματικές.

Τα προβλήματα πάντως δεν έλειψαν:

- Ακύρωση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων (τόσο το βράδυ της Πέμπτης, όσο και το πρωί της Παρασκευής.


- Εκτεταμένες ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Αφάντου, καθώς η θάλασσα βγήκε στη... στεριά.

- Δεκάδες δέντρα και κλαδιά σπασμένα σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού μας αλλά και την πόλη της Ρόδου.

Τεράστια προβλήματα στους δρόμους, αφενός από τον μεγάλο όγκο νερού και αφετέρου από τους σηματοδότες που ήταν εκτός λειτουργίας στο σύνολό τους.

- Μικρές και μεγάλες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του νησιού μας, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων προβλημάτων και ζημιών που προκλήθηκαν κυρίως από τους ισχυρότατους ανέμους που σάρωσαν για 10 τουλάχιστον ώρες από άκρη σ άκρη το νησί μας.

Οι ρεπόρτερ της «Ροδιακής» βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή σους δρόμους, τόσο στην πόλη, όσο και σε πολλά χωριά του νησιού μας, καταγράφοντας έτσι ένα προς ένα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η ενημέρωση που ελάμβανε σε πραγματικό χρόνο η ιστοσελίδα μας από τους αναγνώστες μας.

Τα μποφόρ «φύσηξαν» μακριά αεροσκάφη και πλοία

Αποκομμένη συγκοινωνιακά έμεινε η Ρόδος και τα περισσότερα από τα νησιά του νομού μας από προχθές το βράδυ της Πέμπτης έως και χθες το μεσημέρι, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, η ένταση των οποίων έφθασε με ριπές ακόμα και τα 10 μποφόρ, κατάφεραν να ακυρώσουν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, παρέμειναν κλειστά για χθες, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, με απόφαση που εξέδωσε το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, αλλά τα μαθήματα σε πολλά σχολεία, όπως ανακοίνωσαν οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης, έγιναν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής “Webex”.

Εκτός λειτουργίας και τα φανάρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι φωτεινοί σηματοδότες του κέντρου βρίσκονταν εκτός λειτουργίας σταδιακά από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και χθες το μεσημέρι (εν μέσω κακοκαιρίας), λόγω των παρατεταμένων διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κίνηση στους δρόμους πάντως ήταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ιδιαίτερα χαμηλή, αφού αφενός τα σχολεία ήταν κλειστά και αφετέρου οι οδηγοί πειθάρχησαν στις συστάσεις των ειδικών να περιορίσουν τις κινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες.

Μποφόρ και κακή συντήρηση ισοπέδωσαν σηματοδότες στην πόλη της Ρόδου
Μποφόρ και κακή συντήρηση ισοπέδωσαν σηματοδότες στην πόλη της Ρόδου

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου

Το μεγάλο φορτίο της αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων, ανέλαβε και αυτή τη φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και τα στελέχη της, με επικεφαλής τον διοικητή, κ. Νικήτα Βενιό.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι που ουσιαστικά διήρκεσε η ένταση των καιρικών αυτών φαινομένων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου είχε δεχθεί αρκετές κλήσεις για την απομάκρυνση κλαδιών και δέντρων που έχει τσακίσει η κακοκαιρία.

Οι περιοχές όπου χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση των Πυροσβεστών και στελεχών του δήμου της Ρόδου (υπηρεσία Πρασίνου) για την κοπή και την απαμάκρυνση σπασμένων δέντρων, ήταν στον Αρχάγγελο, το Παραδείσι, δύο στην Ιαλυσό και αρκετά κλαδιά εντός της πόλεως Ρόδου.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, στο επιχειρησιακό κέντρο της Π.Υ Ρόδου, με εντολή του διοικητή της Υπηρεσίας, κ. Νικήτα Βενιού, έχει εγκατασταθεί και εκπρόσωπος του δήμου της Ρόδου από την Υπηρεσία Πρασίνου (κ. Καρίκης), ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και στοχευμένες παρεμβάσεις από τις δύο υπηρεσίες σε ολόκληρο το νησί.

Λίγο μετά τις 8 και 20 το πρωί, νέα πτώση δέντρου είχαμε, επίσης, και στην περιοχή του Παραδεισίου (κοντά στον Άγιο Ανδρέα), καθώς επίσης και στο πάρκο του «Σαν Φραγκίσκο». Σε όλες τις περιπτώσεις, κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του δήμου, μετέβησαν στο σημείο για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνσή τους.

Έκκληση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυση οχημάτων

Μιλώντας στη «Ροδιακή», ο διοικητής της Π.Υ Ρόδου, κ. Νικήτας Βενιός, επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από το προηγούμενο βράδυ ήταν ακραίες και για τον λόγο αυτό κάλεσε τους ιδιοκτήτες οχημάτων να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους με πολλή προσοχή, αν αυτά είναι σταθμευμένα κάτω από δέντρα.

Επίσης, έκανε έκκληση σε όλους τους κατοίκους του νησιού να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, καθώς η κακοκαιρία εντείνεται. Και τέλος, επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για οποιονδήποτε επιχειρήσει να βάλει φωτιά στην ύπαιθρο, καθώς οι κίνδυνοι για επέκταση με τέτοια ισχύ ανέμων είναι τεράστια.

Χθες πάντως, με παρόμοια καιρικά φαινόμενα, υπήρξαν τρεις τέτοιες περιπτώσεις συμπολιτών μας που έβαλαν φωτιά για να κάψουν κλαδιά στο χωράφι τους, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των στελεχών της Πυροσβεστικής Ρόδου, με αυστηρότητες συστάσεις σε βάρος τους.

Δεν έλειψαν ούτε οι διακοπές του ρεύματος

Το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και χθες, Παρασκευή από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν επίσης, στιγμιαίες διακοπές του ρεύματος. Ειδικότερα χθες το πρωί στον Αρχάγγελο, οι διακοπές αυτές δημιούργησαν και μια σειρά προβλημάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν στα διαδικτυακά μαθήματα που είχαν προγραμματιστεί, καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές του νησιού μας.
Παρά το γεγονός, στα περισσότερα από τα σχολικά συγκροτήματα έγιναν κανονικά διαδικτυακά μαθήματα.

Σφυροκοπήθηκε από κύματα και ανέμους και το λιμάνι της Ακαντιάς

Στο... μάτι της κακοκαιρίας, βρέθηκε (όπως συμβαίνει πάντα με αυτό τον καιρό) το λιμάνι της Ακαντιάς. Κι όπως σημείωσε ο συμπολίτης μας, Φίλιππος Φιλίππου, ερασιτέχνης φωτογράφος, «η Ακαντιά» σφυροκοπήθηκε με ριπές ανέμου ταχύτητας 90km/h NA διεύθυνσης και γιγάντια κύματα ύψους πάνω από 15μέτρα (στο σκάσιμό τους) να σκεπάζουν τμηματικά σ' όλο το μήκος και πλάτος το λιμάνι».

Το φαινόμενο αυτό, κατέληξε ο ίδιος, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά λόγω της δυναμικότητας του αξίζει της καταγραφής, αφού έρχεται να μας θυμίσει πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.

Το τμήμα του λιμανιού της Ακαντιάς εν μέσω κακοκαιρίας  Φωτο: Φίλιππος Φιλίππου
Το τμήμα του λιμανιού της Ακαντιάς εν μέσω κακοκαιρίας Φωτο: Φίλιππος Φιλίππου

Τα κύματα «κατάπιαν» τμήμα του παραλιακού δρόμου στ’ Αφάντου

Σοβαρό πρόβλημα δημιούργησε η κακοκαιρία στον παραλιακό δρόμο της περιοχής Αφάντου, καθώς η ένταση των κυμάτων κατάφερε να σκάψει ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου και να το μετατρέψει έτσι σε επικίνδυνο.

Σε σχετική ανάρτησή του, ο πρόεδρος της κοινότητας Αφάντου, κ. Γιώργος Μπακίρης, σημείωσε συγκεκριμένα: «Ενημερώνουμε ότι στην παραλιακή οδό της κοινότητας Αφάντου, στην περιοχή «Χελιδόνια» το υπέδαφος της ασφάλτου έχει σκαφτεί από το κύμα.

Μεγάλες καταστροφές στην παραλία Αφάντου προκάλεσε και πάλι η κακοκαιρία
Μεγάλες καταστροφές στην παραλία Αφάντου προκάλεσε και πάλι η κακοκαιρία

Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων και να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο. Εξελίσσεται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες επιχείρηση, από τα επιχειρησιακά συνεργεία της κοινότητας Αφάντου, για να κλείσει η παραλιακή οδός στην περιοχή «Χελιδόνια» ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα ατυχήματος απο διερχόμενα οχήματα. Αυτή την στιγμή προέχει η ασφάλεια των πολιτών...».

Φτερό στον... άνεμο έγιναν οι κάδοι σκουπιδιών σε γειτονιές της πόλης και τα χωριά μας
Φτερό στον... άνεμο έγιναν οι κάδοι σκουπιδιών σε γειτονιές της πόλης και τα χωριά μας
Οι υπάλληλοι του δήμου της Ρόδου και της ΔΕΥΑΡ ήταν εν μέσω κακοκαιρίας στους δρόμους επιτηρώντας,  ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα φρεάτια από φερτά υλικά
Οι υπάλληλοι του δήμου της Ρόδου και της ΔΕΥΑΡ ήταν εν μέσω κακοκαιρίας στους δρόμους επιτηρώντας, ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα φρεάτια από φερτά υλικά
Μαντρότοιχος σπιτιού στην πόλη της Ρόδου που κατέρρευσε χθες το πρωί
Μαντρότοιχος σπιτιού στην πόλη της Ρόδου που κατέρρευσε χθες το πρωί
 Τίποτα δεν άφησε όρθιο η κακοκαιρία στο πέρασμά της
Τίποτα δεν άφησε όρθιο η κακοκαιρία στο πέρασμά της
Ούτε τα σταθμευμένα δίκυκλα γλίτωσαν από την... οργή των μποφόρ
Ούτε τα σταθμευμένα δίκυκλα γλίτωσαν από την... οργή των μποφόρ
Η παραλία της Σορωνής σφυροκοπήθηκε από την οργή του καιρού για ακόμα μια φορά
Η παραλία της Σορωνής σφυροκοπήθηκε από την οργή του καιρού για ακόμα μια φορά

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο