Κ. Χονδρός: Δεν ξεχνούμε την ιστορία μας, μα πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι!

Κ. Χονδρός: Δεν ξεχνούμε την ιστορία μας, μα πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι!

Κ. Χονδρός: Δεν ξεχνούμε την ιστορία μας, μα πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 517 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o
Κυριάκος Χονδρός
chondros.kyr@gmail.com

Η πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ. κ. Κυρίλλου, να παραδώσει μεγάλη ποσότητα ρουχισμού και φαρμάκων και να συμβάλει στη συλλογή ανθρωπιστικού υλικού για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας και της Συρίας, εντάσσεται στο αθόρυβο έργο του που πηγάζει από τις παρακαταθήκες των μεγάλων πατέρων της Χριστιανοσύνης.

Ακόμα και τα λόγια του, συγκινούν την κοινή γνώμη, γιατί υπογράμμισε πως «είμαστε γείτονες και στην ανάγκη τους στεκόμαστε αλληλέγγυοι».
Τύχη και ευτυχές προνόμιο για κάθε κοινωνία να έχει λαμπρούς ιεράρχες, οι οποίοι να είναι από τη μια πλευρά σεμνοί ιεραπόστολοι και από την άλλοι να στέκονται αντάξιοι του ρόλου τους εφαρμόζοντας τις ακατάληπτες αξίες και παρακαταθήκες της θρησκείας μας.


Ο Σεβασμιότατος καταξιώνεται ως μια προσωπικότητα αντάξια των περιστάσεων που βιώνει η γειτονιά μας.


Ας θυμηθούμε ένα μικρό απόσπασμα από τον Ύμνο της Αγάπης, από Επιστολή του Αποστόλου Παύλου (που πέρασε και από τη Ρόδο) και που διασώζεται μέσω της Καινής Διαθήκης: «Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του».


Αυτή η αλληλεγγύη, χαρακτηρίζει τον υπερήφανο ελληνικό λαό, από τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, δεν ξεχνάμε πόσους αιώνες ήμασταν σε σκλαβιά, δεν ξεχνάμε τις συχνές απειλές και παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, δεν ξεχνάμε τίποτα από αυτά. Όμως επειδή είμαστε άνθρωποι, προχωράμε σε έμπρακτη αγάπη και αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.


Δεν καπηλευόμαστε πάνω σε χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες περιουσίες φτωχών ανθρώπων (ανάμεσα και κατεστραμμένες χριστιανικές εκκλησίες). Κρατάμε τα «ευχαριστώ» και τα δάκρυα χαράς των Τούρκων εξαθλιωμένων προς τους Έλληνες επίγειους αγγέλους, προς την ελληνική αντιπροσωπεία. Με τις πράξεις μας αποδείξαμε για μια ακόμα φορά πως ο ελληνικός λαός είναι πολιτισμένος λαός. Έχει μεγαλείο, ήθος και ανθρωπιά. «Πιο πολύ ψωμί τρώμε με το μέλι παρά με το ξύδι», λέει μια λαϊκή παροιμία.


Μέσα από τα συντρίμμια, των μεγάλων και καταστροφικών σεισμών, μέσα από τις πρωτοβουλίες, οι λαοί μπορούν να σφυρηλατήσουν την ειρήνη, την πρόοδο, τη συνεργασία, το σεβασμό του ενός προς τον άλλο.


Τόσο τα συνεργεία διάσωσης, όσο και οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, δικαιώνουν όσους πίστεψαν κάποτε στην ελληνοτουρκική φιλία και όχι σε πολεμικές ιαχές και σε καταστρεπτικούς πολέμους, που δεν λύνουν θέματα, αλλά αντίθετα ανοίγουν και άλλες πληγές, τις οποίες πληρώνουν οι λαοί που δεν φταίνε. Οι φίλοι μας μουσουλμάνοι της Ρόδου, ας στείλουν μηνύματα προς τους πολιτικούς της Τουρκίας, πως η μόνη λύση στους δυο γειτονικούς λαούς είναι ο δρόμος της ειρήνης, της φιλίας, της δημοκρατίας και των πανανθρώπινων αξιών.

Ο τουρκικός λαός, έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα, πολλά από τα οποία είναι κρυμμένα. Ας κοιτάξει η πολιτική ηγεσία της να τα επιλύσει και ας αφήσει τις απειλές σε εκείνους που προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια.


Ας αντιληφθούν ακόμα οι «φίλοι» μας Ευρωπαίοι, πως η Ελλάδα, έσπευσε πρώτη από όλες τις χώρες στη δύσκολη δοκιμασία να αντιμετωπίσει μια δύσκολη φυσική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων με αρκετές επιτυχίες.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες