Να προσφέρουν βοήθεια έσπευσαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας

Να προσφέρουν βοήθεια έσπευσαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας

Να προσφέρουν βοήθεια έσπευσαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 624 ΦΟΡΕΣ

Γ. Τριάντος: Έντονο το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς

…Μικροί αποδείχθηκαν οι χώροι του ΚΑΠΗ για να υποδεχθούν τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας, που έσπευσαν, από νωρίς χθες το πρωί, να προσφέρουν δεκάδες συμπολίτες μας αλλά και φορείς, επιδεικνύοντας συγκινητική ανταπόκριση στο κάλεσμα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου της Ρόδου.


Ήδη μέσα σε μία ώρα, γύρω στις 10:00 χθες το πρωί, είχε γεμίσει ο σχεδόν μισός χώρος της κεντρικής αίθουσας του ΚΑΠΗ (σ.σ. στο αμαξοστάσιο της ΡΟΔΑ) ενώ όπως ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος του ΔΟΠ, κ. Γιώργος Τριάντος, ήταν τέτοια η ανταπόκριση που παρατηρήθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες που έγινε γνωστή η συγκέντρωση, ώστε ο χώροι του ΚΑΠΗ να γεμίσουν μέχρι το μεσημέρι!

Ο αντιδήμαρχος, Γ. Τριάντος, ήταν από το πρωί στις επάλξεις επιβλέποντας την προσπάθεια
Ο αντιδήμαρχος, Γ. Τριάντος, ήταν από το πρωί στις επάλξεις επιβλέποντας την προσπάθεια

Μάλιστα, απευθύνει θερμή παράκληση προς όσους επιθυμούν να προσφέρουν, τα είδη που φέρνουν να είναι σε κατηγορίες και να αναγράφουν το είδος που περιέχουν, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια της αποστολής. Σημειώνεται, επίσης, ότι η τελευταία ημέρα συγκέντρωσης είναι η ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.


Όπως δήλωσε, χθες, ο κ. Τριάντος, ο οποίος βρισκόταν από νωρίς το πρωί στα ΚΑΠΗ για να συντονίσει τη συγκέντρωση, τα είδη που έφερναν οι συμπολίτες μας ήταν αυτά που είχαν ζητήσει, δηλαδή ρουχισμός, κουβέρτες, είδη διαβίωσης (σ.σ. σλίπινγκ μπαγκ), παπούτσια, παιδικά ρούχα, τρόφιμα, παιδικές τροφές, είδη υγιεινής.
Παράλληλα, στο χώρο θα μεταβεί και συνεργείο από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής ώστε να ξεκινήσει, σιγά-σιγά, να γίνεται η διαλογή των ειδών και η συσκευασία τους.


Από εκεί και πέρα, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, η υπηρεσία θα πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να προωθήσει τα είδη που θα συγκεντρωθούν απέναντι, στο Μαρμαρίς, και στη συνέχεια θα τα παραλάβουν με φορτηγά από τα Μούγλα για να προωθηθούν στο σημείο διανομής τους.


Σύμφωνα με τον κ. Τριάντο, η πρώτη τους σκέψη είναι να φύγουν μέσω Ρόδου γιατί είναι πιο εύκολη η διαδρομή. Πάντως, υπάρχουν δυσκολίες αφού πρέπει, όλα αυτά τα είδη να περάσουν και από το τελωνείο, να τα καταγράψουν και να φτιάξουν καταστάσεις για να θεωρηθούν και να γίνει η μεταφορά, ωστόσο ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί υπάρχει και συνεργασία με το τουρκικό προξενείο στη Ρόδο και με τους άλλους φορείς και πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά.

Ο Ερυθρός Σταυρός ακολουθεί άλλη διαδικασία για τα είδη που συγκεντρώνει και θα τα στείλει κεντρικά μέσω της Αθήνας αφού ό,τι συγκεντρώνουν τα περιφερειακά παραρτήματά του, τα στέλνουν στα κεντρικά τους στην Αθήνα.


«Εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον πιο εύκολο και ασφαλή τρόπο για να γίνει αυτή η μεταφορά», είπε.
Όσο για το ότι η αποστολή δεν γίνεται υπό την «ομπρέλα» ενός μόνο φορέα, είπε ότι αυτό είναι γεγονός όπως έγινε και με την Ουκρανία που τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Ρόδου. Ωστόσο, επισήμανε, αυτό δεν έχει καμία σημασία-μάλιστα στο ΚΑΠΗ ως χώρο συγκέντρωσης, μετέφεραν είδη και από τον Σύλλογο των Μουσουλμάνων της Ρόδου, ώστε να μπορέσουν με έναν συντονισμό και με τα νησιά, όπως π.χ. η Τήλος που απέστειλε βοήθεια, να σταλούν από εκεί και να γίνει η διανομή.

Και είπε: «Δηλαδή, υπάρχει μία συνεννόηση, υπάρχει ένα πρόγραμμα, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και πόσα είδη θα έχουμε και θα δούμε πώς θα πάνε απέναντι. Γιατί και απέναντι, ο τρόπος που γίνεται τώρα η μεταφορά με το καταμαράν που υπάρχει, είναι και περιορισμένος». Αυτά πρέπει να γίνουν χειροκίνητα και γι’ αυτό εξετάζουν την πιθανότητα, ανάλογα και με τον όγκο του υλικού που θα συγκεντρωθεί, να μπει ένα πλοίο που να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει νταλίκα, να πάει απέναντι, να τα μεταφέρει και να ξαναγυρίσει. «Αυτό είναι υπό διερεύνηση και εξαρτάται από τα είδη που θα συγκεντρώσουμε, πόση θα είναι αυτή η ποσότητα και πώς θα γίνει η μεταφορά», είπε ο κ. Τριάντος.


Η συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές έχει γίνει μέσω του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο. Ήδη, χθες έφυγε μία αποστολή από τη μουσουλμανική κοινότητα και από το Βακούφ και αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσει και ο δήμος για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δηλαδή, έχει ανοίξει η πόρτα για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στα απέναντι παράλια και αυτή την οδό θα την ακολουθήσουμε εφόσον είναι η ενδεδειγμένη και η οποία βολεύει και σ’ εμάς», επισήμανε ο ίδιος.


Σχετικά με την ανταπόκριση των Ροδιτών, είπε: «Όχι μόνο από ‘δω αλλά και από τις υπόλοιπες οργανώσεις βλέπουν ότι υπάρχει ανταπόκριση, υπάρχει αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης το οποίο άλλωστε φάνηκε και με την Ουκρανία, που μαζέψαμε δεκαέξι τόνους υλικού. Βλέπετε, λοιπόν, ότι δεν υστερεί σε τίποτα ο Δωδεκανήσιος, δεν υστερεί σε τίποτα ο νησιώτης όσο αφορά στο αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς».


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι Εταιρείες βοηθούν με πολλούς άλλους τρόπους, όπως στη συσκευασία και τη μεταφορά των υλικών. «Η προσφορά ποικίλλει, δεν είναι πάντα η ίδια. Μπορεί κάποιος να μην προσφέρει είδη αλλά μπορεί να προσφέρει άλλες υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύτιμες για μας και τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς ανάλογα», τόνισε ακόμη.


Αναφορικά με τα φάρμακα, επιδίωξή τους είναι να είναι λίγο φειδωλοί αφού γνωρίζουν ότι ήδη έχουν φύγει πέντε αεροπλάνα από την Ελλάδα με ιατροφαρμακευτικό υλικό και πιστεύει ότι θα καλυμμένοι. Εάν όμως παρουσιαστεί αυξημένη ανάγκη για φάρμακα και τους ζητηθεί, θα δουν τι θα κάνουν.

Σημειώνεται ότι παρόντα ήταν μέλη του ΚΑΠΗ που βοηθούσαν στη μεταφορά του υλικού.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων