Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1190 ΦΟΡΕΣ

Στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας προχώρησαν οι αρχές, μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπηπου κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο σταθμάρχης, που θεωρείται ότι φέρει καθοριστική ευθύνη για το δυστύχημα, απολογήθηκε παρουσία εισαγγελέα στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης.

Όπως έγραφε νωρίτερα η «Κ», ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές, όταν συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία για τις ευθύνες που προκάλεσαν την τραγωδία, θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.

Οι διώξεις θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει -με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 ετών και μπορούν υπό προϋποθέσεις να φθάσουν μέχρι και ισόβια.

Επίσης οι διώξεις θα αφορούν και την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, στις οποίες πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες 

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η σύγκρουση των δύο τρένων με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 36, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Συνολικά 85 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται (έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Ωστόσο,εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί,καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Hellenic Train, την οποία επικαλείται η Πυροσβεστική, στα δύο τρένα επέβαιναν συνολικά 354 άτομα (342 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, δύο εκ των οποίων στην εμπορική αμαξοστοιχία).

Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση.Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση.

K. Μητσοτάκης: Θα μάθουμε τα αίτια, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην ξανασυμβεί

Στο σημείο της τραγωδίας όπου συγκρούστηκαν τα δυο τρένα στα Τέμπη, έφτασε λίγο μετά τις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αφού ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών, εμφανώς συγκινημένος είπε ότι«είναι μια ανείπωτη τραγωδία, η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ταυτοποιήσουμε τους νεκρούς.Ένα μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίαςκαι θα κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να μην ξανασυμβεί».

Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση πρωθυπουργού 

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου