Χαμόγελα και αισιoδοξία στη Ρόδο για τη φετινή σεζόν

Χαμόγελα και αισιoδοξία  στη Ρόδο για τη φετινή σεζόν

Χαμόγελα και αισιoδοξία στη Ρόδο για τη φετινή σεζόν

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1259 ΦΟΡΕΣ

Ικανοποιημένοι και αρκετά αισιόδοξοι επιστρέφουν από το Βερολίνο οι αυτοδιοικητικοί και οι επιχειρηματίες καθώς και τα στελέχη του τουρισμού από τη Ρόδο που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη διεθνή έκθεση ΙΤΒ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η ικανοποίηση εδράζεται όχι μόνο στο ότι προέκυψαν θετικά στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου από τη Γερμανία, αλλά και στο ότι παρόμοια εικόνα υπάρχει και για τις υπόλοιπες αγορές του νησιού μας και ειδικά για την αγγλική η οποία θα καταγράψει και ρεκόρ φέτος, διατηρώντας πάντα την πρώτη θέση.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος τα νέα είναι πολύ καλά από την ΙΤΒ και υπάρχει γενική ικανοποίηση καθώς στο Βερολίνο δεν καταγράφονται μόνο οι ενδείξεις της γερμανικής αγοράς αλλά και των υπολοίπων, καθώς εκεί συγκεντρώνονται εκπρόσωποι και όλων των τουριστικών αγορών της Ευρώπης.

«Το καλό είναι ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι και ανεβασμένοι σε σχέση με τα ποσοστά τους τόσο τα περσινά όσο και του 2019» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αυτό που απασχολεί πλέον τον ξενοδοχειακό κλάδο σήμερα είναι ότι τώρα που ξεκινά η υπογραφή των συμβολαίων του 2024 θα πρέπει να καταφέρει να μετουσιώσει αυτό το θετικό κλίμα σε καλύτερες τιμές για του χρόνου οπότε αυτό θα φέρει στη Ρόδο και καλύτερο πελάτη, δίνοντας και μεγαλύτερα περιθώρια στα ξενοδοχεία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις .

Επίσης με αφορμή τις εξελίξεις στην τουριστική κίνηση τίθεται ακόμα πιο επιτακτικά το ζήτημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου καθώς το διάστημα από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο το νησί γεμίζει, ενώ ένα πρώτο βήμα έγινε φέτος από την easy jet προς αυτή την κατεύθυνση που ανοίγει τη σεζόν αύριο Σάββατο με Άγγλους τουρίστες. Πάντως οι πρώτοι Γερμανοί τουρίστες θα αρχίσουν να έρχονται στη Ρόδο από τα τέλη Μαρτίου, ενώ μαζικές αφίξεις αναμένονται από τις αρχές Απριλίου.

Σήμερα στη Ρόδο οι πρώτοι Iνδοί τουρίστες!

Μία μέρα νωρίτερα όμως δηλαδή… σήμερα έρχονται στη Ρόδο και οι πρώτοι Ινδοί τουρίστες. Πρόκειται για ένα γκρουπ 22 ατόμων το οποίο έρχεται σήμερα στο νησί μας για διακοπές, στο πλαίσιο τουριστικού πακέτου που περιλαμβάνει επίσης την Αθήνα και τη Σαντορίνη.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι στη Ρόδο περιλαμβάνει περισσότερες διανυκτερεύσεις, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει επίσκεψη και στο νησί της Σύμης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το δεύτερο γκρουπ περιλαμβάνει 35 άτομα, το τρίτο 29 άτομα και το τέταρτο 18 άτομα που θα έρχονται στην Ελλάδα και σε Ρόδο-Σαντορίνη σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες. Αν το εγχείρημα πετύχει, τότε θα έχουμε περισσότερα γκρουπ τουριστών φέτος.

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα των Ινδών τουριστών ο πρόεδρος της ΕΞΡ επισημαίνει ότι μπορεί να μην είναι μεγάλος ο αριθμός τους όμως είναι σημαντικό να αποκτήσουν θετική εικόνα για τη Ρόδο καθώς όταν επιστρέψουν θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στην πατρίδα τους.

Ανακάμπτουν οι Σκανδιναβοί;

Από τα υπάρχοντα στοιχεία, πέρα από το ότι πρώτοι κατατάσσονται οι Άγγλοι και ακολουθούν οι Γερμανοί, διαπιστώνεται ότι η σκανδιναβική αγορά ανακάμπτει και μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν προστεθούν οι τουρίστες από όλες τις σκανδιναβικές χώρες τότε θα βρεθούν στην πρώτη θέση, γεγονός που δείχνει ότι επιστρέφουν στη Ρόδο σταδιακά.

Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστική θα είναι η συμβολή και του Φινλανδού σκηνοθέτη Taavi Vartia ο οποίος όπως ανακοινώθηκε θα γυρίσει τρεις ταινίες στη Ρόδο. Ο Vartia είναι πολύ γνωστός στη χώρα του, έχει βραβευτεί και οι ταινίες του είναι γνωστές στους Φινλανδούς κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Μάλιστα εκτιμάται ότι η αγορά της Φιλανδίας μπορεί να έρθει στη Ρόδο πέρα από το διάστημα αιχμής και γιατί όχι Μάρτιο και Νοέμβριο, όπου υστερούμε.

Αισιόδοξοι και για τα κενά σε προσωπικό

Ερωτηθείς ο κ. Μαρκόπουλος από τη «Ροδιακή» για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό για τα ξενοδοχεία του νησιού μας, δήλωσε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς βοήθησαν οι ημερίδες και οι ενημερώσεις που έγιναν στη βόρειο Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα, με σκοπό την προσέλκυση εργατικού δυναμικού.

Μάλιστα, όπως είπε, στάλθηκαν σε πάνω από 50 υπηρεσίες του ΟΑΕΔ της χώρας και εργατικά κέντρα αφίσες του portal της ΕΞΡ, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα που υπήρχε ήταν η στέγαση των εργαζομένων για το οποίο έχουν βρεθεί λύσεις.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το πώς εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν φέτος στη Ρόδο τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κλάδο είναι να… πιάσει τουλάχιστον τα περσινά νούμερα, καθώς οι τιμές των συμβολαίων του 2023 είναι αυξημένες και αυτό είναι προς όφελος του κλάδου.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Δουλειά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα…»

Σε σχόλιό του για την έκθεση τουρισμού του Βερολίνου που έκλεισε χτες τις πύλες της, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρει τα εξής: «Ήταν όλοι εκεί. Και το σημαντικότερο είναι ότι έκαναν όλοι τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν. Ετσι έρχονται και τα θετικά αποτελέσματα.


Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας της οικονομίας μας, δουλεύοντας με συλλογική συνείδηση, επιβεβαίωσαν τα θετικά μηνύματα που είχαμε και εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να έχουμε για την τουριστική περίοδο του 2023. Μηνύματα αισιοδοξίας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να εργαστούμε σκληρά για να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες όσων μας επιλέγουν για τον πολύτιμο για αυτούς χρόνο των διακοπών τους και για να υπηρετήσουμε και την κοινωνία που έχει ανάγκες, αγωνίες αλλά και όνειρα. Δουλειά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι η απάντηση και ταυτόχρονα συνταγή για τα όνειρά μας».

Αντώνης Καμπουράκης: «Η βιωσιμότητα είναι όρος της ύπαρξής μας για το μέλλον»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης με αφορμή την παρουσίαση του “Rhodes Co Lab” στην έκθεση του Βερολίνου για την ανάδειξη της Ρόδου στον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, σε σχόλιό του αναφέρει τα εξής: «H βιωσιμότητα δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε μια μόδα. Η βιωσιμότητα είναι αναγκαιότητα. Είναι όρος της ύπαρξής μας για το μέλλον. Ένα τόσο κρίσιμο αγώνα πρέπει να τον δώσουμε και να τον κερδίσουμε στο «γήπεδο» που είμαστε δυνατοί.

Στον τουρισμό. Σε αυτόν στηρίζεται η ροδίτικη οικονομία, αυτός δίνει απασχόληση, δουλειές και εισοδήματα. Ο τουρισμός είναι που ενισχύει την κοινωνική συνοχή του νησιού μας και εμπλέκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους τους Ροδίτες.

Γι’ αυτό και η συνεργασία όλων των φορέων της Ρόδου, της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού, με έναν κορυφαίο ηγέτη της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, όπως ο Όμιλος TUI, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κοινό project.

Είναι μία ισχυρή συμμαχία που αντιλαμβάνεται τη σοβαρή αναγκαιότητα αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η μετάβαση στον βιώσιμο τουρισμό. Ταυτόχρονα, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη Ρόδο, στους Ροδίτες και στο μοναδικό προϊόν μας πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Είναι, τέλος, έκφραση του υψηλού αισθήματος ευθύνης προς τους επισκέπτες μας, τα εκατομμύρια των φίλων της Ρόδου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη που μας τιμούν με την επιλογή τους.

Αυτή την τιμή θέλουμε να την ανταποδώσουμε, διασφαλίζοντάς τους μια ταξιδιωτική εμπειρία με πρόσημο βιωσιμότητας, ασφάλειας και ποιότητας. Η Ρόδος που αποτέλεσε σε προηγούμενες δεκαετίες το πρότυπο για την ανάπτυξη και το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού, δεν μπορεί παρά να είναι και πάλι το πρότυπο για ένα νέο «θαύμα»:

Πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός, παγκοσμίως! Είναι αληθινά μεγάλη η τιμή να είναι το νησί μας ένας παγκόσμιος φάρος στα αχαρτογράφητα νερά της κλιματικής απειλής.

Ως Ροδίτες είμαστε εξαιρετικά περήφανοι γι’ αυτή την προσπάθειά μας που επιβεβαιώνει τη μεγάλη και διαχρονική προσφορά του νησιού μας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στον κόσμο ολόκληρο.

Άξια κληρονόμος ενός μοναδικού παρελθόντος, ως ιστορικό σταυροδρόμι μεγάλων πολιτισμών, η Ρόδος συνεχίζει να λάμπει με το φως της γνώσης του παρόντος και της ελπίδας ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας.»

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού