Να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού ζητούν οι υπάλληλοι της περιφέρειας

Να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας  του νερού ζητούν οι υπάλληλοι της περιφέρειας

Να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού ζητούν οι υπάλληλοι της περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 703 ΦΟΡΕΣ

Να διαφυλαχθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και να μη μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν που θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ζητά ο σύλλογος υπαλλήλων περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου των περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου.

Μάλιστα ο ΣΥΠΝΑΠΕΔ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο στην ουσία, μπαίνουν τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς αφαιρούνται αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και δίνονται στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Ο ΣΥΠΝΑΠΕΔ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο στην ουσία, όπως από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει, μπαίνουν τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργεί το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων.

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ότι οι υπηρεσίες υδροδότησης νομίμως υπάγονται στη ΡΑΕ γιατί αποτελούν μονοπώλιο

«…Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα νερά. Φέρνουμε το νομοσχέδιο, διότι τα δημόσια μονοπώλια δεν ελέγχονται σωστά, ελέγχονται πλημμελώς, αν και ασκούν πολύ σοβαρή υπηρεσία για τη δημόσια υγεία και για τη δημόσια οικονομία…»

Η ύπαρξη μονοπωλίου προϋποθέτει εμπορικό προϊόν που επιτρέπεται να πωλείται από ένα και μόνο επιχειρηματία.

Όμως, το νερό στην Ελλάδα δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν πωλείται, αλλά παρέχεται με μερική ανάκτηση του κόστους του. Επομένως, στη χώρα μας οι υπηρεσίες υδροδότησης δεν αποτελούν μονοπώλιο και δεν μπορούν να ανήκουν στην αγορά.

Με απλά λόγια, δεν συντρέχει η βασική προϋπόθεση που απαιτεί την υπαγωγή μιας δραστηριότητας στην αρμοδιότητα μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, δηλ. η λειτουργία της δραστηριότητας αυτής σε περιβάλλον αγοράς.

Άλλωστε στην Ελλάδα διαχρονικά οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα : ηλεκτρισμός; πανάκριβος, τηλεπικοινωνίες; οι ακριβότερες στην Ευρώπη, αεροπλάνα ; φθηνότερα πας Ρόδο-Ρώμη παρά Ρόδο-Αθήνα. Αφού λοιπόν σε όλους αυτούς τους τομείς οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς γιατί να πετύχουν στο νερό; Μάλλον, το ακριβότερο θα γίνει το ακριβότερο και χειρότερο νερό στην Ευρώπη.

Είναι αυτονόητη απαίτηση όλων των εργαζομένων αλλά γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και δεν νοείται η ύπαρξη αγοράς ούτε δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στον τομέα υδροδότησης της χώρας».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»