Δ. Γάκης: Το νερό δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα (βίντεο)

Δ. Γάκης: Το νερό δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα (βίντεο)

Δ. Γάκης: Το νερό δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 443 ΦΟΡΕΣ

Τη μετατροπή του νερού από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα με την έμμεση ιδιωτικοποίησή του, κατήγγειλε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προχθές, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Γάκης.

Ξεκινώντας, είπε ο ίδιος ότι, μετά τη μεγάλη απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού αλλά και ως μέλος της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, η οποία συζητάει το επίμαχο νομοσχέδιο «νιώθει την υποχρέωση αλλά το θεωρεί και καθήκον του να ενημερώσει τον Δωδεκανησιακό λαό για τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που συζητά αυτές τις μέρες η Βουλή».

Αφού ανέφερε τη μεγάλη ευαισθησία που έχουμε στην περιοχή μας για το νερό, συνέχισε λέγοντας: «Ενώ το εθνικό πένθος για το έγκλημα στα Τέμπη συνεχίζεται, η ανεκδιήγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν διστάζει να το μετατρέψει σε μαύρο σεντόνι, κάτω από το οποίο ανερυθρίαστα συνεχίζει να στήνει νέα εγκλήματα. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα ψηφιζόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο αναβάλλεται για μια εβδομάδα περίπου, λόγω των τεράστιων αντιδράσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί από το περιεχόμενό του». »Εν κρυπτώ, με μια “δημόσια” προσχηματική διαβούλευση που κράτησε μόλις τέσσερις μέρες, οι οποίες περιλάμβαναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, επιχείρησαν να φέρουν προς συζήτηση ένα πολυνομοσχέδιο, με το οποίο οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, αφαιρούνται από το αρμόδιο υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)».

Όπως εξήγησε ο βουλευτής, η υπαγωγή ενός αγαθού κοινής ωφέλειας σε μία Ρυθμιστική Αρχή, σημαίνει ότι το αγαθό αυτό παύει να αποτελεί μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο και μετατρέπεται σε «αγαθό» της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή σε εμπορικό προϊόν, που θα το διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες και ως εκ τούτου δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα θέτει τους κανόνες προς τους ιδιώτες και υποτίθεται ότι έτσι θα προασπίζεται και το δημόσιο συμφέρον. Και συνέχισε:

«Η ένταξη όμως ενός δημόσιου αγαθού, σε μία Ρυθμιστική Αρχή, προϋποθέτει την ύπαρξη “αγοράς”, που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά και ανταγωνισμού μεταξύ ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και των ΔΕΥΑ, που επίσης σήμερα δεν υφίσταται. Επομένως η ένταξη αυτή υποκρύπτει την ιδιωτικοποίηση του νερού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και είναι αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας που ήδη έχει υλοποιηθεί με τα γνωστά αποτελέσματα».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον βουλευτή, επιδιώκει να αναθέσει στην ίδια Ρυθμιστική Αρχή, «που απέτυχε παταγωδώς να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε και τα αγαθά της ύδρευσης και της αποχέτευσης», είπε ακόμη και συμπλήρωσε:

«Και το πράττει αυτό ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, γιατί αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα και αυτό το έχουν κρίνει και διατυπώσει αμετάκλητα και τρεις σημαντικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, προχωρά σε άλλη μία αντιδημοκρατική εκτροπή, φέρνοντας προς ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο που καταπατά το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Κατά την εκτίμησή τους, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται τώρα γιατί θα πηγαίναμε σε εκλογές και το προηγούμενο σαββατοκύριακο θα διαλυόταν η Βουλή και δεν θα μπορούσε να αντιδράσει ο κόσμος για την ιδιωτικοποίηση.

Πέραν όμως των παραπάνω-συνέχισε ο κ. Γάκης-με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος και για να αλλάξουν τιμολογιακή πολιτική οι ΔΕΥΑ και για να μεταφέρουν όλα τα βάρη λειτουργίας στους καταναλωτές. Όχι όμως μόνο αυτό, αλλά δίνεται και η δυνατότητα συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, το οποίο σημαίνει απολύσεις εργαζομένων, αποψίλωση υπηρεσιών, χειρότερα δίκτυα και ποιότητα νερού.

«Η κυβέρνηση αυτή απεχθάνεται κάθε τι δημόσιο και θέλει να εκχωρήσει τα πάντα στα μεγάλα συμφέροντα, σε όλους αυτούς που τη στηρίζουν και σε όλους αυτούς που από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της, απροκάλυπτα εξυπηρετεί. Χρέος μας είναι να αντιταχθούμε σε αυτή τη λογική διότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό κοινής ωφέλειας και έτσι θα παραμείνει», τόνισε.

Τις προηγούμενες ημέρες, είχε συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ «οι οποίοι ξεκίνησαν αγώνα υπεράσπισης και των θέσεων εργασίας τους αλλά κυρίως της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και τη διατήρησή του ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα» είπε κλείνοντας και κάλεσε τον δωδεκανησιακό λαό και όλο τον ελληνικό λαό να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ακύρωσης όλων των σχεδίων της κυβέρνησης».

Για τις εκλογές

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές, με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη, δήλωσε ο βουλευτής: «Η τραγωδία των Τεμπών, ενεργοποίησε αισθήματα και ένστικτα του ελληνικού λαού τα οποία ήταν μέσα του αλλά δεν βρήκαν την αφορμή να εκδηλωθούν. Με την πρωτοβουλία, λοιπόν, της νεολαίας μας, ο ελληνικός λαός έχει μια επαναστατικότητα αμφισβήτησης όλων αυτών που επεξεργάζονται τέτοια σχέδια τα οποία είναι σε βάρος τους.

Δεν συγχωρεί με τίποτα και κανένας την απώλεια ζωής νέων παιδιών. Μακάρι αυτή η αντίδραση, να μη γίνει μία αντισυστημική αντίδραση και σ’ αυτό έχει ευθύνη και το πολιτικό σύστημα πώς θα το χειριστεί και να μετατραπεί σε μία δημιουργική παρέμβαση στην πολιτική της χώρας μας».

Όσο αφορά στις διαδικασίες για τις εκλογές, είπε ότι ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα ύφος και έναν τρόπο διοίκησης αρκετά αυταρχικό. Όπως είπε, θέλει να «παίζει» το παιχνίδι της εξουσίας μόνος του και οι υπόλοιποι, και οι υπουργοί και ο ελληνικός λαός, να τον παρακολουθούν και να περιμένουν πότε…ο αυτοκράτορας θα πει κάτι και τόνισε επίσης ότι οι δηλώσεις περί εκλογών μέσα στην άνοιξη, κατά την άποψή του, προσβάλουν τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο