Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ

Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ

Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1137 ΦΟΡΕΣ

Εξέφρασαν και χθες την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού

«Η ΔΕΥΑΡ είναι δημοτική επιχείρηση και ανήκει στους δημότες της. Δεν χαρίζεται», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου, μαζί με συναδέλφους τους στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας και τη συμπαράσταση εργατικών κέντρων, συλλόγων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Το παραπάνω σύνθημα αναγραφόταν σε ένα από τα πανό που ανήρτησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση χθες, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπου και βρίσκονταν όλες αυτές τις ώρες, στο πλαίσιο 24ωρης απεργιακής κινητοποίησής τους για το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή και που, σύμφωνα με τους ίδιους, η υπαγωγή των ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) την οποία προβλέπει, θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, για τη λειτουργία της επιχείρησης και, βέβαια, για τα τιμολόγια που θα βλέπουν οι καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι, κατά τη χθεσινή ημέρα, τα γραφεία της επιχείρησης παρέμειναν κλειστά και δεν εξυπηρετούσαν το κοινό, ενώ η ΔΕΥΑΡ ανταποκρινόταν μόνο σε βλάβες και έκτακτες καταστάσεις.

Στην πλατεία Δημαρχείου βρέθηκαν χθες για να δείξουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, μαζί με μέλη της διοίκησης, οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.κ. Παναγιώτης Κουνάκης και Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στράτος Καρίκης, Τάσος Σπανός και Γιάννης Καμπούρης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο της Ρόδου, κ. Τάκης Πότσος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο, κα Ντέπη Μιχαηλίδη κ.α.

Σημειώνεται ότι, κοινή ανακοίνωση για την κινητοποίηση εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης (σ.σ. Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου) και Ρόδου.

Με αυτήν εκφράζουν τη στήριξή τους στη χθεσινή εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και τα σωματείου τους «για να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί το νερό» και αναφέρουν ακόμη:

«Το νερό είναι βασικό αγαθό, δεν είναι αγαθό πολυτελείας και η ιδιωτικοποίησή του θα φέρει οδυνηρές συνέπειες για τους δημότες. Το έχουμε ήδη ζήσει και το έχουμε δει στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Απαίτησή μας είναι να διαφυλαχτεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό». Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις παριστάμενων στη χθεσινή κινητοποίηση. Αναλυτικά:

Ο κ. Λευτέρης Καρανικόλας

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ δήλωσε ότι, την περασμένη Παρασκευή, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και πήρε την απόφαση η επιχείρηση να παραμείνει κλειστή χθες και εις ένδειξη διαμαρτυρίας όλοι οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο δημαρχείο καθώς χθες ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο. Αυτό προβλέπει η ΡΑΕ να επεκταθεί και στα απόβλητα και στο νερό και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι-«από την πικρή εμπειρία που έχουμε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ»-να…φοβόμαστε να ανοίξουμε και τον λογαριασμό του νερού.

«Από τη στιγμή που το νερό θα πάει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, καταλαβαίνετε τι μας περιμένει», είπε ο πρόεδρος ενώ δεν έκρυψε και τον φόβο τους και για απολύσεις αφού «αυτά τα έχει καταγράψει η ιστορία και ο ιδιώτης βλέπει το κέρδος του».

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος

Ο τέως δήμαρχος Ρόδου και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου, εξέφρασε χθες τη στήριξή του στους εργαζόμενους και τη ΔΕΥΑΡ, αναφέροντας, μάλιστα, ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά τις πρώτες μέρες αντίδρασης, τους επισκέφθηκε στα γραφεία. Όπως είπε, αυτές είχαν φέρει κάποιο αποτέλεσμα και τους διαβεβαίωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν είναι όπως εμφανίζεται, ότι δηλαδή θα ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΥΑ, και το έφεραν να συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.

Ξαφνικά επισπεύσθηκε η συζήτηση για χθες και, όπως είπε, επειδή έχουμε πολύ δυσάρεστες εμπειρίες από τέτοιες κινήσεις που γίνονται «ξαφνικά και στα κρυφά», δικαιολογημένα αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Μαρινάκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος των ΔΕΥΑ όλης της χώρας και με τη δική του παρέμβαση όπως και του προέδρου τα της ΚΕΔΕ έγιναν προσπάθειες για διορθωτικές κινήσεις.

Το δια ταύτα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι με την υπαγωγή των ΔΕΥΑ στις Ρυθμιστικές Αρχές της Eνέργειας, Υδάτων και Λυμάτων, γίνεται το πρώτο βήμα για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση αφού αυτές μπαίνουν μόνο σε ιδιωτικές εταιρίες. Είπε, ακόμη, ότι οι ΔΕΥΑ υπάρχουν με ένα νόμο από το 1980 και λειτούργησαν με τα όποια προβλήματα. Το νερό είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο, άρα ο λόγος που οι ΔΕΥΑ είναι ξεχωριστοί οργανισμοί είναι για να έχουν εκείνες τις υποδομές για να παρέχουν ποιοτικό νερό και βέβαια φθηνό.

Είπε, ακόμη, ότι αντί να έχουμε την κατάργηση του τέλους του 80% για τα έργα ανοίγει η κερκόπορτα για να προχωρήσουν στην ιδιωτοκοποίηση της διαχείρισης του πιο πολύτιμου κοινωνικού αγαθού. Και εκεί που είτε στα χωριά είτε στην πόλη έχουμε ποιοτικό και άφθονο νερό, θα λέμε…το νερό «νεράκι» στην κυριολεξία, γιατί δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους ξενοδόχους που, όπως είπε, είχαν ένα μεγάλο ποσοστό από τα ανείσπρακτα και ο δήμος τους ρυθμίζει τις οφειλές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Ποιος ιδιώτης θα δίνει νερό εάν υπάρχουν οφειλές;

Δεν το έχουν αντιληφθεί οι φίλοι μας οι ξενοδόχοι ότι, αν γίνουν αυτά, θα την πληρώσει ο κοσμάκης που δεν έχει χρήματα αλλά θα την πληρώσουν πολύ πιο ακριβά οι ξενοδόχοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολύ πιο μεγάλους λογαριασμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημήτρης Τσίκκης

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είπε ότι χθες ψηφιζόταν το νομοσχέδιο που εντάσσει τις ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και δήλωσε: «Θεωρούμε λοιπόν, μία τέτοια κίνηση ανοίγει κερκόπορτα προς την ιδιωτικοποίηση.

Είμαστε κάθετοι ως διοίκηση, ως ΠΕΔ, ως ΚΕΔΕ και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχει καμία αγορά για να ρυθμίσει η υποτιθέμενη αυτή Αρχή η οποία θα δώσει λύση στα προβλήματα της ΔΕΥΑΡ. Τα προβλήματα των ΔΕΥΑ θα λυθούν πώς; Εάν επιτέλους οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να κάνουν προσλήψεις προσωπικού».

«Είμαστε εν αναμονή για περαιτέρω ενέργειες», είπε ακόμη και ανέφερε ότι, αυτές, σίγουρα θα είναι και νομικές από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, θεωρεί όμως ότι είναι άκαιρο, αυτή την εποχή, μία κυβέρνηση, η οποία είναι και φιλελεύθερη, να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

«Το νερό είναι πηγή ζωής, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο μονοπωλιακό προϊόν, δεν αποτελεί εμπόρευμα και θα πρέπει το νερό να δίνεται από τους δήμους», κατέληξε.

Ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης

Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου δήλωσε ότι υποστηρίζει τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΡ και αντιλαμβάνεται το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τη στιγμή που θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό.

Και δήλωσε:

«Θα έχουμε τα ίδια θέματα όπως είχαμε και με το ρεύμα. Θα παίρνουν τηλέφωνο οι εισπρακτικές εταιρείες, (θα λένε) «θα σου κόψουμε το νερό» και θα προσπαθούν, μέρα με τη μέρα, να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα.

Το νερό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και θα πρέπει και η περιφέρεια και ο δήμος να σταθούν δίπλα στη ΔΕΥΑΡ. Κανονικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί απέναντι σ’ αυτό το μέτρο, απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, απέναντι σ’ αυτή τη συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που θεωρεί ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα.

Αυτά που έχουμε βιώσει με το ρεύμα, σιγά-σιγά θα έρθουν και στο νερό και εκεί δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική, δεν θα καταλαβαίνει κανείς τον εργαζόμενο που έχει μείνει πίσω και θα ρυθμίζουν πάλι τα πάντα και θα πιέζονται κάθε μέρα με τις εισπρακτικές που το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν την ψυχή των ανθρώπων και να μην τους αφήνουν να ησυχάσουν με τίποτα.

Πιστεύω πάρα πολύ στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ και πιστεύω πάρα πολύ ότι όλοι οι Ροδίτες θέλουν το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό».

Ο κ. Στράτος Καρίκης

Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου, δήλωσε: «Ο δήμος Ρόδου, διαχρονικά, με τη ΔΕΥΑΡ, προσφέροντας στους κατοίκους αυτού του νησιού ένα τεράστιο έργο που αποτιμάται και που ποτέ δεν μπήκε σε καμιά ζυγαριά κέρδους και ιδιωτικοποίησης και κάποιοι προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι οι ΔΕΥΑ και η ΔΕΥΑΡ είναι ζημιογόνες ακριβώς γιατί πρέπει να παρέχουν στον κόσμο το πολυτιμότερο αγαθό χωρίς να μπαίνει κανένα στοιχείο κέρδους.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά στο νερό, πρέπει να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία στους δημότες, στους πολίτες αυτής της χώρας, ότι δεν πηγαίνουμε προς ιδιωτικοποίηση».

«Άρα-συνέχισε-ο δήμος Ρόδου στηρίζει, ξεκάθαρα, τον αγώνα όλων των εργαζομένων, του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ που άλλωστε πήρε και σχετική απόφαση και λέμε «ξεκάθαρα» όχι στο σημερινό νομοσχέδιο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε ενέργεια και το νερό.

Ζούμε καταστάσεις πολύ δύσκολες, ο κόσμος είναι ιδιαίτερα πιεσμένος, μέσω του νερού πρέπει να ασκηθεί κοινωνική πολιτική, τα φτωχά νοικοκυριά αν δεν μπορούν να πληρώσουν πρέπει να έχουν νερό. Ζούμε καταστάσεις παρόμοιες με το ρεύμα».

Ο κ. Τάκης Πότσος

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Ρόδου, δήλωσε: «Προδιαγεγραμμένο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί μεν να έχει αποσυρθεί προσωρινά, αλλά γνωρίζουμε ότι στη συνέχεια θα έρθει.

Η ιδιωτικοποίηση, δηλαδή, του νερού, συνδέεται με όλες τις αποφάσεις, κυβερνητικές και ευρωπαϊκές, που έχουν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια, συνδέεται με την αρχή ιδιωτικοποίησης της ΕΙΑΘ και της ύδρευσης αττικής και Θεσσαλονίκης, η μετοχοποίησή τους και η ιδιωτικοποίηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και φθάνουμε το 2023 να προχωρούμε σε μία γενικότερη ιδιωτικοποίηση, μια και επαληθεύεται δυστυχώς αρνητικά ότι το νερό και τα απορρίμματα θα είναι ένα καλοπληρωμένο εμπόρευμα για τον κόσμο και μεγάλα κέρδη για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και επιχειρήσεις».

Όπως είπε, δεν είναι ότι επαληθεύονται όλα αυτά που έχουν πει και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε επίπεδο κόμματος το τι θα γινόταν σχετικά με τη συνεχή απόλυση εργαζομένων και την αποψίλωση υπηρεσιών σε δομές αναγκαίες για τον κόσμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είπε, ακόμη, ότι βρίσκονται εδώ για να αναδείξουν στους εργαζόμενους ποια είναι η μήτρα του προβλήματος που δεν είναι…ουρανοκατέβατη. Και κατέληξε λέγοντας: «Και, πραγματικά, κατά τη δική μας άποψη, χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος, να κυκλοφορούν προεκλογικά, βουλευτές κομμάτων εξουσίας οι οποίοι φέρουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, ευθύνη για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ».

Η κα Ντέπη Μιχαηλίδη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο της Ρόδου, δήλωσε ότι στηρίζουν τους αγώνες εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ και όλων των ΔΕΥΑ της Ελλάδας «στον αγώνα που κάνουν ενάντια στο απαράδεκτο, το ανήκουστο, νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση στη Βουλή που έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού».

Όπως είπε, μετατρέπουν όλη τη διαχείριση του νερού με τη Ρυθμιστική Αρχή, κάτι που ήταν και στους σιδηρόδρομους το προηγούμενο διάστημα και είδαμε τα αποτελέσματά του. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το νερό είναι αγαθό το οποίο πρέπει να είναι, αν όχι δωρεάν, φθηνό για όλο τον κόσμο και όχι εμπόρευμα», είπε επίσης και συμπλήρωσε: «Πέρα από την ακρίβεια που θα το δούμε σε όλη την Ελλάδα, θα υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του νερού διότι έχουμε δει ότι αυτοί που επενδύουν και καλά, πάντα μειώνουν την ποιότητα των έργων που κάνουν και οτιδήποτε παίρνουν στην υπηρεσία τους, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο κέρδος και όλα τα βάζουν στο ζύγι «κόστος-όφελος».

Το νερό είναι αγαθό που θα πρέπει να είναι φθηνό για όλο τον κόσμο. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους», κατέληξε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας