14.210 αμνοερίφια εσφάγησαν στα Δωδεκάνησα για το Πάσχα

14.210 αμνοερίφια εσφάγησαν στα Δωδεκάνησα για το Πάσχα

14.210 αμνοερίφια εσφάγησαν στα Δωδεκάνησα για το Πάσχα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 813 ΦΟΡΕΣ

Και 8.335 στάλθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας

Αύξηση σημείωσε σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των αμνοεριφίων που εσφάγησαν για τις ανάγκες του Πάσχα στην περιοχή μας, ενώ επίσης αυξημένος ήταν και ο αριθμός των ζώων που στάλθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας για να σφαγούν εκεί σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Όπως είπε, φέτος η ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη κυρίως λόγω της ποιότητας της ντόπιας παραγωγής, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να προτιμά τα αμνοερίφια του τόπου μας για το εορταστικό τραπέζι.

Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλη ήταν η ζήτηση και από άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική, μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Ζαννετίδης υπογράμμισε αρχικά ότι παρά τις δυσκολίες δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και όλα κύλησαν ομαλά. «Οι μέρες αυτές κύλησαν ομαλά σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τις σφαγές στα αμνοερίφια και τους ελέγχους στην αγορά.

Παρά την τραγική υποστελέχωση, η περιφέρειά μας και φέτος κατάφερε να προσπεράσει όλα τα ζητήματα που προέκυψαν. Είχαμε κυρίως προβλήματα με τις μετακινήσεις λόγω μη ύπαρξης συγκοινωνιακών μέσων τις μέρες αυτές. ζητήσαμε όμως τη συνδρομή του αρχηγείου του λιμενικού σώματος την οποία και μας παρείχε, και έτσι καταφέραμε και τα ξεπεράσαμε» δήλωσε.

Μιλώντας για τα αμνοερίφια τόσο σε ό,τι αφορά την παραγωγή των σφαγείων, όσο και τις μεταφορές ζώντων ζώων, τόνισε ότι οι ποσότητες φέτος και στις δύο κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με πέρσι λέγοντας: «Είχαμε μία αύξηση στις σφαγές των αμνοεριφίων όσο και στις μετακινήσεις ζώντων ζώων σε άλλες περιοχές της χώρας. Είχαμε 8.335 αμνοερίφια που μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας όπως το Ρέθυμνο, τη Λάρισα, Λακωνία , Δυτική Αττική με σκοπό να σφαγούν εκεί.

Στη Ρόδο και στα νησιά της Δωδεκανήσου είχαμε 14.210 αμνοερίφια που σφάχτηκαν , ενώ για τη Ρόδο συγκεκριμένα εσφάγησαν στο περιφερειακό σφαγείο και στο σφαγείο του Έμπωνα 5.604 αμνοερίφια. Είχαμε μάλιστα μία μικρή αύξηση από πέρσι.

 

Συνολικά στο νομό Δωδεκανήσου είχαμε 22.545 αμνοερίφια μαζί με αυτά που μετακινήθηκαν και πήγαν για κατανάλωση. Υπάρχει μία αύξηση σε σχέση με πέρσι και στις σφαγές και στις μετακινήσεις. Στις Κυκλάδες είχαμε 38.000 αμνοερίφια, τα περισσότερα από τα οποία μετακινήθηκαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας» .

Μάλιστα, όπως είπε, παρά τα προβλήματα λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, η διεύθυνση κτηνιατρικής και η διεύθυνση ανάπτυξης της περιφέρειας με τους ελέγχους που διενήργησαν συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και όλα κινήθηκαν ομαλά.

Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε και στους νέους κτηνιάτρους που πρόσφατα ενίσχυσαν τις υπηρεσίες της περιφέρειας κάνοντας γνωστό ότι στις αρχές Απριλίου εγκαταστάθηκε ο μόνιμος κτηνίατρος στο επαρχείο Καλύμνου που μέχρι πρότινος απασχολούνταν εποχιακά στο κτηνιατρείο της Κω.

Όπως είπε, ανέλαβε πλέον τη διεύθυνση κτηνιατρικής στο επαρχείο και τα έξι νησιά του, ενώ λόγω μη ύπαρξης συγκοινωνιακού μέσου ζητήθηκε και η συνδρομή του λιμενικού σώματος με αποτέλεσμα σκάφος του λιμενικού σώματος από την Κάλυμνο να μεταφέρει τον κτηνίατρό της περιφέρειας στα γύρω νησιά για να εκτελέσει την κρεοσκόπηση και τον έλεγχο της δημόσιας υγείας.

Επίσης, σημειώνεται ότι μετά από πολλά χρόνια υπάρχει κτηνίατρος και για τις ανάγκες στην ηρωική νήσο Κάσο-Κάρπαθο.

Σε αναμονή για το αίτημα αποζημίωσης λόγω ελαφιών

Με την ευκαιρία, ο κ. Ζαννετίδης ρωτήθηκε και για το αίτημα της περιφέρειας να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όσοι αγρότες στη Ρόδο παθαίνουν ζημιές από τα ελάφια. «Είμαστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου για να προωθήσουμε τα θέματα που μας αφορούν.

Για παράδειγμα, το αίτημα για την αποζημίωση των αγροτών στις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια. Λόγω των επικείμενων εκλογών κάποια θέματα πήγαν πίσω ,ωστόσο το αίτημα το παρακολουθούμε και πιστεύουμε όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία να έχουμε νέα.

Αν πάρουμε, παράδειγμα προηγούμενα αιτήματα που υποβλήθηκαν, βλέπουμε πόσο καιρό κάνουν οι υπηρεσίες των υπουργείων για να αξιολογήσουν τις προτάσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλάμε για πληρωμές ,ωστόσο το παρακολουθούμε και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του ελέγχου από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο αίτημα που έχουμε καταθέσει.

Επιμένουμε, για να ξεκινήσει κάποια στιγμή και η διαδικασία της καταμέτρησης του πληθυσμού και του ελέγχου του. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί, είναι ανεξέλεγκτα, αν θα πάτε στη νότια Ρόδο θα δείτε ότι βόσκουν παντού ανεξέλεγκτα

. Μιλάμε για πληθυσμούς, όχι για μεμονωμένα ζώα…» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος έκανε γνωστό ότι για το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών είχε και χτες επικοινωνία με τους αρμόδιους στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων