«Πνίγηκε» η Ρόδος από τα αυτοκίνητα μόλις ξεκίνησε η τουριστική περίοδος

«Πνίγηκε» η Ρόδος από τα αυτοκίνητα μόλις ξεκίνησε η τουριστική περίοδος

«Πνίγηκε» η Ρόδος από τα αυτοκίνητα μόλις ξεκίνησε η τουριστική περίοδος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3251 ΦΟΡΕΣ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο κέντρο της πόλης

Πριν καλά- καλά ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος στο νησί, η πόλη της Ρόδου «πνίγηκε» στα αυτοκίνητα, και αν δεν παρθούν μέτρα έστω και τώρα, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις όταν η κίνηση αυξηθεί κατακόρυφα το καλοκαίρι.

Έχουμε καταφέρει ένα μοναδικό φαινόμενο για μία ιστορική πόλη, μέρος της οποίας έχει χαρακτηριστεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: να συγκεντρώσουμε χιλιάδες αυτοκίνητα στο κέντρο, επιτρέποντας την παράνομη και ανεξέλεγκτη στάθμευση παρά να βρούμε τρόπους να τα απομακρύνουμε από αυτό.

Κάτι τέτοιο θα έκανε το ιστορικό κέντρο να ανασάνει, τους επισκέπτες να μπορούν να επισκέπτονται την πόλη χωρίς προβλήματα, τους πεζούς να κινούνται χωρίς κινδύνους και γενικά να υπάρχει μία ποιότητα ζωής που σήμερα είναι ανύπαρκτη και φυσικά κίνηση στην αγορά, γιατί σημασία έχει να εξυπηρετηθεί πρωτίστως ο πελάτης.

Πρόκειται για την ίδια εικόνα που είχε η πόλη και πέρσι η οποία θα γίνει ακόμα χειρότερη όταν αυξηθεί η τουριστική κίνηση, και όταν όλοι θα αναζητούν ένα χώρο για να παρκάρουν.

Παρά τα όσα είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή από πέρσι για προτάσεις επίλυσης τόσο του κυκλοφοριακού όσο και της έλλειψης των χώρων στάθμευσης, δεν έχει γίνει κάτι και η κατάσταση παραμένει ίδια.

Οι φωτογραφίες από τα κεντρικά σημεία της πόλης είναι αδιάψευστος μάρτυρας του τι συμβαίνει σήμερα καθώς εκατοντάδες αυτοκίνητα βρίσκονται παρκαρισμένα σε κεντρικούς δρόμους δυσκολεύοντας την κυκλοφορία άλλων οχημάτων και ειδικά πούλμαν και λεωφορείων, ενώ πολλά από αυτά καταλαμβάνουν ακόμα και… πεζοδρόμια, πράγμα απαράδεκτο για μία πόλη που θέλει να κρατά τα σκήπτρα του τουρισμού.

Πολλές φορές παρατηρούνται ακόμα και διπλοπαρκαρίσματα, και στάθμευση αυτοκινήτων πάνω σε διαβάσεις, που στην ουσία είναι ανύπαρκτες καθώς έχουν σβηστεί εδώ και χρόνια ειδικά στα κεντρικά σημεία της πόλης λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας οχημάτων, εγκυμονώντας κινδύνους για τους ανυποψίαστους οδηγούς και πεζούς.

Την ίδια στιγμή, φορτηγά της εφοδιαστικής αλυσίδας κινούνται όλες τις ώρες στο κέντρο προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, αφού για να εξυπηρετήσουν τα καταστήματα παρκάρουν και αυτά παράνομα.

Η όποια αστυνόμευση φαίνεται ότι δεν επαρκεί, καθώς το φαινόμενο στο παραλιακό μέτωπο από την Ψαροπούλα μέχρι και το λιμάνι Ακαντιάς που επιβαρύνεται περισσότερο, είναι καθημερινό και το μποτιλιάρισμα είναι συχνό ήδη από τον Απρίλιο μήνα, γεγονός που δείχνει ότι το νησί ούτε σήμερα είναι έτοιμο για τη φετινή σεζόν.

Ο χώρος που υπάρχει στο λιμάνι της Ακαντιάς είναι μία λύση στο πρόβλημα, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες αυτοκίνητα με σωστό προγραμματισμό και φυσικά με τη δρομολόγηση όσων λεωφορείων χρειάζονται για να μεταφέρουν ντόπιους και επισκέπτες από το σημείο εκείνο προς το κέντρο της πόλης.

Αν κάποιος από εμάς ήταν επισκέπτης σε αυτή την πόλη, σίγουρα θα είχε να κάνει πολλά παράπονα για το θέμα αυτό και θα απέφευγε να κινηθεί στο κέντρο της, κάτι που πλήττει και την αγορά της η οποία έχει ανάγκη από έσοδα.

Και με την ευκαιρία, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ίσως είναι καιρός για να ανοίξει η συζήτηση για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε ότι αφορά τη φιλοξενία τουριστών, βλέποντας τις παραμέτρους που υπάρχουν σε μία περίοδο που γίνονται προσπάθειες για να μετατραπεί η Ρόδος σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από το λιμάνι της Κολόνας
Παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από το λιμάνι της Κολόνας
Ανεξέλεγκτη στάθμευση και έξω από το παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο
Ανεξέλεγκτη στάθμευση και έξω από το παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο
Η ίδια κατάσταση και στο κέντρο της πόλης
Η ίδια κατάσταση και στο κέντρο της πόλης
Η ίδια εικόνα και στην περιοχή Κόβα.  Εκεί τα αυτοκίνητα κατέλαβαν και το πεζοδρόμιο
Η ίδια εικόνα και στην περιοχή Κόβα. Εκεί τα αυτοκίνητα κατέλαβαν και το πεζοδρόμιο
Παράνομη στάθμευση έξω από το Λιμενικό Ταμείο
Παράνομη στάθμευση έξω από το Λιμενικό Ταμείο

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη