Παθητικό Κτίριο: το μέλλον είναι εδώ

Παθητικό Κτίριο: το μέλλον είναι εδώ

Παθητικό Κτίριο: το μέλλον είναι εδώ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1135 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Χρυσούλα Χαπίπη
Αρχιτέκτονας Μηχανικός- Πιστοποιημένη Σχεδιάστρια Παθητικών Κτιρίων
XLX Σύμβουλοι Μηχανικοί
5ο χλμ Λεωφ. Ρόδου Λίνδου (1ος όροφος κτ. Intersport)
Τηλ: 2241066879/ 6948272073  Email: chapipi@gmail.com

Φανταστείτε ένα σπίτι όσο ζεστό χρειάζεται το χειμώνα και όσο δροσερό χρειάζεται το καλοκαίρι, με ελάχιστη ή ακόμα και μηδαμινή χρήση του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης αντίστοιχα….Γίνεται; Αρχιτεκτονική, Φυσική και μερικές ακόμα επιστήμες συνεργάστηκαν αρμονικά και εγένετο το ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ!

Είναι μία ιδέα που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη το 1990, γνωρίζει διεθνώς μια θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς στηρίζεται στο πιο άρτια τεκμηριωμένο κατασκευαστικό πρότυπο, ενώ ταυτόχρονα αποδεδειγμένα λειτουργεί!

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100.000 παθητικά κτίρια στον κόσμο και αυξάνονται ραγδαία, καθώς όλο και περισσότερες πόλεις, περιφέρειες και χώρες υιοθετούν το πρότυπο Passive House ως ένα βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό τόσο νέων όσο και την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων.

Η έρευνα αποδεικνύει πως τα παθητικά κτίρια προσφέρουν τη βέλτιστη εσωτερική ατμόσφαιρα διαβίωσης με το ελάχιστο κόστος χρήσης. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά για τους χρήστες των κτιρίων, για την κατασκευαστική βιομηχανία, για το περιβάλλον.

- Πώς λειτουργεί;
Το Παθητικό Κτίριο λειτουργεί σαν ένα «θερμός» που διατηρεί παθητικά το περιεχόμενό του στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ενεργητικής ψύξης ή θέρμανσης.

- Πώς γίνεται αυτό;
Με 5 βασικά στοιχεία:
1. Μόνωση: Ένα σωστά μονωμένο κτιριακό κέλυφος, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διατηρεί τη ζέστη μέσα στο κτίριο, ενώ το καλοκαίρι την εμποδίζει να εισέλθει μέσα σε αυτό.

2. Αερισμός με ανάκτηση ενέργειας: Τα συστήματα αερισμού των Παθητικών Κτιρίων παρέχουν καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω της ανάκτησης θερμότητας και με έλεγχο της υγρασίας.

3. Παράθυρα: Τα σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα και τοποθετημένα κουφώματα συμμετέχουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των ηλιακών κερδών.

4. Αεροστεγανότητα: Τα Παθητικά Κτίρια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές αέρα στο κτιριακό κέλυφος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση και να εμποδίζεται η εμφάνιση ρευμάτων αέρα και φθορών από την υγρασία.

5. Θερμογέφυρες: Η ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών και ασθενών σημείων στο κτιριακό κέλυφος, συνεισφέρει στη δημιουργία ευχάριστης και σταθερής θερμοκρασίας, ενώ εξαλείφει τις φθορές από την υγρασία κι αυξάνει την ενεργειακή απόδοση.

Παράγοντες όπως κατάλληλη σκίαση, νυχτερινός φυσικός αερισμός, σωστός σχεδιασμός και προδιαγραφές υλικών συντελούν στην καλύτερη απόδοση των παθητικών κτιρίων στα μεσογειακά κλίματα.

- Ναι αλλά θα είναι ακριβά όλα αυτά...
Τα Παθητικά Κτίρια δεν χρειάζονται συμβατικούς τρόπους θέρμανσης ή ψύξης. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται από την ενέργεια, μπορούν να επενδυθούν σε καλύτερης ποιότητας υλικά.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη και μακροχρόνια οικονομία στην ενέργεια, κάνει το Παθητικό Κτίριο μια εξαιρετική επένδυση. Με δεδομένη μάλιστα τη μείωση των αποθεμάτων, αλλά και το αυξανόμενο κόστος των ορυκτών καυσίμων, το Πρότυπο Παθητικού Κτιρίου αποδεικνύει στην πράξη ότι η αειφορία είναι προσιτή σε όλους.

Ακόμη κι αν ένα Παθητικό Κτίριο κοστίζει κατά μέσο όρο περισσότερο από ό,τι μια συμβατική κατασκευή, αυτό αλλάζει τα τελευταία χρόνια καθώς τα υλικά κατασκευής που συνήθως χρησιμοποιούνται πωλούνται πια σε όλες τις χώρες.

- Πώς γίνεται;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο σχεδιασμό του παθητικού κτιρίου. Αρκεί μόνο να μελετηθεί από πιστοποιημένο μηχανικό και να εφαρμοστεί η μελέτη κατά την κατασκευή του.

Το γραφείο μας, XLX Σύμβουλοι Μηχανικοί, αποτελεί το πρώτο στα Δωδεκάνησα που έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση παθητικού σχεδιαστή μετά από παρακολούθηση σεμιναρίων κι επιτυχία στις εξετάσεις που οργανώνει το Passive House Institute της Γερμανίας.
Επικοινωνήστε μαζί μας για δωρεάν ενημέρωση!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου