Κ. Στρατής: Αβέβαιη η χρηματοδότηση της σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη

Κ. Στρατής: Αβέβαιη  η χρηματοδότηση της σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη

Κ. Στρατής: Αβέβαιη η χρηματοδότηση της σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 766 ΦΟΡΕΣ

Τη φιλοσοφία της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, που υπεγράφη πρόσφατα, αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και παράλληλα δεν τη θεωρεί ρεαλιστική, ενώ χαρακτηρίζει αβέβαιη τη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Στρατής.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, πλαισιωμένος από μέλη και φίλους του κόμματος τοπικά, αφού έκανε μνεία στις δύο μεγάλες απουσίες, του Δωδεκανήσιου υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού και της Μυρσίνης Ζορμπά, ο κ. Στρατής ανέλυσε, μία προς μία, τις ενστάσεις τους για τη νέα ΠΣ και στη συνέχεια θύμισε τι περιελάμβανε αυτή που συντάχθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας τη σύγκριση.

Αναλυτικά:

Η νέα ΠΣ

«Προφανώς και η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει ανάγκη για μία ΠΣ, οτιδήποτε είναι θετικό προφανώς από την πλευρά μας το στηρίζουμε, ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να επισημάνουμε σημεία, πραγματικά σημεία που προκαλούν έναν-τον λιγότερο-προβληματισμό και ανησυχία για την κατεύθυνση που θα πάρει», είπε και ανέφερε τα παρακάτω:

-Το πρώτο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Στρατή, είναι ότι θα πρέπει να καταγραφεί η πραγματικότητα αφού υπήρξε μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση από την προηγούμενη ΠΣ

- Το δεύτερο είναι ότι η χρηματοδότηση φαίνεται αβέβαιη

- Το τρίτο ότι διαπιστώνεται απουσία διαχειριστικού σχεδίου που είναι υποχρέωση προς την ΟΥΝΕΣΚΟ

- Το τέταρτο είναι ότι έχει καθυστερήσει η αναθεώρηση-επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης, κάτι πολύ κρίσιμο, όπως είπε, αφού καθορίζει τις χρήσεις, όπως και η αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου

- Ένα πέμπτο σημείο είναι οι ενδείξεις για μία ενδεχόμενη επιδίωξη έντονης τουριστικής εκμετάλλευσης, με την οποία δεν συμφωνούν

- Και ένα έκτο σημείο είναι ότι δεν βλέπουν κάποιο σχέδιο της αναγκαίας ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών που θα τρέξουν αυτά τα έργα, που είναι η αρχαιολογική υπηρεσία (εφορεία αρχαιοτήτων και η Νεωτέρων) αφού, όπως είπε, αν δεν υπάρχουν κονδύλια και άνθρωποι που θα τρέξουν τα έργα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στο τέλος της ημέρας να μην προχωρήσει τίποτα, παρά μόνο ίσως κάποια σχέδια εμπορικής αξιοποίησης.

«Πραγματική ΠΣ»

Για μία «πραγματική ΠΣ» έκανε λόγο, στη συνέχεια, αναφερόμενος σ’ αυτήν που συντάχθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019. Θύμισε ότι, τότε, συμμετείχε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Ταμείο, η ΔΕΥΑΡ και όλοι αυτοί οι φορείς το είχαν εγκρίνει. Η χρονική διάρκεια και τότε και τώρα ήταν δέκα χρόνια αρχικά και εφόσον πήγαινε καλά θα επεκτεινόταν για άλλα. Μάλιστα, βάζοντας έναν τίτλο στην ΠΣ του 2019 αυτός θα ήταν «ζωντανό μνημείο-βιώσιμη πόλη, με στόχο την αειφορική διαχείριση του μνημειακού πλούτου».

Δεύτερος μεγάλος στόχος ήταν η αναζωογόνηση του ενεργού πληθυσμού και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένας ακόμη στόχος ήταν η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης ως ένα κέντρο πολιτισμού, και η αντιμετώπιση υπαρκτών κινδύνων υποβάθμισης λόγω της υπέρμετρης, πολλές φορές, τουριστικής χρήσης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η τότε ΠΣ περιλάμβανε 34 μελέτες και έργα που είχαν να κάνουν με τη συντήρηση-αποκατάσταση-ανάδειξη μνημείων αλλά και την αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος, των ετοιμόρροπων κτηρίων αφού χάνονται κτήρια και κινδυνεύουν και άνθρωποι, όπως είπε. Επίσης, επρόκειτο να ολοκληρωθούν οι υποδομές και τα κοινωφελή δίκτυα, η αναβάθμιση και η ανάκτηση του κοινόχρηστου χώρου, η ενεργειακή αναβάθμιση και ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της κ.α.

Ο προϋπολογισμός που είχε προβλεφθεί τότε ήταν 30 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτήσεις δεσμευμένες αλλά και τη συμμετοχή φορέων όπως το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η ΔΕΥΑΡ και το ΤΑΠΑ, επιπλέον έργα από τον δήμο Ρόδου κ.α. Είπε, ακόμη, ότι, η ΠΣ, είχε πάει στην Περιφέρεια η οποία δεν προχώρησε στην έγκρισή της και το θέμα έμεινε σε μία εκκρεμότητα όπως και ότι δεν έχει χρηματοδοτική συμμετοχή ούτε τότε ούτε τώρα.

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή η ΠΣ σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αντιγράφει από την προηγούμενη και δεν βρίσκουν κάποια εύλογη απάντηση στο γιατί υπήρξε αναίτια καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων. Χαρακτήρισε ακόμη «αβέβαιη» τη χρηματοδότηση αφού από τα 63 εκατ. ευρώ που αναφέρονται τα εξασφαλισμένα είναι τα 10 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αφού τα υπόλοιπα 53 εκατ. ευρώ για τα οποία πηγή χρηματοδότησης είναι ο δήμος Ρόδου, αναρωτήθηκε αν διαθέτει πόρους αυτού του ύψους ενώ αποχώρησαν φορείς που ήταν στην προηγούμενη ΠΣ. «Η εξίσωση δεν βγαίνει», κατέληξε ο κ. Στρατής.

Υπάρχει μεγάλο θέμα με τα ετοιμόρροπα στη Μεσαιωνική Πόλη, ανέφερε, στη συνέχεια, η κα Άννα Παρασκευοπούλου, επί χρόνια Διευθύντρια στη Διεύθυνση Πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης. Όπως ανέφερε και παλαιότερα που είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, σε συνεργασία με την Εφορία αρχαιοτήτων και τον αρχαιολογικό νόμο, είχαν συστήσει μία Επιτροπή που ξεκίνησε αναλυτικές καταγραφές και το ιδιοκτησιακό του καθενός διότι πρέπει να ενημερώσουν τον ιδιώτη και αν δεν κάνει τις εργασίες σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, υποχρεούνται οι υπηρεσίες να παρέμβουν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά τα κτίσματα είναι αφενός επικίνδυνα για κατοίκους και επισκέπτες, αλλά είναι και μία υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος η οποία είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί αν καταρρεύσει. «Ούτε μία Προγραμματική μόνη της, ούτε μία πολεοδομική μελέτη μόνη της μπορεί να λύσει όλα τα ζητήματα της Μεσαιωνικής Πόλης και ο συνδυασμός αυτών και το σχέδιο διαχείρισης είναι αυτό που θα δώσει τη βάση πάνω στην οποίο θα χτιστούν όλα, και αν δεν το έχουμε αυτό πρόκειται για αποσπασματικές κινήσεις», είπε ακόμη η ίδια.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς: «Στην τελική ευθεία για τη μείωση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων στην Αστυπάλαια»

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη