Στέφανος Δράκος: Μπαίνουν συνεργεία για τα έργα στη Νέα Αγορά

Στέφανος Δράκος: Μπαίνουν συνεργεία για τα έργα στη Νέα Αγορά

Στέφανος Δράκος: Μπαίνουν συνεργεία για τα έργα στη Νέα Αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1038 ΦΟΡΕΣ

Για το μεγαλεπήβολο έργο της αποκατάστασης της Νέας Αγοράς ενημέρωσαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και υπηρεσίας δόμησης κ. Στέφανος Δράκος και ο εντεταλμένος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δημοτικής ακίνητης περιουσίας, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Δράκος, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη για την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει αλλά και τους συνεργάτες του, αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Οι μισθώσεις
Καταρχάς, όσον αφορά στην παράταση των μισθώσεων για δώδεκα έτη, όπως είπε, ήταν μια δέσμευση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής από την αρχή της θητείας «να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και τους καταστηματάρχες οι οποίοι πραγματικά στήριξαν, όλα αυτά τα χρόνια, τη λειτουργία της Νέας Αγοράς». Έτσι, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, ξεκίνησαν την παράταση των μισθώσεων, η οποία προβλέπει ότι οι καταστηματάρχες καταθέτουν στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης το οικονομοτεχνικό πλάνο και μετά την έγκρισή του, αναλαμβάνει το Τμήμα ακίνητης περιουσίας την παράταση των συμβολαίων τους.

Ως καθ’ ύλην αρμόδιος ο κ. Σπυρόπουλος, είπε, αρχικά, ότι η σημερινή δημοτική αρχή με μπροστάρη τον δήμαρχο αγγίζει όλα τα μεγάλα θέματα και «προχωρά με σταθερά βήματα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να αναμορφώσουν την εικόνα του νησιού».

Στο σημείο αυτό, ο εντεταλμένος θέλησε να αναφερθεί στο έργο του προκατόχου του στην ακίνητη περιουσία, του προσφάτως εκλιπόντος Βασίλη Μανέττα, που όπως είπε, ανιδιοτελώς βοήθησε και έθεσε τις βάσεις για να έχουν τα δεδομένα ώστε να προχωρήσουν στο εγχείρημα αυτό και να ολοκληρώσουν τα πρώτα βήματα στο project της Νέας Αγοράς.

Για την προσπάθεια της αποκατάστασης του συγκροτήματος, είπε ότι θα γίνει σε τρία βήματα:
Το πρώτο αφορά στην παράταση των μισθώσεων των καταστημάτων που βρίσκονται ήδη μισθωμένα στο χώρο του συγκροτήματος-στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η παράταση δεκαέξι μισθώσεων μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων-στο πλαίσιο βέβαια που επιτρέπει ο νόμος, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο, ο δήμος προχώρησε στη δωδεκαετή παράταση των μισθώσεων προκειμένου να στηρίξουν τους Ροδίτες επιχειρηματίες, πάντα στο πλαίσιο του νόμου ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. θα έρθουν για έγκριση και οι υπόλοιπες μισθώσεις-συνολικά είναι 50-και η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με τις δημοπρασίες των άδειων καταστημάτων. Αφού ξεκαθαρίσουν τα καταστήματα με τις παρατάσεις, θα προχωρήσουν στη δημοπρασία των ελεύθερων καταστημάτων που υπολογίζονται γύρω 30-35, τα οποία θα έρθουν πολύ σύντομα σε δημοπρασία. Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτό, θα μπορεί να αξιοποιηθεί το συγκρότημα ώστε να αποφέρει και έσοδα. Σημειώνεται ότι τα γραφεία θα γίνουν σε άλλη φάση ενώ συνολικά, τα καταστήματα και τα γραφεία, είναι 107.

Το τρίτο, βέβαια, είναι η αποκατάσταση του μνημείου.

Το έργο της αποκατάστασης
Γι’ αυτό μίλησε ο κ. Δράκος, ο οποίος είπε αρχικά: «Πήραμε την πολιτική απόφαση ν’ αναλάβουμε την ευθύνη της κατάστασης της Νέας Αγοράς αλλά και να βρούμε τη λύση σε όλο αυτό το πρόβλημα που ήταν για πάρα πολλά χρόνια». Αναφέροντας ένα μικρό ιστορικό θύμισε ότι, αρχικά, απέρριψαν την προγενέστερη απόφαση της ενιαίας μίσθωσης του συγκροτήματος σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος θα αναλάμβανε ουσιαστικά και την αποκατάσταση του έργου.

Όπως είπε, αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει διότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα καθώς υπήρχαν πάρα πολλά τμήματα της Νέας Αγοράς τα οποία ήταν αυθαίρετα. Ως εκ τούτου, της οποιασδήποτε διαδικασίας αξιοποίησης έπρεπε να προηγηθεί η τακτοποίηση όλων αυτών των αυθαιρέτων, η οποία προϋπέθετε την ολοκληρωμένη μελέτη (αρχιτεκτονική και μηχανολογική) και την απαραίτητη έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει και έγινε από τους ίδιους μετά από πολύ σκληρή δουλειά, όπως είπε, και δική του και των συνεργατών του. Έτσι, αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη ανέλαβαν και εκείνη για την αποκατάσταση του συγκροτήματος και έπρεπε να γίνουν δύο πράγματα: η έγκριση των μελετών και η διασφάλιση της χρηματοδότησης.

Εφόσον εξασφαλίστηκε η τελευταία, πήραν την απαραίτητη έγκριση για τις μελέτες και προχώρησαν στη δημοπράτηση του έργου. Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης των υποψήφιων αναδόχων, μπήκαν στο τελικό στάδιο της και μέσα στις επόμενες ημέρες θα στείλουν τη σχετική εισήγηση για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή.

Στο σημείο αυτό θέλησε να πει τα βασικά πράγματα που περιλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης του εμβληματικού συγκροτήματος:
-Η αποκατάσταση δομικών στοιχείων του φέροντος οργανισμού, που είναι πολύ σοβαρό
-η αποκατάσταση και συντήρηση της παλιάς ιχθυαγοράς στο κέντρο της Νέας Αγοράς
-Η αποκατάσταση χάλκινης κάλυψης του θόλου πρόσοψης
-Η ηλεκτρολογική αναβάθμιση του μνημείου
-Η αναβάθμιση εσωτερικών υπαίθριων χώρων και πρασίνου
-Αντικατάσταση των κουφωμάτων ορόφων, των δαπέδων και γενικότερα εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του ισχύοντος κανονισμού σε σχέση με τη θέση των προβλεπόμενων χρήσεων.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπήρχε ένας παλαιότερος κανονισμός λειτουργίας για τη Νέα Αγορά ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του. Μάλιστα, αυτός ο κανονισμός θα συνοδεύει και την παράταση των μισθώσεων από πλευράς της ακίνητης περιουσίας αλλά και τη δημοπράτηση των καταστημάτων, που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνεται ειδικός όρος για τη χρήση τους, ότι δηλαδή αν κάποιος δεν συμμορφώνεται μ’ αυτό τον κανονισμό, ο δήμος θα έχει το δικαίωμα της διοικητικής αποβολής.

Σημείωσε εδώ ο αντιδήμαρχος ότι, μέχρι τώρα, η κατάσταση δεν είναι αυτή που αρμόζει σ’ αυτό το μνημείο και το μόνο που μπορούσε να γίνει είναι η επιβολή προστίμου που δεν επηρέαζε την εικόνα. «Με τον όρο αυτό πιστεύουμε ότι πλέον τα πράγματα θα σοβαρέψουν και θα καταλάβουν όλοι την ευθύνη που αναλαμβάνουν να επιχειρούν μέσα στο μνημειακό αυτό συγκρότημα», τόνισε.

Στη συνέχεια, θέλησε να ενημερώσει ότι, για κάποια τμήματα που φαίνονται κάποιες τρύπες στα περιστύλια και γενικά μία κακή εικόνα, όλο αυτό το δημιούργησε η υπηρεσία για να κάνει άρση επικινδυνότητας όλων των σαθρών τμημάτων σε σημεία της Νέας Αγοράς που έκριναν επικίνδυνα. Για τον σκοπό αυτό, λοιπόν, μέχρι τις 10 Ιουνίου το αργότερο θα ξεκινήσουν εργασιες και θα εγκατασταθεί εργολάβος ο οποίος θα ξεκινήσει από τη δομική αποκατάσταση των σημείων που θεωρούν ότι είναι σοβαρά ως προς την εικόνα τους καταρχήν και όχι ως προς την επικινδυνότητα.

Από εκεί και πέρα, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτιολογικών εκθέσεων που παρέλαβαν και στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη Οικονομική επιτροπή θα σταλεί η σχετική εισήγηση από την πλευρά τους για τον ανάδοχο του έργου.

Καθορισμένες χρήσεις
Όσον αφορά στις χρήσεις, με το εγκεκριμένο σχέδιο του ΥΠΠΟ, δημιουργούνται πτέρυγες χρήσεων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των καταστημάτων. Δηλαδή, σε κάποιες πτέρυγες επιτρέπεται να υπάρχουν μόνο εμπορικά καταστήματα και σε κάποιες άλλες υπάρχει η δυνατότητα μεικτής χρήσης και με τους όρους αυτούς έγινε και η διαδικασία της παράτασης των μισθώσεων σε συνεργασία με την ακίνητη περιουσία, που είχαν ξεκινήσει με τον Βασίλη Μανέττα.

Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Δράκος πώς θα βρει το καλοκαίρι τη Νέα Αγορά, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι θα λειτουργήσει κανονικά ενώ και για την ολοκλήρωση του έργου δεν θα κλείσει καθόλου: το χειμώνα που είναι μειωμένη η κίνηση θα γίνονται τα έργα υποδομής και το καλοκαίρι θα γίνονται εργασίες που δεν θα επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σ’ αυτή τη λογική, θα γίνουν και οι εργασίες αυτό το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,2 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 2,79 εκατ. ευρώ είναι από χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του δήμου.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»