Αγαπητός Ξάνθης: Η Σύμη και ο έρωτας, στο ίδιο μαγευτικό ταξίδι συνεπιβάτες...

Αγαπητός Ξάνθης: Η Σύμη και ο έρωτας, στο ίδιο μαγευτικό ταξίδι συνεπιβάτες...

Αγαπητός Ξάνθης: Η Σύμη και ο έρωτας, στο ίδιο μαγευτικό ταξίδι συνεπιβάτες...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1421 ΦΟΡΕΣ

Το βιβλίο της Ζωής Κοντόγιαννου: «Ανάσα μου»

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας

Τη γνώρισα σε μια ομάδα δημιουργικής γραφής.

Το όνομά της, Ζωή Κοντόγιαννου. Ταπεινή, μετρημένη, οξυδερκής. Τη συνάντησα έξαφνα στη λαϊκή του Σαββάτου, στο πάγκο της με το σύζυγό της να πουλάνε φρέσκα οπωρολαχανικά και ντόπιες ελιές. Τέσσερα παιδιά, γνήσια Αρχαγγελίτισσα αλλά και πνευματικό κεφάλαιο.

Μου χαρίζει ένα βιβλίο από τα πολλά που έχει γράψει με τον τίτλο, «Ανάσα μου», (2023), Αθήνα: Κομνηνός. Το διαβάζω απνευστί.

Κρύβει μέσα του μια μαγιά για τη θάλασσα και τη Σύμη, αλλά και για τον έρωτα και τα παιχνίδια της μοίρας. Όποιος/όποια το διαβάσει θα το καταλάβει αμέσως.

Ο Μιχάλης και η Άννα παρουσιάζονται ως το ζευγάρι με το οποίο εξελίσσεται η όλη μυθοπλαστική ιστορία. Η Κόμισσα, η μαμά της Άννας και η Δικαία, μαμά του γιατρού Μιχάλη κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο μυθιστόρημα. Και αλλά πρόσωπα περνούν έντεχνα από το κείμενο σε μια εναλλασσόμενη κατάσταση συναισθημάτων και αγωνίας, τοπίων και θαλασσινής αλμύρας

Το βιβλίο ξεκινάει από ένα γράμμα που αφήνει η μαμά Άννα στον καρπό του ερώτα με τον Μιχάλη, πλέον τη γιατρίνα Θαλασσινή. Μαζί με το αισθηματικό στοιχείο που ενέχει το γράμμα υπάρχει και ένα συμβολικό μπρελόκ (σσ.16, 402) σε σχήμα ποντικού που ήταν το πρώτο ενθύμιο έρωτα του Μιχάλη στη μαμά της Θαλασσινής, Άννα.

Η όλη ιστορία έχει μια διαπλοκή με φόντο το απέραντο γαλάζιο (σσ.96,330), αλλά και τη συμιακή τραγουδιστική προφορά των πρωταγωνιστών (σ.15).
Τα ζευγάρια που έρχονται και δένουν απόλυτα στην ιστορία, οι φίλοι και οι συγγενείς αλλά και η απαραίτητη κουτσομπόλα του νησιού, το Δουκισσί (σ.53), δεν λείπουν από τα εξελισσόμενα σ’ ένα πολύχρωμο καμβά γεμάτο από σχέσεις των ανθρώπων (σ.361) αλλά και προβλέψεις για το μέλλον τους (σ.330).

 


Οι ερωτικές παρεκκλίσεις του Μιχάλη με τη Δώρα, αλλά και του Πάρη με την Άννα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης δεν αφήνουν τίποτα δυνατό για να ανατρέψουν το ερωτικό πάθος του Μιχάλη για την Άννα (σσ/ 417, 436, 445).

«Όταν μιλάει η αγάπη όλα τα κακά σταματούν να υπάρχουν», λέει η μαμά του Μιχάλη (πεθερά της Άννας), (σ. 413).
Παρά τις δύσκολες στιγμές των δύο πρωταγωνιστών, παρά τις όποιες διαφορές από τις συμπεθέρες, το απόφθεγμα έρχεται στον όρκο αγάπης μεταξύ των δύο στις λέξεις: «Μόνο ο θάνατος θα με πάρει πια μακριά σου... Ο θάνατος που κανένας δεν είναι δυνατόν να τον αποφύγει. Τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσά μας» (σ.467).

Και αυτό ο θάνατος θα έλθει απρόσμενα δυστυχώς, για να πάρει κοντά του τον Μιχάλη από ένα τυχαίο συμβάν σ’ ένα καΐκι(σ. 520).

Από τον έρωτα αυτό που τελείωσε με τον άδικο χαμό του Μιχάλη, προέκυψε ως καρπός η παιδίατρος με την αγάπη της στη μουσική και τις τέχνες, η Θαλασσινή.

Η ζωή της Θαλασσινής έρχεται για να επιβεβαιώσει ότι ό έρωτας δεν σταματάει ποτέ και πάντοτε είναι απρόσμενος και μαγικός, κυκλικός και ξαφνικός.

Μ’ ένα επεισόδιο με τον Αιμίλιο στη Σύμη, με το παιδάκι του τον Γιάννη, και εφόσον ο Αιμίλιος είχε χάσει την γυναίκα του από την επάρατη νόσο (σσ. 535, 542), εμφανίζεται ένας νέος έρωτας, μια νέα αρχή, μεταξύ της Θαλασσινής και του Αιμίλιου.
Και όπως η μαμά Άννα ένα καλοκαίρι βρήκε τον απόλυτο έρωτα σ΄ένα πλοίο με τον μπαμπά Μιχάλη, έτσι και η Θαλασσινή μαγεύτηκε με το βλέμμα και την καλοσύνη του Αιμίλιου (σ.542) στα νερά της Σύμης για να επιβεβαιωθεί περίτρανα και ο στίχος του τραγουδιού που ακούγονταν τρυφερά με την επιστροφή από την Αθήνα του νέου πλέον ερωτευμένου ζευγαριού στη γραφική Σύμη:

«Γίνε νερό, γίνε φωτά, γίνε καινούργια μέρα... η πιο βαθιά μου ανάσα στον αέρα» (σσ. 514,548).

Ο νέος κύκλος ήλθε μέσα από το σιγοψυθίρισμα ενός τραγουδιού «Γίνε νερό...», μιας νέα αγάπης που κι αυτή είχε γεννηθεί στο νησί του έρωτα, αλλά δεν θα την σταματούσε ο όποιος ανθρώπινος εγωισμός... (σ.549).

Το βιβλίο που βρήκε η γιατρός Θαλασσινή στο κομοδίνο της και περιέγραφε την ιστορία της μαμάς και του μπαμπά της με τις ενοχές αλλά και τα ερωτικά μυστικά τους στη Σύμη, έκαναν τη Θαλασσινή να αντιληφθεί ότι ο έρωτας μ’ ένα ιδανικό τρόπο είναι κρυμμένος και ξεπετιέται μέσα από τα επεισόδια της ζωής, μέσα από τα πυρωμένα σωθικά της για να παρουσιαστεί λαμπερός σ’ αυτούς με τον επιζητούν, τον θέλουν για την εξεύρεση της απόλυτης ευτυχίας.

Το βιβλίο αγγίζει στους ερωτευόμενους και αυτούς που μπορούν να έχουν την εκτίμηση του ερώτα και της αγάπης!!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες