Διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η μόλυνση με Covid

Διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η μόλυνση με Covid

Διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η μόλυνση με Covid

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1668 ΦΟΡΕΣ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογία, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει, επιτίθεται και καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης.


Περίπου το 5-10% του συνόλου των διαβητικών ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 1. To 85% των περιστατικών με ΣΔτ1 εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών με μέση ηλικία εμφάνισης τα 14 έτη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, παρατηρήθηκε αύξηση της νόσου στα παιδιά. Ερευνητές από το Helmholtz Munich διερεύνησαν εάν υπάρχει σύνδεση της μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2010 και 2018 στη Βαυαρία.

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στην αυξημένη συχνότητα διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καμία όμως δεν έκανε διάκριση μεταξύ παιδιών με και χωρίς μόλυνση από κορωνοϊό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το ποσοστό επίπτωσης του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 12 ετών, ήταν περίπου 50% παραπάνω τα έτη 2020 έως 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό από το 2018 έως το 2019. Η ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 το 2020 έως το 2021 ήταν υψηλότερη στα παιδιά με Covid-19.

Η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε κατά 57% σε παιδιά που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μη μολυσμένα παιδιά. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σημειώθηκε το ίδιο τρίμηνο με τη διάγνωση της Covid-19 και σε μεταγενέστερα τρίμηνα. Τα νέα δεδομένα δείχνουν άμεση επίδραση της λοίμωξης SARS-CoV-2 στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1.


«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ιός θα μπορούσε είτε να προάγει την έναρξη της υποκείμενης αυτοανοσίας στον διαβήτη τύπου 1 είτε να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου σε παιδιά με υπάρχουσα αυτοανοσία», είπε ο Ezio Bonifacio, συγγραφέας της μελέτης.


Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί στην αυξημένη συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 σε μικρά παιδιά.


Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις