Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1819 ΦΟΡΕΣ

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι» διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου, εκδήλωση μνήμης για τα 570 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καλυμνίων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Πιζάνιας, ο οποίος επεσήμανε, συντόμως, τους λόγους για τους οποίους πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση της Πόλης. Στη συνέχεια παρουσίασε στο κοινό την ομιλήτρια της εκδήλωσης τη Διδάκτορα Στέλλα Βουτσά, καθηγήτρια φιλόλογο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Η κ. Βουτσά μέσα από μία άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη, η οποία περιλάμβανε πέραν του κειμένου, λογοτεχνικές αναφορές, εικόνες και μουσικές κράτησε το κοινό σε εγρήγορση για μία περίπου ώρα.

Αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η ομιλήτρια επικεντρώθηκε στα δραματικά γεγονότα της πολιορκίας και της Άλωσης της Πόλης.

Τη διάλεξη εμπλούτισε η κ. Χριστίνα Παπουτσή, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου και εκπαιδευτικός του Μανιάειου 6ου Δημοτικού Σχολείου, με την απαγγελία ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη και την αφήγηση κειμένων σχετικών με την Άλωση.

Επιπλέον, η κ. Βουτσά επέλεξε τρία τραγούδια (Μαρμαρωμένος βασιλιάς, Πάρθεν η Ρωμανία, Τσάμικος των Χατζηδάκι και Γκάτσου), τα οποία ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Το ακροατήριο είχε τη χαρά να απολαύσει μία ομιλία από στήθους εκ μέρους της κ. Βουτσά, η οποία δε μετέδιδε μόνο ιστορικές γνώσεις αλλά και πλούσια συναισθήματα και έδειξε την ικανοποίησή του με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα μετά την ολοκλήρωσή της.

Στην αποφώνησή του ο κ. Πιζάνιας ευχαρίστησε θερμά την κ. Βουτσά, η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Δ.Σ. και της πρόσφερε εκ μέρους του, ένα αναμνηστικό δώρο και την τελευταία έκδοση του Αναγνωστηρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Μουσελλής, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλυμνίων κ.κ. Παντελής Ζωίδης και Νικήτας Γιαννικουρής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Μπούκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο τέως δήμαρχος Καλυμνίων κ. Ιωάννης Γαλουζής, ο τέως Δήμαρχος Tarpon Springs κ. Χρυσόστομος Αλαχούζος και οι επίτιμοι πρόεδροι του Αναγνωστηρίου κ.κ. Κυριάκος Χατζηδάκης και Παναγιώτης Γιαμαίος.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας