Έντονη συζήτηση για την καθαριότητα και για τους κουβάδες στο αεροδρόμιο

Έντονη συζήτηση για την καθαριότητα και για τους κουβάδες στο αεροδρόμιο

Έντονη συζήτηση για την καθαριότητα και για τους κουβάδες στο αεροδρόμιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2322 ΦΟΡΕΣ

Αντ. Καμπουράκης: Ο εργολάβος έχει την ευθύνη για τα απορρίμματα

Οι απαράδεκτες εικόνες με τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους ξεχειλισμένους κάδους του νησιού μας, και το πλημμυρισμένο αεροδρόμιο της Fraport λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε την Κυριακή και έγινε αντικείμενο δυσμενών σχολίων, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης.

Τα θέματα έφερε για συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Διακοσταματίου θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή και ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί γύρω από το θέμα των διαγωνισμών για τις παραλίες.

Ειδικότερα ο κ. Διακοσταματίου στη συνεδρίαση του σώματος για τα τρία αυτά μείζονα θέματα είπε τα εξής:
«Υπάρχει ένα ζήτημα με τις παραλίες της ΕΤΑΔ. Φτάνουμε Ιούνιο και θέλουμε ενημέρωση· τι πρόκειται να γίνει, έχει υπογραφεί το μνημόνιο; Πότε θα γίνουν οι δημοπρασίες; Εμείς καταθέσαμε δημόσια μια πρόταση αλλά επειδή απορρίφθηκε δεν την καταθέσαμε γραπτώς. Παρ΄όλα αυτά μας ενδιαφέρει να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι.

Επίσης μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις δεν ήταν και η καλύτερη εικόνα για το νησί, δεν ήταν υπόθεση του δήμου ότι έσταζε το αεροδρόμιο αλλά υπήρχαν ζητήματα με το οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές και θέλουμε να ξέρουμε στο κομμάτι που εμπίπτει στη δική μας αρμοδιότητα, ποιες κινήσεις έγιναν από το δήμο, και σε σχέση με την εικόνα που προβλήθηκε πανευρωπαϊκά.

Επίσης τις τελευταίες μέρες δε γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρατηρούμε συσσώρευση σκουπιδιών στις περιοχές Ιαλυσού και αλλού και θέλουμε να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει με την αποκομιδή και πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση ώστε να κυλήσει ομαλά η τουριστική περίοδος. Είδαμε και φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έβαλαν τουρίστες από τη Μεσαιωνική Πόλη».

Απάντηση από το δήμαρχο
Ακολούθησε απάντηση από το δήμαρχο και για τα τρία ζητήματα, ενώ ειδικά για το θέμα της εμπλοκής με την αποκομιδή των απορριμμάτων τόνισε ότι το κόστος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί θα κληθεί να το αναλάβει ο ανάδοχος που είναι και ο υπεύθυνος.

Ειδικότερα ο κ. Καμπουράκης κατά την απάντησή του δήλωσε για τα παραπάνω θέματα τα εξής ξεκινώντας από τις παραλίες: «Σε ό,τι αφορά την ΕΤΑΔ για τα τμήματα της παραλίας που με νόμο πέρασαν σε αυτήν.

Στο προτελευταίο δ.σ. πήραμε απόφαση ότι ψηφίζουμε την προγραμματική σύμβαση που μας προτάθηκε από την ΕΤΑΔ για να υπογραφεί από το δήμο. Υπογράψαμε την επόμενη μέρα και στείλαμε στην ΕΤΑΔ τη σύμβαση που εγκρίνατε όλοι σας με την ψήφο σας.

Πέρασε στο δ.σ. της ΕΤΑΔ την περασμένη Πέμπτη. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν το απόσπασμα των πρακτικών τη Δευτέρα, δεν το πήραμε, καθώς αυτό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία νόμιμα χωρίς να δημιουργήσουμε λόγους ενστάσεων. Οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Υπάρχει μία μικρή εμπλοκή την οποία θα κληθούμε να διαχειριστούμε.

Η ΕΤΑΔ έχει πλήρως τις παραλίες της Ρόδου από ΝΟΡ μέχρι τις Κάτω Πέτρες και από εκεί μέχρι το ξενοδοχείο Sun Beach στην Ιαλυσό. Δεν περιλαμβάνεται η παραλία της Τσαμπίκας αλλά πάλι εμείς θα διενεργήσουμε τη διαδικασία.

Με την κατανόηση των υπολοίπων υπηρεσιών οι ομπρελάδες έχουν κατέβει και έχουν επεκταθεί σε κάποια πόστα προτάσσοντας όλοι ότι ο επισκέπτης και ο μόνιμος κάτοικος δεν θα βρίσκει μία άδεια παραλία επειδή οι διαδικασίες με ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας… παραστράτησαν. Δυστυχώς απέναντί μας έχουμε όχι βουλή αλλά μία απόφαση που είναι νομοθετημένη και παραχωρεί με νόμο τις παραλίες στην ΕΤΑΔ».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο θέμα των προβλημάτων για το κτήριο του αεροδρομίου είπε: «Για τις βροχοπτώσεις θα ήθελα να σας παρακαλέσω στο μυαλό σας να πρυτανεύει πάντα η υπεράσπιση του τόπου.

Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι δεν ήταν μία βροχόπτωση αυτό που συνέβη, να έχει μισό μέτρο νερό ο δρόμος έξω από το αεροδρόμιο και εμείς να παραπονιόμαστε γιατί βρέχει και μέσα στο αεροδρόμιο.

Ήταν μία θεομηνία πάρα πολύ μεγάλη και σε πολλούς δρόμους του νησιού είχαμε πάρα πολύ μεγάλες πλημμύρες, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές και όχι κάτι χειρότερο. Γνωρίζετε ότι ο δρόμος δεν είναι δημοτικός. Παρακαλώ όταν μιλάμε για το αεροδρόμιο Ρόδου επειδή είναι ένα και μοναδικό να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας».

Τέλος, μιλώντας για τα απορρίμματα ο δήμαρχος είπε τα εξής: «θέλω αναφερόμενος στη δημοτική αρχή να παρακαλέσω να ενθαρρύνετε φωτογραφίες που να αποδεικνύουν την απαράδεκτη κατάσταση της καθαριότητας από τις 23 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου γιατί αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή συγκεντρώνει το φάκελο για να αναζητήσει ευθύνες από τον ανάδοχο της συμφωνίας πλαισίου, που ήρθε με τρόπο τον οποίο γνωρίζει ότι δεν είναι ο σωστός και υπέβαλε εκτελεστική πρόταση ανώτερη της νόμιμης κατά 20% περίπου 1,3 εκατ. ευρώ πάνω από το νόμιμο.

Και εσείς κ. Διακοσταματίου να ενθαρρύνετε το ανέβασμα στο διαδίκτυο των τόσων κακών φωτογραφιών που αποτυπώνουν μία απαράδεκτη κατάσταση γιατί αυτές οι εικόνες έχουν κόστος για τον πολίτη και τον τόπο και το κόστος θα κληθεί να το αναλάβει.

Οι εχθροί της Ρόδου πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρόδος θα υποφέρει από αυτούς αλλά και αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι θα υποφέρουν από έναν δυνατό μεγάλο δήμο που δεν καταλαβαίνει από απειλές και κακίες.

Καλά θα κάνει ο ανάδοχος να προσέλθει και να δουλέψει με εντιμότητα τη σύμβαση και να προσφέρει υπηρεσίες. Αν δεν θέλει να το κάνει , είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε να ανταποκριθεί στην 20ήμερη χρονική περίοδο που ο νόμος περιγράφει».

Σημειώνεται ότι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Καραμαρίτης δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε την παραίτησή του.

Κτήριο αεροδρομίου: έσπασε αεραγωγός;
Για το θέμα του κτηρίου του αεροδρομίου από την οροφή του οποίου έμπαιναν νερά, μίλησε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θανάσης Βυρίνης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι την επόμενη μέρα της βροχόπτωσης έγινε αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία της Fraport και εντοπίστηκε ότι έσπασε ένας αεραγωγός γι’ αυτό και έτρεχε καταρρακτωδώς το νερό στις αίθουσες αναχωρήσεων.

«Με διαβεβαίωσαν ότι γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Στο μέλλον όμως δε ξέρω αν θα επαναληφθεί το φαινόμενο γιατί έχουν παρατηρηθεί κακοτεχνίες στην οροφή του αεροδρομίου» δήλωσε, ενώ μιλώντας για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης είπε τα εξής:

«Τα στατιστικά είναι ευοίωνα και ο Μάιος αν δεν έχει κάποια αύξηση θα είναι σαν τον περσινό και αυτό είναι επίτευγμα. Ωστόσο αυτό κρύβει και προβλήματα όσον αφορά τον όγκο των σκουπιδιών που θα είναι και μεγαλύτερος».

Επίσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των καταπατήσεων στις παραλίες λέγοντας τα εξής: «έχουν φτάσει και σε εμένα πληροφορίες για τρία συμβάντα με νεαρούς οι οποίοι πηγαίνοντας στην παραλία δυστυχώς εκδιώχθηκαν.

Υπάρχουν αυθαιρεσίες ωστόσο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που να διασφαλίζουν τη διέλευση και παραμονή των κατοίκων της Ρόδου αρχικά στις παραλίες αλλά και από τους τουρίστες από τους οποίους έχω δεχτεί παράπονα για τις δραστηριότητες των παραλιών».

Ο δήμαρχος για τις εκλογές
Σημειώνεται επίσης ότι ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του σώματος στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν ευχαριστώντας δημόσια τους εργαζόμενους του δήμου που ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στη διεξαγωγή τους: «ο δήμος ανταποκρίθηκε κατά τη γνώμη μου υποδειγματικά, βοήθησε πάνω από τις δυνατότητές του το ροδιακό λαό να εκφραστεί στις κάλπες.

Ζηλεύω που στη διπλανή χώρα το ποσοστό συμμετοχής ήταν 85%, όμως ωστόσο και ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που προσήλθαν στις κάλπες αποδεικνύει ότι ωριμάζει και κατανοεί ότι η αποχή ή η βουβή διαφωνία δεν μπορεί σε κανένα σημείο να υποκαταστήσει τη δημοκρατική έκφραση του τι ο κάθε πολίτης επιθυμεί για την τύχη του.

Αυτή είναι η δημοκρατία, να μιλάς, να συνδιαμορφώνεις και όχι να σιωπάς ούτε να απέχεις. Ο δήμος απέδειξε ότι ξέρει να περιποιείται τους ανθρώπους που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε τη διαδικασία. Ευχαριστώ τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς του δήμου που συμμετείχαν και εξέφρασαν με τη συμπεριφορά τους τη γνήσια ροδιακή φιλοξενία».

Ο δήμαρχος για τον τουρισμό
Παράλληλα μίλησε και για την τουριστική κίνηση στο νησί μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τουριστικά η Ρόδος προχωρά, παρά τις επιφυλάξεις και παρά το σκεπτικισμό κατά πόσο μία θετική χρονιά είναι τόσο θετική όσο την ονειρεύεται ο καθένας, όμως στα δικά μας μάτια η χρονιά εξελίσσεται καλά, ο κόσμος έχει δουλειές, η τοπική κοινωνία εισπράττει εισόδημα και θα αποτυπωθεί και στο τέλος του χρόνου».

Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας: «Νοιώθω ότι πολλές είναι οι προκλήσεις για τη φετινή χρονιά και πολλά είναι τα θέματα τα οποία με συνεννόηση όλης της δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και των παρατάξεων θα πρέπει να φροντίσουμε να προχωρήσουμε κάνοντας βήματα μπροστά».

Σημειώνεται, τέλος, ότι τόσο ο κ. Καμπουράκης όσο και όλα τα μέλη καλωσόρισαν τη νέα δημοτική σύμβουλο Κατερίνα Κανέλλου που πήρε τη θέση του αποβιώσαντος Βασίλη Μανέττα και είναι η τέταρτη γυναίκα στο δημοτικό συμβούλιο και εξέφρασαν ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον Φώτη Χατζηδιάκο που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Ανακοίνωση Σ. Διακοσταματίου
Μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» και υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις για μια σειρά από καυτά ζητήματα του νησιού, τα οποία χρήζουν απαντήσεων από τη δημοτική αρχή και από τον ίδιο το δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη:

• Για το θέμα της καθαριότητας
«Γι’ ακόμη μια φορά, στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ούτε εμείς, ούτε ο ροδιακός λαός, λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση για το «καυτό» ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας.

Σήμερα, το νησί συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ενώ εσείς, που έχετε ακέραια την ευθύνη περιορίζεστε σε προειδοποιήσεις κατά των εργολάβων που εσείς αναδείξατε μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, ότι θα προσφύγετε στη δικαιοσύνη.

Για την ταμπακιέρα όμως, τίποτα! Συνεπώς, εσείς συνδιαλέγεστε με τους εργολάβους.
Κι από την άλλη, η παραίτηση του αντιδημάρχου Νίκου Καραμαρίτη από τη θέση της αντιδημαρχίας καθαριότητας είναι η τρανή απόδειξη, ότι δεν έχετε πια άλλες δικαιολογίες.

Εντύπωση δε, προκαλεί ότι ενώ απαξιώνετε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην καθαριότητα και στο τροχαίο υλικό, ταυτόχρονα κάνετε μεταγραφές απ’ αυτήν, στην παράταξή σας. Όσον αφορά τις ενδεχόμενες δικαστικές εμπλοκές θα είναι εις βάρος του ροδιακού λαού, του τουρισμού και του νησιού, εν γένει, αφού κανείς δεν ξέρει πόσο χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία».

• Για τις παραλίες της ΕΤΑΔ
«Για τις παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και αφού απορρίψατε τη δική μας πρόταση, εσείς πότε θα προχωρήσετε στις διαδικασίες; Αύριο μπαίνει ο Ιούνιος και οι επαγγελματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους στις παραλίες, είναι σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται. Κι εσείς ως δημοτική αρχή, φέρετε την ευθύνη, ακέραια. Μην πετάτε το μπαλάκι στην ΕΤΑΔ. Υπάρχει λύση και δεν την επιλέγετε».

• Για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
«Επίσης, για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που είχατε αναγγείλει ότι θα επανασυσταθεί και θα γίνει μια νέα αρχή, τώρα προχωράτε σε πεντάμηνες συμβάσεις. Τελικά, τι συμβαίνει με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ; Θα πρέπει να δώσετε στους εργαζόμενους που κρατάτε ομήρους αλλά και στην κοινή γνώμη, μια ουσιαστική απάντηση».

• Για τη Νέα Αγορά
«Ειδικά για τη Νέα Αγορά: από τη μία περιμένουμε τη σύμβαση που θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή με το νέο ανάδοχο και από την άλλη, παρακολουθούμε την προσπάθεια που γίνεται σε προεκλογική περίοδο της ανανέωσης των συμβολαίων των καταστημάτων. Έχουμε ήδη διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας, για το αν μπορούν να δοθούν οι παρατάσεις των συμβολαίων ή όχι».

Για όλα τα προαναφερθέντα, για τις ουσιαστικές απαντήσεις αλλά και για τις «κρυφές ατζέντες» της δημοτικής αρχής, θα επανέλθουμε με στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος