Σοβαρότατο το πρόβλημα χωρητικότητας στο νεκροταφείο της Ρόδου

Σοβαρότατο το πρόβλημα χωρητικότητας στο νεκροταφείο της Ρόδου

Σοβαρότατο το πρόβλημα χωρητικότητας στο νεκροταφείο της Ρόδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4897 ΦΟΡΕΣ

Σοβαρό εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη χώρου στο κοιμητήριο Ταξιαρχών της πόλης της Ρόδου, καθώς η μόνη λύση για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου είναι οι εκταφές, οι οποίες ναι μεν πραγματοποιούνται όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Το θέμα έφερε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοιμητηρίων και εκκλησιαστικών Θεμάτων Θανάσης Στάμος ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι αρμόδια υπηρεσία του δήμου, ένα ζήτημα βέβαια που έχει επισημανθεί από τον ίδιο αρκετές φορές.


Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» με αφορμή την αναφορά του στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος το νεκροταφείο της Ρόδου έχει κυριολεκτικά γεμίσει και καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας όπως ισχύει σε όλα τα κοιμητήρια, ειδικά των μεγάλων πόλεων, όπου το πρόβλημα είναι και πιο σοβαρό.


Σύμφωνα με τον κ. Στάμο οι συμπατριώτες μας πρέπει να καταλάβουν ότι με τη συμπλήρωση πενταετίας πρέπει να προχωρήσουν σε εκταφές των συγγενικών τους προσώπων ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο και να μην φτάνουν οι αρμόδιοι σε αδιέξοδο και σε δύσκολη θέση, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει το ίδιο και στο δικό μας νεκροταφείο όπως γίνεται παντού σε όλες τις πόλεις».
Για το λόγο αυτό κάθε μήνα στέλνονται ειδοποιητήρια στους συγγενείς των ενταφιασμένων και μάλιστα με χρονολογική σειρά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι ενταφιασμένοι παραμένουν εκεί για πολλές δεκαετίες.

Στα αξιοσημείωτα είναι πάντως το ότι υπάρχουν και οικογενειακοί τάφοι που χρονολογούνται από το 1960 όμως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση αλλά υπάρχουν και πολλοί παραμελημένοι τάφοι στους οποίους δίνεται το βάρος.


Όπως εξηγεί ο κ. Στάμος ο κανονισμός αναφέρει ότι οι εκταφές γίνονται εφόσον ενημερωθούν οι συγγενείς, υπάρχουν όμως συγγενείς που δεν κατοικούν στη Ρόδο και αυτοί γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν χωρίς επιτυχία πολλές φορές. Πάντως όπως κάνει γνωστό εκταφές γίνονται κάθε μέρα, καθώς μόνο έτσι μπορούν να γίνουν στη συνέχεια οι νέες ταφές.


Κάθε μήνα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 30 με 40 ταφές αφού φυσικά γίνει και ο αντίστοιχος αριθμός εκταφών, καθώς δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χώρος. Σημειώνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις ο δήμος προχωρά ο ίδιος στην εκταφή και συγκεκριμένα στην περίπτωση που οι συγγενείς δεν ανταποκριθούν έχοντας πάρει τρεις φορές το ειδοποιητήριο εκταφής. Σε αυτή την περίπτωση τα οστά τοποθετούνται στο οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου.


Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρκετοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, όμως και πάλι ο χώρος δεν επαρκεί γι΄αυτό και κάποιες φορές γίνονται ταφές σε κοιμητήρια κοινοτήτων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχουν συγγενείς ή συναινούν στο να δοθεί αυτή η λύση. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι πρέπει απεγνωσμένα να βρεθεί χώρος και εξετάζονται διάφορες λύσεις καθώς για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός κοιμητηρίου, χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα και απαιτούνται πολλά είδη μελετών που κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει άμεσα.


Σύμφωνα με τον κ. Στάμο οι συμπατριώτες μας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει ένας τάφος παραμελημένος, σε κακή κατάσταση να μην πηγαίνει κανείς να τον φροντίζει και οι συγγενείς να τον κρατούν απλά για συναισθηματικούς λόγους. Μάλιστα όπως τόνισε σε όλα τα κοιμητήρια οι εκταφές γίνονται με τη συμπλήρωση τριετίας αλλά η δημοτική αρχή αποφάσισε στο κοιμητήριο της Ρόδου αυτό να γίνει στην πενταετία ώστε να είναι πιο εφικτή η εκταφή.


Σημειώνεται τέλος ότι τα οστά δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ιδιωτικό χώρο (πχ. στην οικία του θανόντα ή σε συγγενικό σπίτι ) αλλά μπορούν να μείνουν στο κοιμητήριο σε ειδικούς χώρους όπου λειτουργούν τα οστεοφυλάκια. Μάλιστα ο δήμος παρέχει δωρεάν τη μεταλλική θήκη μέσα στην οποία μπαίνουν τα οστά για να βοηθήσει τους συγγενείς, ενώ πρόσφατα κατασκεύασε και νέες οστεοθυρίδες.

( φωτο Μιχάλης Λοΐζος)

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος