Γιάννης Παρασκευάς: Κουβέντες καφενείου

Γιάννης Παρασκευάς: Κουβέντες καφενείου

Γιάννης Παρασκευάς: Κουβέντες καφενείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 939 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γιάννης Παρασκευάς 

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έγινα, αρχικά παιδί της πόλης, έφυγα από το χωριό και ήρθα οικότροφος σε διάφορα σπίτια, για να πάω στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο και μετά το Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκα μόνιμα. Έπαψα να είμαι χωριάτης και έγινα χωραίτης.

Τί και αν πέρασαν τόσα χρόνια, ανεξίτηλα στη μνήμη μου παραμένουν οι εικόνες των καφενείων.
Τα έζησα τότε, τα δεξιά και τα κεντρώα- αριστερά καφενεία, ώρες-ώρες θύμιζαν διαφορετικές επικράτειες, ήθελε κότσια να πας σε άλλον καφενέ, εκτός από εκείνο των ομοϊδεατών σου.


Σημεία αναφοράς τα καφενεία σε όλα τα χωριά και σε κάποιες συνοικίες της πόλης, χώροι κοινωνικής συνεύρεσης και κουβέντας για όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα.
Σε κάθε καφενείο υπήρχε και ο πολύξερος που πίστευε πως κατείχε το αλάθητο και με ύφος οκτακοσίων καρατίων, διατύπωνε την άποψη και θέση του και κορδωμένος περίμενε την επιβεβαίωση.


Δεν έλειπε το δούλεμα, το «είσαι μεγάλος, είσαι ο πρώτος» ήταν πάντα οι πρώτες αντιδράσεις.
Μετά το δεύτερο ποτήρι ούζο, ήταν αδύνατον να μην ανοιχτεί η πολιτική κουβέντα, ήταν ή δεν ήταν προεκλογική περίοδος.


Αόρατος αλλά παρών, τις προάλλες βρέθηκα σε ένα τέτοιο καφενείο, θυμήθηκα τα νιάτα μου και είδα και μια διαφορετική σύνθεση των θαμώνων.
Κανένας διαχωρισμός, κρίνοντάς τους με τη βοήθεια της εμπειρίας μου, είδα δεξιούς, Πασόκους, Συριζαίους, Κουκουέδες και καναδυό περιφερόμενους ψηφοφόρους, αυτούς που τη μιά ψηφίζουν εδώ και την άλλη εκεί.
Αυτή η κατηγορία είναι αυτή που οι διάφοροι εκλογολόγοι λένε, ότι βγάζουν κυβερνήσεις.


Πάνε την τελευταία στιγμή με τον νικητή ή μ’ αυτούς με τους οποίους πιστεύουν, ότι θα λύσουν κάποιο πρόβλημά τους.
Τα προβλήματα της χώρας ή το τί πρέπει να γίνει, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, πρώτα το σπίτι μας, τα παιδιά και το βόλεμα τους και μετά όλα τα άλλα.
Το παίζουν και έξυπνοι, «εγώ δεν είμαι δέσμιος με κανένα κόμμα σου» λένε, ψηφίζω τον καλύτερο.


Από πού και ως πού όμως, σε κάθε εκλογή κάποιος άλλος να είναι ο καλύτερος, που τις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν;
Και οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, εσχάτως εγκαταλείψαμε το κρασί και τη ρετσίνα και το ρίξαμε στη ΣΟΥΜΑ.
Δεν πέρασε και πολλή ώρα, μετά το δεύτερο ποτήρι άναψε η πολιτική κουβέντα- αντιπαράθεση, έκαιγαν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Κανένας τους δεν πίστευε ότι ήλθε η συντέλεια του κόσμου, κουβέντα κριτικής και καζούρας γινόταν.


Πειραχτήρι γνωστό ο Δημητρός, μόνιμο θύμα του ο Γιάννης, ρε Γιάννη του λέει, είναι αλήθεια ότι ψήφισες ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;
-Ναι ρε και γιατί να μην τον ψηφίσω;
Και το αφεντικό μου τον ίδιο ψήφισε. Όσες φορές τον έπιανε το καλό του, μου έλεγε και μια καλημέρα και μονίμως υποστήριζε, ότι είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που πέρασε.


Δεν σου κρύβω ότι τον ρώτησα γιατί και μου απάντησε, σε όλη αυτή την περίοδο που περάσαμε, την κρίση του κωρονοϊού, την κρίση του πολέμου, αντιμετώπισε τα προβλήματα με επιτυχία.


Εγώ ακούω καμιά φορά ότι σαν χώρα είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μας πιο πολλούς νεκρούς από τον κωρονοϊό και ότι τα νοσοκομεία μας υπολειτουργούν.
Τα νοσκομεία Γιάννη μου λέει, είναι μια καταβόθρα που τρώει λεφτά, χωρίς να δίνει τίποτα. Δεν βλέπεις ότι οι ιδιωτικές κλινικές προσφέρουν καλυτερη περίθαλψη;
Και εσύ ρε βόδι Γιάννη τι του απάντησες, του είπες ότι θα ψηφίσω και εγώ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για να μην ξοδεύει λεφτά το Κράτος για τα νοσοκομεία;
Σου εύχομαι ρε νούμερο να μην πάθεις τίποτα, γιατί δεν έχεις ούτε χωράφι να πουλήσεις για να πας σε ιδιωτική κλινικη, θα ψοφίσεις στην ψάθα.


-Και γιατί να ψηφίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ πετάγεται ο Νικολής, εγώ ΠΑΣΟΚ ψήφισα, ο «ΜΠΟΥΛΗΣ» όπως λέγανε τον ΚΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, χρεωκόπησε τη χώρα, είδε τα δύσκολα, έκανε εκλογές για να τις χάσει και φόρτωσε στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ την χρεωκοπία της χώρας.


Βρήκε την ευκαιρία ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ακούμπησε στην αγανάκτηση των πολιτών και κατάφερε να γίνει ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.


Το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη... τώρα βλέπω ότι ίσως δεν θα έπρεπε να βάλει πλάτη για να σωθεί η χώρα, να συγκυβερνήσει με τον ΣΑΜΑΡΑ και να χρεωθεί όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος. Ένα έχω να πώ, ό,τι καλό έγινε σε αυτόν τον τόπο, έγινε από το ΠΑΣΟΚ.
-Και τι θα μπορούσε να κάνει ρε Νικολή ο Τσίπρας, εγώ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα, απ’ ό,τι θυμάμαι όλη η ΒΟΥΛΗ εκτός ΚΚΕ ψήφισε τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.


Δεν λέω, λάθει κάνανε, αφήσανε όμως μια χώρα που λειτουργούσε και ένα ΤΑΜΕΙΟ, δώρο στον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για να δίνει επιδόματα βλακείας στους μερικώς ηλιθίους και να μοιράζει χωρίς λόγο και αφορμή, εκατομμύρια στους δικούς του με μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις.


Δεν θα πω τίποτα για τις συμβάσεις εκατομμυρίων που έχει υπογράψει, με τους κολλητούς του μεγαλοεπιχειρηματίες.
-Άκρη δεν έβγαλα, λέει ο Δημητρός το πειραχτήρι και τώρα τι κάνουμε, θα ψηφίσουμε και πάλι τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για να είναι απόλυτος δικτάτορας, να μοιράζει τα όποια δανεικά λεφτά στους δικούς του, να χρεώνει την χώρα και κάποια στιγμή σαν τον άλλον τον «ΜΠΟΥΛΗ», να την κοπανήσει και να αφήσει άλλους να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά;


-Ένα έχω να πώ λέει ο ΝΙΚΟΛΗΣ, δεν ξέρω τι θα ψηφίσει ο καθένας σας, μια όμως πρέπει να είναι η σκέψη μας,
«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ.»

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;