Φοροδιαφυγή 4 εκατομμυρίων ευρώ από επιχείρηση στη Ρόδο εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγή 4 εκατομμυρίων ευρώ από επιχείρηση στη Ρόδο εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγή 4 εκατομμυρίων ευρώ από επιχείρηση στη Ρόδο εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8720 ΦΟΡΕΣ

Με άκρως μυστική επιχείρηση που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο στη Ρόδο και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, ελεγκτές της ΑΑΔΕ «κλείδωσαν» επιχείρηση εμπορίας και φιλοξενίας διαμονής στη Ρόδο καταλογίζοντας έτσι ποσό της τάξης των 3,99 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν είχε δηλωθεί στο χρονικό διάστημα από το 2017 έως και το 2022!

Πριν από μερικές εβδομάδες επίσης, μία ακόμα επιχείρηση με έδρα τη Ρόδο, εντοπίστηκε να έχει φοροδιαφύγει με ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ.

Ο έλεγχος σύμφωνα ε πληροφορίες της «Ροδιακής» ξεκίνησε έπειτα από διασταυρώσεις που έγιναν μέσω του «έξυπνου λογισμικού» που έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα στελέχη της ΑΑΔΕ σε κεντρικό επίπεδο και αμέσως δόθηκε εντολή στα κλιμάκια των ελεγκτών να κάνουν φύλλο και φτερό το σύνολο των επιχειρήσεων που αντιστοιχούσε στους εν λόγω επιχειρηματίες.


Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλωθεί έσοδα που είχαν εισπραχτεί σε τράπεζες της Ελλάδος και του εξωτερικού μέσω διάφορων πλατφορμών (booking, expedia κλπ) της τάξης των 3,99 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα σε χρονικό διάστημα τρεισήμισι περίπου ετών.


Ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος όπου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έκαναν φύλλο και φτερό στη Ρόδο αλλά και στην Αθήνα όπου διατηρεί παράρτημα η εταιρία, όλα τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί σε τρίτες εταιρίες και επιχειρήσεις. Εκεί διαπιστώθηκε επίσης πληθώρα πλαστών και εικονικών τιμολογίων, γεγονός που πυροδότησε νέους εξονυχιστικούς ελέγχους προς τις εταιρείες αυτές. Οι έλεγχοι αυτοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το έξυπνο λογισμικό στα χέρια των ελεγκτών της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στα parapolitika.gr οι έλεγχοι αυτοί έφεραν στο φως «καραμπινάτες» υποθέσεις επαγγελματιών που φοροδιέφευγαν και ενεργοποίησε νέες αποκαλύψεις.


Και έπεται συνέχεια, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει για φέτος τουλάχιστον 470 φορολογικούς ελέγχους hightech, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διασταυρώσεις σε χρόνο μηδέν με δηλωθέντα εισοδήματα - περιουσιακά στοιχεία.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ έψαχναν... ψύλλους στ’ άχυρα, προσπαθώντας να ταυτοποιήσουν πληροφοριακά στοιχεία και «σεντόνια» δεδομένων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν σε δεύτερο χρόνο τις ύποπτες περιπτώσεις. Αυτά ανήκουν, όμως, στο παρελθόν.


Εν αναμονή των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, που θα επιτρέψουν την «εξόρυξη» στοιχείων από δεκάδες βάσεις δεδομένων και θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την απόκρυψη εισοδημάτων, ήδη οι ελεγκτικές υπηρεσίες αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το διαθέσιμο «έξυπνο» λογισμικό, με τη βοήθεια του οποίου «ξετρυπώθηκαν» κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτή τη στιγμή, ο φόβος και ο τρόμος είναι το Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Πως λειτουργεί το νέο λογισμικό –
Η περίπτωση εταιρείας στα Δωδεκάνησα
Τι ακριβώς κάνει αυτό; Δίνει τη δυνατότητα για «σάρωμα» των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, εντοπίζοντας τις περιπτώσεις όπου τα ποσά των πρωταρχικών καταθέσεων είναι πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα των αντίστοιχων ετών. Κι επειδή πρόκειται για πρωταρχικές καταθέσεις και όχι για απλές κινήσεις, τα αποτελέσματα αυτών των διασταυρώσεων είναι θεαματικά.


Σε άλλη περίπτωση, ατομική επιχείρηση με έδρα στα Δωδεκάνησα και αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες σχετικές με την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 800.000 ευρώ από πηγή που δεν κατονομάστηκε. Ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε έπειτα από άνοιγμα-επεξεργασία δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών και την αξιοποίηση πληροφοριών από τρίτες πηγές.


Σε κλοιό
Οι... επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς μαρτυρούν τις προθέσεις και τις διαθέσεις των ελεγκτικών Αρχών να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους μεγαλοφοροφυγάδες. Το σύνολο των αναφορών στην Αρχή για το Ξέπλυμα ήταν μικρότερο από του 2021 (376 έναντι 437), αλλά το «βάρος» αυτών των φακέλων ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς πρόκειται για υποθέσεις φοροδιαφυγής συνολικού ύψους 1,556 δισ. ευρώ, έναντι 702 εκατ. ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο οδηγιών της Διεύθυνσης Ελέγχων προς τους ελεγκτές, η προσαύξηση της περιουσίας δεν είναι μόνο χρήμα. Μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη και πάσης φύσεως χρεόγραφα (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος.

Σε όσες περιπτώσεις επικαλείται ο φορολογούμενος ότι η προσαύξηση περιουσίας προέρχεται από δωρεά, δανειοδότηση, γονική παροχή, κληρονομιά κ.λπ., θα ελέγχεται αν υπήρχε η δυνατότητα από τον δωρητή, τον δανειοδότη, τον παρέχοντα, τον κληρονομούμενο να καταβάλει τα ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, καθώς και αν έχουν καταλογιστεί τα ποσά που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (π.χ. τέλη χαρτοσήμου, φόρος γονικής παροχής, φόρος δωρεάς κ.λπ.).

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος