Τρία Δημοτικά Σχολεία της Ρόδου βραβεύθηκαν στον 6ο Διαγωνισμό Bravo Schools 2023

Τρία Δημοτικά Σχολεία της Ρόδου βραβεύθηκαν στον 6ο Διαγωνισμό Bravo Schools 2023

Τρία Δημοτικά Σχολεία της Ρόδου βραβεύθηκαν στον 6ο Διαγωνισμό Bravo Schools 2023

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3317 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για το 5ο ΔΣ Ρόδου, και τα ΔΣ Σορωνής και Φανών

Έκτη χρονιά για τον θεσμό BRAVO Schools από το Quality Net Foundation. 412 σχολικά τμήματα, 620 εκπαιδευτικές προτάσεις, 28.549 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τίτλο «Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο». Παρακολουθήσαμε την προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών, γίναμε μάρτυρες των καινούργιων και δημιουργικών τρόπων σκέψης και δράσης τους.

Οι μαθητές ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες συνειδητοποιούν πως ο πλανήτης είναι εύθραυστος και εφιστούν την προσοχή μας. Μέσα από τις πρωτοβουλίες και την καλλιέργεια αξιών τους μας επισημαίνουν ότι στο μέλλον θα δούμε υπεύθυνους, δημοκρατικούς πολίτες να δρουν και να αντιδρούν στην ποιότητα ζωής που θέλουν και θα έχουν.

Συνεργάζονται, στοχάζονται, ονειρεύονται και δρουν. Λαμβάνουν αποφάσεις και ευθύνες και συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο προτάσσοντας τη ζωή μας ως αντίβαρο όλου αυτού που ζούμε. Συμμετείχαν, έδρασαν, ονειρεύθηκαν και βραβεύθηκαν, αποδεικνύοντάς μας ότι είναι μια γενιά οργανωμένων, ευαισθητοποιημένων και ενεργών πολιτών.

Μέσω των εργασιών που κατατέθηκαν καταγράφηκε η ωρίμανση της σχολικής κοινότητας στους Παγκόσμιους Στόχους, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες έγιναν όλοι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Σχολεία της Ρόδου που διακρίθηκαν στον 6ο διαγωνισμό Bravo Schools για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που υλοποιείται από το QualityNet Foundation και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας “in action for a better world” είναι το 5ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου, το ΔΣ Σορωνής και το ΔΣ Φανών. Πιο συγκεκριμένα:

5ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου
Το 5ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου διακρίθηκε στην κατηγορία Συνεργατικά Προγράμματα για το πρόγραμμα με τίτλο “Eu4all, a workshop on Democracy and Human rights”, που εντάσσεται στον 16ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης «ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ». Συμμετείχαν οι μαθητές του Δ2 (σημερινό Στ2 τμήμα) του σχολείου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Παπαζαχαρίου Ειρήνη-Ανθή. Διευθύντρια 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου: κ. Κυρίτση Ελισάβετ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Eu4all, a workshop on Democracy and Human rights”πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus+ KA3 Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture (2018-22).
Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία της Ε.Ε. και τις αξίες της με έμφαση στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τους δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουν ότι η Ε.Ε. είναι μια ζώνη σταθερότητας που αγκαλιάζει τα κράτη μέλη της και επιδιώκει να διασφαλίζει σε κάθε μέλος της την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

ΔΣ Σορωνής
Το ΔΣ Σορωνής διακρίθηκε στην κατηγορία Δράση Συνεργασίας για τη συμμετοχή του με τίτλο «Φιλοζωική Δράση – Ευαισθητοποιούμαι και Ευαισθητοποιώ», που εντάσσεται στον 15ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ». Στη δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου με υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς: Αθηνά Αλχαζίδου, Τσαμπίκα Νικηταρή και Μαρία Χατζηνικόλα. Διευθύντρια ΔΣ Σορωνής: κ. Μαρία Χατζηνικόλα.

Η φιλοζωική δράση του ΔΣ Σορωνής ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2022 με έναυσμα την παγκόσμια μέρα των ζώων (4 Οκτωβρίου) και αποτελεί αποτέλεσμα μίας σειράς ενεργειών από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπικούς παράγοντες.

Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να αναλάβουν δράσεις σχετικά με προβλήματα που παρατηρούν στην κοινωνία, να γνωρίσουν και να προάγουν τον εθελοντισμό μέσα από ατομικές και ομαδικές δράσεις, να αποκτήσουν κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, να πληροφορηθούν για τη σημασία της συνεργασίας με τοπικούς φορείς και οργανώσεις, να αντιληφθούν και να κάνουν πράξη μεθόδους επικοινωνίας με φορείς με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας και τέλος να γίνουν ενεργοί πολίτες.


ΔΣ Φανών
Το ΔΣ Φανών διακρίθηκε στην κατηγορία Μαθητικές Δημιουργίες για την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Προχώρα», που εντάσσεται στον 10ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για «ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ».

Στη δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: 1. Σενάριο, στίχοι, σκηνοθεσία: Κοντομανώλης Νικόλαος, 2. Μουσική σύνθεση, διεύθυνση χορωδίας: Παπαπαναγιώτης Μιχαήλ και 3. Επεξεργασία βίντεο: Χιωτέλης Άρης, Βλάσση Μαρία. Διευθυντής ΔΣ Φανών κ. Νικόλαος Κοντομανώλης.

Με την ταινία επιχειρείται η ανάδειξη της συναισθηματικής φόρτισης ενός παιδιού/θύματος bullying, το οποίο απορρίπτεται και περιθωριοποιείται από το περιβάλλον του, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού.

Υπόθεση της ταινίας: Ένα παιδί είναι απογοητευμένο και συναισθηματικά φορτισμένο λόγω της απόρριψης και περιθωριοποίησής του από το περιβάλλον του (φίλους, δασκάλους και γονείς).

Όταν στη ζωή του εμφανίζεται ένα άλλο παιδί με κινητική αναπηρία, συνειδητοποιεί μέσα από τη αλληλεπίδρασή τους πως η δύναμη πηγάζει μέσα του, φτάνει να την ανακαλύψει… Κι αν το ίδιο αγαπήσει πρώτο τον εαυτό του, όλα γύρω του θ’ αλλάξουν!

 

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας