Πέντε άτομα στο εδώλιο για διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών

Πέντε άτομα στο εδώλιο για διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών

Πέντε άτομα στο εδώλιο για διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 815 ΦΟΡΕΣ

Συνολικά πέντε άτομα κατηγορούνται και θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ότι εμπλέκονται σε «κύκλωμα» διευκόλυνσης παράνομης διαμονής αλλοδαπών που εξαρθρώθηκε στις αρχές του 2022, από το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω.

Πρόκειται για δύο άνδρες Τουρκικής καταγωγής ο ένας εκ των οποίων διέμενε στο νησί και δύο Έλληνες, ενώ στην υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη αλλοδαπός που φέρεται ως «αρχηγικό μέλος» της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για:
• Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων.

• Διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας κατά συρροή.

• Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, πράξη τελεσθείσα κατά συρροή εκ κερδοσκοπίας και εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ανθρώπους.

• Είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης υπήρξε συνεργασία του Λιμεναρχείου Κω με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου 2022 όταν το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας να κινείται από τις ακτές της νήσου Κω με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Έπειτα από ελιγμούς ανακοπής πορείας και χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων ακινητοποιήθηκε το ταχύπλοο και ο χειριστής του οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Κω, για εξακρίβωση στοιχείων.

Παράλληλα, τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω, εντόπισαν στην χερσαία περιοχή έξι (06) αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ από την προανάκριση που διενεργήθηκε από την οικεία Λιμενική Αρχή, ο ως άνω χειριστής αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες και ταυτοποιήθηκε ως ο διακινητής τους ο οποίος και συνελήφθη, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), διερευνήθηκε η εμπλοκή τριών (03) επιπλέον ατόμων, ενός αλλοδαπού και δύο ημεδαπών για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν.

Παράλληλα διενεργήθηκαν και τρεις νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων κυνηγετικό όπλο, πιστόλι, διάφορα μαχαίρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κυρίως φορητοί και σκληροί δίσκοι, 18 κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα καθώς και 10 βιβλιάρια τραπεζών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, την προηγούμενη εβδομάδα για την υπόθεση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν συγκεκριμένους «ρόλους», σε ό,τι αφορά τη μεταφορά από την Τουρκία αλλοδαπών, την παραλαβή και φιλοξενία αυτών σε “safe houses”, μέχρι και την προμήθεια πλαστών εγγράφων. Το δε κόστος για όλα τα παραπάνω για κάθε αλλοδαπό μεταφερόμενο ανερχόταν στις 4.000 ευρώ.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, οι εμπλεκόμενοι παραπέμφθηκαν στην ανάκριση και μετά τις απολογίες τους οι δύο Τούρκοι και ο ένας Έλληνας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ ο 56χρονος Έλληνας αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο τελευταίος συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Παναγιώτη Αβρίθη, προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και αρνήθηκε όχι μόνο τα όσα του καταλογίζονται αλλά και κάθε εμπλοκή του στη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος ενεπλάκη στην υπόθεση εξαιτίας των όσων ένας εκ των αλλοδαπών κατηγορουμένων δήλωσε στις διωκτικές αρχές και με τον οποίο τυγχάνει να είναι γείτονες.

Ο αλλοδαπός φέρεται να είπε πως στην όλη προώθηση των αλλοδαπών μεταναστών «βοηθάει» και ο 56χρονος, κάτι που σύμφωνα με τα όσα ο τελευταίος ισχυρίστηκε όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά πιθανότατα να έγινε και προκειμένου για να ενισχύσει την αξιοπιστία του προς τους «συνεργάτες» του, ο αλλοδαπός συγκατηγορούμενός του.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται εκτός από τον 56χρονο να εμπλέκει στις καταθέσεις του και ένα ακόμη άτομο που δήθεν υπηρετεί στο λιμενικό αλλά το όνομά του δεν υπάρχει πουθενά.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω