Αρ. Αργυρός: Βουλευτικές εκλογές

Αρ. Αργυρός: Βουλευτικές εκλογές

Αρ. Αργυρός: Βουλευτικές εκλογές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 977 ΦΟΡΕΣ

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής και η αποτυχημένη συνύπαρξή της

Του
Αργυρού Νικ. Αργυρού

Ο απόηχος των βουλευτικών εκλογών πέρασε ως μία καταιγίδα. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής άφησε θα έλεγα τη σφραγίδα της. Εκ του αποτελέσματος αφαίρεσε το δικαίωμα της συνύπαρξης των κομμάτων, δύσκολη η συμπόρευση δύο ή και περισσοτέρων κομμάτων (απροσπέλαστη). Η επιδίωξη κοινής στρατηγικής απέτυχε οπότε η ταλάντευση να θεωρείται δεδομένη.


«Οι τρεις» και πλέον μήνες προεκλογικής περιόδου λίγο διήρκησαν καθότι ο ελληνικός λαός με ωρίμανση αντελήφθη την εξελισσόμενη τραγική κατάσταση, έδωσε λύση στην δεύτερη ενισχυμένη αναλογική, τυχόν δε αποτυχία η τρίτη φάση εκλογών ήτανε αναμενόμενη!


Η εφαρμογή της απλής αναλογικής ως επιλογή του κ. Τσίπρα ήτανε ανεπιτυχής εκ του αποτελέσματος, ενώ στην Ευρώπη είναι περισσότερο προσιτή, αποδεκτή στην εφαρμογή και συνενετική. Ως αναμέτρηση θα έλεγα εκλογική, η πολιτική του κ. Τσίπρα απεδείχθη απερριπτέα στον ελληνικό λαό κάνοντας μία ανάλυση της αντιπολιτευτικής του συμπεριφοράς σε κάποια σημεία αναφοράς.


Η πολιτική ταπείνωση που υπέστη ένας εξαίρετος πολιτικός με ορίζοντα ήταν τα ολέθρια λάθη εφαρμογής των επιλογών του. Όταν στην τότε εκλογική αναμέτρηση του 2019 είχε διατυπώσει σε άρθρο μου την συντριβή της μεσαίας τάξης ως προοίμιο της τότε αποτυχημένης πολιτικής του, ενός πολιτικού με ορίζοντα προοπτικής, διευρυμένο μυαλό να γίνεται αποδέκτης της αποτυχίας.

Οι εκλογές 21 Μαΐου και 25 Ιουνίου 2023 τ’ απέδειξαν ότι η διχαστική και τοξική αντιπολιτευτική του πολιτική εξήραν το αποτέλεσμα ενός εξαίρετου πολιτικού.
Σκληρός και κατά τα άλλα ουχί συναινετικός πολιτικός, ελαχίστως συνένεσε σε ζωτικά θέματα επίλυσή τους.


Κάνοντας επιδερμικά αναφορά σε κάποια σημεία της άκρας αντιθέτου πολιτικής του σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα. Η συνενετική συμπόρευση στρατηγικής και εξοπλιστικών του (κ. Μητσοτάκη) με τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Μακρόν υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτικά αποκρουστική και τυχόν εκλογή του κ. Τσίπρα θα γινόταν ξανά διαπραγμάτευση και πιθανόν σε κάποια σημεία απορριπτική. Φυσικά πια η αγορά εξοπλιστικών όπου ο κ. Ερντογάν ήταν μαινόμενος ταύρος εν υαλοπωλείο.
Προβληματικός ο κ. Τσίπρας και στον φράχτη του Έβρου όπου η λυσσαλέα εισβολή των λαθρομεταναστών μέχρι τώρα είναι απτόητη και διαρκής.

Πολλά τα λάθη του κ. Τσίπρα ενός μεν διορατικού και άριστου θα έλεγα πολιτικού σε ό,τι αφορά την πρακτική εφαρμογή της πολιτικής του άκρως αντίθετος σε καίρια και σοβαρά θέματα της χώρας προς επίλυση, αντίθετος και ουχί κατ’ εμέ στρατηγικός.

Θα μπορούσα να κάνω εμβάθυνση στην όλη εξελισσόμενη πολιτική κατάσταση της χώρας έστω και επιδερμικά, επισφραγίζοντας και κάνοντας αναφορά στον αείμνηστο τότε Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι ένα είναι το λάθος των Ελλήνων, ότι δεν έμαθαν ποτέ να ομονοούν.


Συμπερασματικά, η παραίτηση του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει τις ευθύνες του (ΣΥΡΙΖΑ) για την εκλογική ήττα. Φυσικά η εντός εισαγωγικών συντριβή ήταν αποτυχία μίας στρατηγικής του κοινοβουλευτικού δρόμου για την αλλαγή όταν τα συνεχή γκάλοπ επιβεβαίωναν εκ προοιμίου ειδικότερα στα εθνικά θέματα αιτία της διχαστικής και τοξικής τακτικής. Ως επισφράγισμα δε της όλης κατάστασης των λεχθέντων ένα είναι το βέβαιο, ο δημιουργός της λογικής Φιλόσοφος Αριστοτέλης είπε: Είναι ελεύθεροι οι Έλληνες και άριστα δικαιούνται και θα μπορούσαν (να κυριαρχήσουν) σε όλους αν ήταν πολιτικά ενωμένοι!

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους