Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 978 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης

Όλες οι «ειδήσεις» προέρχονται από την ελληνόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου «Η ΕΣΠΕΡΙΑ», η οποία εξεδίδετο κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίον, για μία ακόμα φορά, ο διχασμός έπληξε την Ελλάδα.

Έτσι οι περισσότερες «ειδήσεις» αναφέρονται σε Έλληνες της Αγγλίας και της Γαλλίας, οι περισσότεροι των οποίων κατετάγησαν εθελοντές στο πλευρό των Αγγλογάλλων.

Η τέταρτη κατά σειρά «είδηση» αναφέρεται στον θάνατο της μητέρας του λίαν διακεκριμένου στην εποχή του Ηπειρώτη δημοσιογράφου Χρ. Καίσαρη, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο Λονδίνο και απεβίωσε το 1951 στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.

επίσης μια αναφορά στην εντυπωσιακή έπαυλη, στο Λονδίνο, του Άνδριου εφοπλιστή Α. Εμπειρίκου. Η τελευταία «είδηση» αναφέρεται σ’ έναν κορυφαίο στρατιωτικό γιατρό της εποχής του, καταγόμενο από το Ευπάλιο της Δωρίδος, ο οποίος διεκρίθη ιδιαιτέρως στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α’ Π.Π. (1914 – 1919).

Οι ειδήσεις
Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 18/31 Μαρτίου 1916 – Ο κ. Κ.Π. Βόλτος, της γνωστής εκ Βόλου και εν Αιγύπτω εγκατεστημένης εγκρίτου οικογενείας, εσπούδαζε εις το Πανεπιστήμιον της Οξφόρδης όταν ο Βενιζέλος ήτο Πρωθυπουργός μετά τας εκλογάς του Μαΐου 1915. […] Και τότε απεφάσισε να καταταχθή ως εθελόντης εις τον Σερβικόν στρατόν διά να προσφέρη την ατομικήν συνδρομήν εις τους Συμμάχους μας. […]

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 5/18 Απριλίου 1916 – Μετά χαράς εγνώσθη διά των Αγγλικών εφημερίδων εις τους εν Λονδίνω Έλληνας ότι εν Οξφόρδη από διετίας σπουδάζων κ. Μ. Χρουσάκης, υιός του εν Λονδίνω συμπατριώτου Γ. Χρουσάκη, ηρίστευσεν εις τας γνωστάς εξετάσεις εν Οξφόρδη, υπό τον δυσεξήγητον τίτλον “Honour Moderetions” υπό τον οποίον κρύπτονται δυσκολώταται γραπταί φιλολογικαί δοκιμασίαι, διαρκούσαι επί δέκα ημέρας. […]

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 1/14 Απριλίου 1916 – Από το Βορδώ, όπου ενοσηλεύετο, μας έγραψε περίεργον επιστολήν πληγωμένος Έλλην Εθελοντής, πολεμήσας εις το Γαλλικόν μέτωπον και τραυματισθείς κατά την επίθεσιν της Καμπανίας. […] Ονομάζεται Γεώργιος Καψαλλάρης. […]

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 15/28 Απριλίου 1916 – Μετά μεγίστης λύπης αναγγέλλομεν τον θάνατον, της κυρίας Βασιλικής Σ. Καίσαρη, μητρός του αγαπητού συναδέλφου και φίλου Χρ. Καίσαρη, επισυμβάντος εις το Μπαμπούρι της Ηπείρου.[…] Μόνην πικρίαν εδοκίμασε την της ξενιτιάς των τέκνων της – κοινόν πικρόν ποτήριο μεγίστης πλειονότητος Ελληνίδων μητέρων, και όλων σχεδόν των Ηπειρωτίδων.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 20/2 Ιουνίου 1916 – ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. […] Μεταξύ των πρώτων οι οποίοι κατετάχθησαν ως εθελονταί… είναι και ο κ. Νικόλαος Μ. Βαρδής, υιός του εν Λονδίνω εκ Κρήτης ομογενούς κ. Επαμεινώνδα Βαρδή. Ο κ. Βαρδής έλαβε μέρος εις πλείστας μάχας εις το Δυτικόν μέτωπον… διακριθείς προεβιβάσθη εις ανθυπολοχαγόν κατ’ εκλογήν.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 15/28 Ιουλίου 1916 – Ο αντισυνταγματάρχης του Ελληνικού στρατού κ. Περικλής Γραβάνης ο εκ των πρώτων σπεύσας να καταταχθή εις τον εν Μακεδονία Γαλλικόν στρατόν παραιτηθείς από τον ελληνικόν μετά την εις τους Βουλγάρους παράδοσιν του φρουρίου Ρούπελ. […]

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 20/1 Αυγούστου 1916 – Η περικαλλής έπαυλις του κ. Αντ. Εμπειρίκου παρά το Χαρριέτσαμ του Κέντ ευρίσκεται εις υψηλότατον γήλοφον, εκ του οποίου ανοίγεται πανταχόθεν απεριόριστος θέα προς τον ορίζοντα, μέσω πελάγους πρασινάδας και αγρών κατασπάρτων. […]

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 29/11 Αυγούστου 1916 – Εν Reading ο ομογενής κ. Κων/νος Ασβεστόπουλος εξ Αικατερινοδόρ του Καυκάσου, δώσας εισητηρίους εξετάσεις εις την Κτηνιατρικήν σχολήν του University College επέτυχε πρώτος μεταξύ 150 παρουσιασθέντων διά την εισαγωγήν.

H ΕΣΠΕΡΙΑ, 19/1 Σεπτεμβρίου 1916 – Παρεπιδημεί εσχάτως εις Λονδίνον χάριν ιδιαιτέρων μελετών ο διακεκριμένος Λοχαγός χειρουργός του Ελλην. στρατού κ. Σμπαρούνης – Τρίκορφος, ο οποίος αφού ειργάσθη ακαμάτως εις τους δύο Βαλκανικούς πολέμους, αποσπάσας την εκτίμησιν όλων των Ελλήνων συναδέλφων του και τιμηθείς υπό της κυβερνήσεως διά του σταυρού του Σωτήρος και των μεταλλίων του πολέμου υπό της κυβερνήσεως Βενιζέλου εις Σερβίαν επί κεφαλής της ελληνικής υγειονομικής αποστολής και ειργάσθη εκεί επί 15 περίπου μήνας. […] παρακληθείς υπό των Σερβικών αρχών παρέμεινε, και υπό την Αυστριακήν κατοχήν προς νοσηλείαν των καταληφθέντων Σέρβων τραυματιών μετά τεσσάρων έτι μελών της επιτροπής των κ.κ. Χατζηπέτρου, Ορφανίδου, Σιμιτοπούλου και Βρουτιάδου, απήλθε δε εκ Σερβίας όταν η παρουσία της επιτροπής δεν ήτο πλέον αναγκαία διά τους Σέρβους τραυματίας μετά παραμονήν δ’ ενός μηνός εν Βιέννη και Βουδαπέστη και περιπετειώδες διά Ρουμανίας και Βουλγαρίας ταξίδειον, επανήλθεν εις Αθήνας κατά τα τέλη Ιανουαρίου.

Το έργον της ελληνικής υγειονομικής αποστολής, όλως δε ιδιαιτέρως του αρχηγού αυτής, εξετιμήθη μεγάλως εν Σερβία, αι χιλιάδες δε των Σέρβων τραυματιών και ασθενών, αξιωματικών και στρατιωτών των νοσηλευθέντων υπό των ιατρών της αποστολής, αλλά και αι κοινωνίαι των πόλεων εν αις ούτοι ειργάσθησαν, διατηρούσιν ευγνώμονα και λίαν συμπαθή ανάμνησιν των ιατρών της ελληνικής αποστολής […].

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους