Στ. Στάγκας: Το φράγμα Γαδουρά έλυσε το θέμα ύδρευσης της Ιαλυσού

Στ. Στάγκας: Το φράγμα Γαδουρά έλυσε το θέμα ύδρευσης της Ιαλυσού

Στ. Στάγκας: Το φράγμα Γαδουρά έλυσε το θέμα ύδρευσης της Ιαλυσού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1616 ΦΟΡΕΣ

Έργο ζωής για την Ιαλυσό αλλά και για πολλές άλλες περιοχές χαρακτηρίζει το φράγμα Γαδουρά ο σύμβουλος του περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου και πρώην λαϊκό μέλος της ΔΕΥΑΡ Στέργος Στάγκας.

Μάλιστα ως πρώην δήμαρχος Ιαλυσού επισημαίνει τη σημασία του έργου σε ό,τι αφορά την υδροδότηση της σημερινής κοινότητας Ιαλυσού, καθώς συνέβαλε στο να κλείσουν πολλές γεωτρήσεις κάποιες από τις οποίες είχαν φτάσει στην υφαλμύρωση και αυτό χάρη στην εκτέλεση έργων που ήταν απαραίτητα για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.

Όπως επισημαίνει, το 1999 όταν ήταν ήδη δήμαρχος Ιαλυσού υπήρχε μία δεξαμενή νερού στην περιοχή Τρεις στη θέση Κοκιάτα δυναμικότητας 2.000 κυβικών, όμως προχώρησε στην κατασκευή και άλλων δύο δεξαμενών μίας στην περιοχή Κατάρτι 1500 κυβικών και μίας δεύτερης 3.000 κυβικών στα όρια Ιαλυσού Καλλιθέας στην περιοχή Κεραμιδένα.

Επιπλέον κατασκευάστηκε άλλη μία μεταλλική δεξαμενή 400 κυβικών στην περιοχή Τσαϊρι.

Οι δεξαμενές αυτές συνδέονταν μεταξύ τους, με δίκτυα που έφταναν μέχρι και την Κρεμαστή καθώς μαζί με τις εργασίες για το αποχετευτικό δίκτυο έγιναν εργασίες και για την τοποθέτηση νέου δικτύου ύδρευσης πάνω στον κεντρικό δρόμο από ίδιους πόρους.

Μάλιστα τοποθετήθηκαν και 45 κρουνοί για τις φωτιές με τους οποίους συνδέονται αμέσως οι σωλήνες για την πυρόσβεση.

Παράλληλα, επειδή η δεξαμενή στην Κεραμιδένα βρίσκεται σε 126 μέτρα ύψος πέρασε με δίκτυο το νερό μέχρι το μοναστηράκι του Προφήτη Ηλία με φυσική ροή. Από εκεί και πέρα τοποθέτησε πιεστικό μηχάνημα στη δεξαμενή και μετέφερε το νερό μέχρι επάνω στον Φιλέρημο για τις τουαλέτες, το κατάστημα και τον αρχαιολογικό χώρο.

Επίσης, τοποθετήθηκαν ακόμα 3 κρουνοί πάνω στον λόφο Φιλερήμου.

Τότε, όπως επισημαίνει ο κ. Στάγκας, υπήρχαν 40 γεωτρήσεις από τις οποίες οι 15 ήταν ασύμφορες και μη παραγωγικές καθώς έβγαζαν μόλις 5 με 6 κυβικά νερό, την ώρα, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τους πρόποδες Φιλερήμου το νερό είναι υφάλμυρο.

Γνωρίζοντας από τότε τη μελέτη για το φράγμα Γαδουρά και συγκεκριμένα τι περιελάμβανε κάθε φάση του έργου, προχώρησε στην περιοχή Κρητικά σε συνδέσεις με τη δεξαμενή των αγίων αποστόλων εκεί που έρχεται το νερό του φράγματος το οποίο μπορεί να δώσει τη μέρα 60.000 κυβικά.

Αντί λοιπόν να υδροδοτούνται τρία ξενοδοχεία που έπαιρναν κάποτε νερό από τη Ρόδο, σήμερα λόγω της επάρκειας από το φράγμα παίρνουν όλα νερό από Κρητικά μέχρι το σούπερ μάρκετ Πάππου καθώς και όλοι στην περιοχή Καστελοριζιοί.

Επίσης ολοκληρώθηκε και η δεξαμενή στα Ασγούρου και συνδέθηκε με την δεξαμενή στην περιοχή Κεραμιδένα μήκους 6 χλμ με διατομή σωλήνων F500. Σήμερα δίνει πάνω από 5.000 κυβικά ενώ υπάρχει δυνατότητα από τη μικρή μεταλλική δεξαμενή επιπλέον 10.000 κυβικών.

Το έργο αυτό με προϋπολογισμό 1.700.000 ολοκληρώθηκε και έχει δοθεί στη ΔΕΥΑ Ρόδου.

Επιπλέον εντάχθηκε ακόμα ένα έργο στο ΕΣΠΑ, ο τηλεέλεγχος και τηλεχειρισμός δικτύου Ιαλυσού-Καλλιθέας ύψους 1.500.000 που ολοκληρώθηκε με φορέα τη ΔΕΥΑΡ.

Όπως εξηγεί ο κ. Στάγκας ο εργαζόμενος από το σπίτι του με το κινητό θέτει σε λειτουργία όσες γεωτρήσεις χρησιμοποιούνται, ελέγχει τις δεξαμενές για το πόσο νερό χρειάζονται, αυξάνει τη ροή του νερού κι επίσης μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει κάποια βλάβη.

Υπογραμμίζει λοιπόν ότι το πρόβλημα της υδροδότησης της Ιαλυσού έχει λυθεί καθώς έχουν μείνει και λειτουργούν μόνο 4 γεωτρήσεις από τις 40 που υπήρχαν, και αυτές είναι για κάποια απομακρυσμένα σημεία.

Επιπλέον, στα όρια Ιαλυσού-Κρεμαστής έγινε σύνδεση και δόθηκε νερό στην Κρεμαστή, και μάλιστα τα παραλιακά ξενοδοχεία της Κρεμαστής παίρνουν νερό από την Ιαλυσό από την δεξαμενή στην Κεραμιδένα, ενώ υπάρχουν άλλες δύο γεωτρήσεις, το νερό των οποίων θα παραχωρηθεί στο χωριό της Παστίδας.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά την Κρεμαστή που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας βρέθηκε η λύση με το να γίνει σύνδεση στον ιταλικό αγωγό που έρχεται από Σάλακο.

Το νερό αυτό στη συνέχεια να διοχετευτεί στην Παστίδα και από εκεί να περάσει στη δεξαμενή της Κρεμαστής πάνω από το σούπερ μάρκετ Τσισιμοίρη.

Το έργο αυτό έχει δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ και υπάρχει έτσι η δυνατότητα παραγωγής 100 κυβικών την ώρα στην Κρεμαστή από την Ιαλυσό.

Άρα λοιπόν το φράγμα Γαδουρά είναι αποδεδειγμένα έργο ζωής, υδροδοτεί όλη την Ιαλυσό και οι επόμενες φάσεις του θα λύσουν το πρόβλημα ύδρευσης και των άλλων περιοχών του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη