Δεν υπάρχουν λόγια για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν λόγια για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν λόγια για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5449 ΦΟΡΕΣ

Παρά τις προσπάθειες ούτε και χθες κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί η φωτιά

«Σκληρή» μάχη συνέχισαν να δίνουν και χθες οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που καίει για τέσσερις μέρες στο νησί, μετατρέποντας σε στάχτη ό,τι βρει στο πέρασμά της.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, η κατάσταση στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς εξακολούθησε να είναι δύσκολη, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας οι συνθήκες δεν ευνόησαν για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με το πρώτο φως της ημέρας χθες, άρχισαν οι ρίψεις νερού από πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων, οι οποίες είχαν καταφέρει κατά τη διάρκεια της νύχτας να επιφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Σημαντική ήταν και η συνδρομή της δύναμης σε πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα που έφθασαν στο νησί μας. Και ενώ όλα οδηγούσαν σε συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής, περίπου στις μεσημβρινές ώρες η κατάσταση άλλαξε.

Ο καυτός αέρας παίρνοντας με κάφτρες από τα καμένα δημιουργούσε νέες εστίες στο πυκνό δάσος, ενώ σημειώνοντας συνεχώς και αναζωπυρώσεις ακόμη και σε σημεία από όπου είχαν περάσει τα μέτωπα της φωτιάς που συνέχιζαν το καταστροφικό έργο τους.

ΦΩΤΟ: ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ. Σαλάκου
ΦΩΤΟ: ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ. Σαλάκου

Έτσι αργά χθες το μεσημέρι σήμανε «συναγερμός» στο μέτωπο που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τους εκεί εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο έσπευσε για βοήθεια κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που έχει έρθει στο νησί μας από την Αθήνα, ενώ και στους δρόμους προς Έμπωνα αλλά και προς Λάερμα επιχειρούσαν δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές με στόχο να αποτρέψουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τις περιοχές αυτές.

Αντίστοιχες καταστάσεις επικράτησαν και στα άλλα μέτωπα της φωτιάς.

Χθες στις 6 το απόγευμα σε νεότερη έκτακτη ενημέρωση που έγινε για τις δασικές πυρκαγιές, από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο Ιωάννη Αρτοποιό, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι, έγινε γνωστό ότι «62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί.

Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο».

Ειδικά για το νησί μας ο κ. Αρτοποιός είπε τα εξής: «Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της σημερινής ημέρας, αφού η περιοχή μας είναι μία από τις οχτώ της χώρας, όπου υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς:

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο (σήμερα) Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο (σήμερα) σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τονίζουμε ότι οι επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», κατέληξε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έντονο ενδιαφέρον για τη φωτιά από χώρες της Ευρώπης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» η μεγάλη φωτιά της Ρόδου αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται πτήσεις προς το νησί μας με τις οποίες μεταφέρονται τουρίστες για τις διακοπές τους.

Η μεγάλη καταστροφή και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις σε συνδυασμό με τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που παρουσιάζονται, έχουν θορυβήσει τουριστικά πρακτορεία τα οποία επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους στο νησί μας και ζητούν ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί.

Μάλιστα, από την Πολωνία χτες νωρίς το πρωί στο άκουσμα της εκκένωσης χωριών και του ξενοδοχείου στον Προφήτη Ηλία, υπήρξε ανησυχία και τουριστικά πρακτορεία ζήτησαν να μάθουν με λεπτομέρεια πως εξελίσσονται τα πράγματα στη Ρόδο, ώστε να ενημερώσουν τους πελάτες τους.

Γ. Χατζημάρκος: Έχουν καεί 30.000 στρέμματα παρθένου δάσους
Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε χθες στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι η προηγούμενη ήταν μία καλή νύχτα.

«Με το ξημέρωμα φαίνεται η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη το πρωί» δήλωσε στις «Συνδέσεις» αποκαλύπτοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας πετούν τα εναέρια μέσα.

ΦΩΤΟ: ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ. Σαλάκου
ΦΩΤΟ: ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ. Σαλάκου

Μιλώντας για τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον δήλωσε ότι περίπου 30.000 στρέμματα έχουν καεί, δίχως να έχουν κινδυνεύσει κατοικίες.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χατζημάρκος οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με επίγειες δυνάμεις (πυροσβέστες και οχήματα) που καταφθάνουν στο νησί με το πλοίο της γραμμής.

Αναφορικά με τα αίτια της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για δημόσια συζήτηση λέγοντας ότι αναμένει και το πόρισμα των ανακριτικών αρχών.

Ερωτηθείς για το εάν η περιφέρεια είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι είχαν κάνει ό,τι ήταν εφικτό λέγοντας ότι οριζόντιες δράσεις πυροπροστασίας στα νησιά δεν είναι εφικτές.

«Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα φωτιά. Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε έναν πυροσβέστη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη προχθές από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.

Ειδικότερα, στην απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αναφέρονται τα εξής:
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Έχοντας υπόψη:
1) Τα άρθρα 25 και 30 παρ.2β του Ν.4662/20 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 27/Α΄/2020).

2) Το άρθρο 4 του Ν.4555/2018 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Εμβάθυνση της Δημοκρατίας-Ενίσχυση της Συμμετοχής-Βελτίωση της Οικονομικής και Αναπτυξιακής Λειτουργίας των ΟΤΑ-Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ 133/Α’/2018).

3) Την Υ.Α.1299/7-4-2003 Έγκριση του από 7.4.2003 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (ΦΕΚ 423/Β΄/2003).

4) Το Π.Δ. 151/2004 «Οργανισμός Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» (ΦΕΚ 107/Α’/2004).

5) Το Π.Δ. 70/2021 «Σύσταση υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (ΦΕΚ 161/Α΄/2021)

6) Την ΓΔΟΥΕΣ/1/4/945 Απόφαση «Διορισμός γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (ΦΕΚ 183/Υ.Ο.Δ.Δ./2020)

7) Το υπ. αρ. Α2535/29-11-2022 έγγραφό μας «Κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (αρ. 25 Ν.4662/2020 ΦΕΚ Α’ τ.27)» (ΑΔΑ: Ψ3ΡΑ46ΝΠΙΘ-6ΑΚ)

8) Το υπ. αρ. 98473/759/19-07-2023 έγγραφο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

9) Το υπ. αρ. 2/46279/19-07-2023 έγγραφο του δήμου Ρόδου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024.

Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η βοήθεια από τους Ιππότες της Μάλτας και η συνδρομή της ιταλικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» το Τάγμα των Ιπποτών Ρόδου και Μάλτας του Αγίου Ιωάννη που εδρεύει στη Ρώμη, αποφάσισε να βοηθήσει τη Ρόδο και ναύλωσε ιδιωτικό αεροσκάφος με το οποίο μεταφέρθηκαν χθες στο νησί μας επαγγελματίες δασοπυροσβέστες.

Ειδικότερα, πρόκειται για 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα οι οποίοι ήρθαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης στο νησί μας.

Χθες το πρωί, το Τάγμα ενημέρωσε σχετικά με αυτή του την απόφαση τις τοπικές αρχές ώστε η αποστολή της βοήθειας να γίνει άμεσα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα στέλνονται από την ιταλική κυβέρνηση για να έρθουν στη Ρόδο και να βοηθήσουν και αυτά τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας, Έμπωνα Ρόδου και Λευκόχωμα Σπάρτης.

Σύμφωνα με το “iefimerida.gr” στον Έμπωνα Ρόδου επιχειρεί ένα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα.

Το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Μεγάλη η συμμετοχή εθελοντών
«Μάχη» με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξή τους, δίνουν όλες αυτές τις ημέρες οι εθελοντές που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς υπό συνθήκες διόλου εύκολες.

Υψηλές θερμοκρασίες που γίνονται ακόμη υψηλότερες από τη θερμότητα της φωτιάς, δύσβατα και δυσπρόσιτα σημεία που πρέπει να επιχειρήσουν, χωρίς πολλές φορές να έχουν την εκπαίδευση που απαιτείται.

Όμως έχουν το βασικότερο ίσως στοιχείο: θέληση για προσφορά, στον τόπο τους στον συνάνθρωπό τους, στη φύση.

Και είναι εκεί, στα καμένα, εδώ και τρεις ημέρες τώρα, ξεχνώντας τις οικογένειες, τις δουλειές, τις υποχρεώσεις τους. Χωρίς να υπολογίζουν την κούραση, την αϋπνία, τη ζέστη, την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Ένα λοιπόν από τα χαρακτηριστικά τούτης της φωτιάς που καίει ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα δάση του νησιού μας, είναι η μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών και κυρίως νέων σε ηλικία συμπολιτών μας που έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν από κάθε γωνιά της Ρόδου.

Προσφορά βοήθειας
Τις δύσκολες αυτές στιγμές που διανύει το νησί μας από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και ξέσπασε η φωτιά στ' Απόλλωνα, προσπαθούν να κάνουν ελαφρώς καλύτερες, δεκάδες συμπολίτες μας.

Προσπαθούν με κάθε μέσο να βοηθήσουν είτε συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια πυρόσβεσης, είτε προσφέροντας υπηρεσίες περίθαλψης ζώων, φροντίδας, τρόφιμα και νερό και οτιδήποτε άλλο για το οποίο προκύπτει ανάγκη. Κάθε προσπάθεια είναι καθοριστική και αξιόλογη.

Συγκέντρωση κουβάδων και τροφής στο Περιφερειακό Φυτώριο
Στο Φυτώριο της περιφέρειας συλλέγονται κουβάδες για νερό και τροφή για τα πυρόπληκτα ζώα, όπως καλαμπόκι, φρούτα και λαχανικά. Οι εγκαταστάσεις του Φυτωρίου βρίσκονται στη γωνία της οδού Οδυσσέα Ελύτη δίπλα στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου (Σγουρού).

Έκκληση για τρόφιμα έκανε η ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ.
Προχθές, με πρωτοβουλία της ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ Ρόδου έγινε έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας να προσφέρουν τρόφιμα (άμεσης κατανάλωσης) και νερά για τους ανθρώπους που κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά.
Τα παρέλαβε φορτηγό της Ένωσης Μεταφορών Δωδεκανήσου που με συνοδεία αυτοκίνητων της ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ παραδόθηκαν στον τόπο της φωτιάς.

Αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, αφουγκράστηκε την έκκληση της ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ. Ρόδου και πραγματοποίησε τη συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη για τους συνάνθρωπους μας, τους συναδέλφους τους και το προσωπικό της Πυροσβεστικής, που δίνουν μεγάλη μάχη για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

«Τα είδη πρώτης ανάγκης αγοράστηκαν με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου και συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, όπου από εκεί θα σταλούν σε όλους που δίνουν την μάχη για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου. Ενέργειες για την υλοποίηση της αγοράς και συγκέντρωσης των πρώτων ειδών ανάγκης έγιναν από τον Ταμία της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ. Επχίας (ΠΖ) Χρήστος Χατζίδης.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, δείχνει συνεχώς το κοινωνικό της πρόσωπο, στηρίζοντας έμπρακτα όλους όσους έχουν ανάγκη, καθώς κατά το παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες ενέργειες στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας και Ανατολικής Αττικής.

Τέλος, ευχόμαστε καλή δύναμη και προσοχή σε όλους όσους εμπλέκονται στην κατάσβεση».

Ο Σύλλογος Γυναικών Παστίδας
Και οι γυναίκες της Παστίδας άμεσα κινητοποιήθηκαν από προχθές με το που εκφράστηκε ανάγκη για νερά και είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι με έκκληση που έκαναν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, συγκέντρωσαν στα γραφεία του Συλλόγου εφόδια τα οποία και έστειλαν το απόγευμα στο μέτωπο της φωτιάς.

Τα μέλη της ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών Ρόδου, μάλιστα, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας