Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της σεζόν στο νησί μας

Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της σεζόν στο νησί μας

Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της σεζόν στο νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 573 ΦΟΡΕΣ

Αβέβαιο παραμένει το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος στη Ρόδο, μετά την καταστροφική φωτιά που καίει ακόμη στο νησί μας.

Όλοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες περιμένουν να σβήσει η φωτιά και μετά να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις που υπάρχουν, καθώς και αυτές που θα ακολουθήσουν, για να δούν και πώς θα προχωρήσουν το προσεχές διάστημα. Το ζητούμενο, όπως λένε, είναι να θέλουν να έρθουν πλέον και οι πελάτες μας στη Ρόδο, για να συνεχιστεί η σεζόν.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δε μπορούμε να πούμε ότι χάθηκε η σεζόν, αυτό είναι το σίγουρο αλλά αναμένεται ότι θα συνεχίσει ίσως με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.

Όπως εκτιμάται ίσως να χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μπούμε σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς, ενώ ο Αύγουστος είναι πλέον ένα ερωτηματικό, αν και είναι μήνας αιχμής ούτως ή άλλως. Όσο για τον Σεπτέμβριο θα δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ακυρώσεις για τη Ρόδο έχουμε - αυτό είναι κάτι φυσιολογικό - καθώς ο κόσμος φοβάται να έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα και μάλιστα τη στιγμή που δεν έχει σβήσει η φωτιά.

Σημειώνεται ότι τρία τουλάχιστον ξενοδοχεία στη νότια Ρόδο φαίνεται ότι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και ότι η περιοχή Κιοτάρι και Γεννάδι δε δέχονται τουρίστες πλέον.

Δηλώσεις Όλγας Κεφαλογιάννη
Οι τουρίστες πρέπει να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στην Κέρκυρα και τη Ρόδο είπε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο Radio 4 του BBC.

H ίδια τόνισε πως η κατάσταση στην Κέρκυρα «δεν είναι ανησυχητική» και σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με τις σκηνές που είδαμε στη Ρόδο.

«Είχαμε κάποιες εκκενώσεις σπιτιών αλλά τίποτα σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν στη Ρόδο» είπε η κ. Κεφαλογιάννη, λέγοντας παράλληλα ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού έχει επηρεαστεί.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο και είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού της Ρόδου έχει επηρεαστεί» ανέφερε η υπουργός.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, λανθασμένες τις εκτιμήσεις ότι το 50% του νησιού έχει επηρεαστεί από την πύρινη λαίλαπα.

«Το ποσοστό είναι ανάμεσα στο 10 και 20%» είπε χαρακτηριστικά.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε επίσης πως οι τουρίστες έμειναν σε συνεδριακά κέντρα και γήπεδα αλλά και σπίτια ντόπιων, καθώς τα ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια.

Όπως είπε, κατανοεί την ενόχληση των τουριστών για την εκκένωση αλλά «η ασφάλεια είναι προτεραιότητα». «Πράγματι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα μέσα σε μερικές ώρες, αλλά όλοι είναι ασφαλείς» κατέληξε η κ. Κεφαλογιάννη.

Και οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ ακυρώνουν πτήσεις στη Ρόδο
Ακυρώσεις και αλλαγές στα προγράμματα διακοπών στη Ρόδο κάνουν και οι τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας, μετά τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα:
** Η TUI Deutschland ακύρωσε όλες τις αναχωρήσεις έως και σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ προσφέρει δωρεάν αλλαγές και ακυρώσεις μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

«Για πληροφορίες σχετικά με τις κρατήσεις μετά από αυτό το διάστημα, επικοινωνήστε με την TUI», απηύθυνε έκκληση στους παραθεριστές ο ηγέτης της αγοράς.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή του διοργανωτή για να ενημερώνονται.

Οι επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Ρόδου που δεν επηρεάζεται από την πυρκαγιά, μπορούν επίσης να κάνουν δωρεάν εκ νέου κράτηση ή ακύρωση κατόπιν αιτήματος.

«Προσφέρουμε στους παραθεριστές δωρεάν επανακράτηση και έτσι ανακουφίζουμε την κατάσταση στη Ρόδο», δήλωσε ο Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TUI.

Η TUI ανέφερε ότι είχε περίπου 39.000 επισκέπτες στο νησί την Κυριακή και περίπου 7.800 επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές. «Μεταφέρθηκαν σε άλλα μέρη του νησιού και διαμένουν σε ξενοδοχεία ή σε καταλύματα που έχουν οριστεί από τις τοπικές αρχές», ανέφερε η εταιρεία. Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότεροι από 300 συνεργάτες της TUI για να βοηθήσουν.

Η TUI χθες το πρωί οργάνωσε έξι πτήσεις επαναπατρισμού πελατών της από τη Ρόδο στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλη μια για τη Δανία.

** Η FTI ανέφερε ότι έχει έναν χαμηλό τετραψήφιο αριθμό πελατών στη Ρόδο που πλήττεται από τις δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Είναι καλά και εκτός κινδύνου, είπε εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι το πρακτορείο Meeting Point Hellas του Ομίλου μπόρεσε να τους φιλοξενήσει και να τους φροντίσει αλλού.

Εξετάζονται όλες οι επιλογές και, αν χρειαστεί, συντονίζονται μη προγραμματισμένες πτήσεις επιστροφής εάν οι επισκέπτες θέλουν να φύγουν νωρίτερα, τόνισε.

Επιπλέον, τα ταξίδια στη Ρόδο της FTI ακυρώνονται έως και την Τετάρτη 26 Ιουλίου. Οι πελάτες μπορούν να κάνουν εκ νέου κράτηση σε άλλους προορισμούς χωρίς χρέωση, εάν το επιθυμούν.

** Η Schauinsland-Reisen ακύρωσε επίσης τα ταξίδια στη Ρόδο μέχρι και τις 28 Ιουλίου. Οι επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Ρόδου, που δεν έχει επηρεασθεί, μπορούν να ζητήσουν δωρεάν εκ νέου κράτηση ή ακύρωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πολλοί πελάτες της έχουν ήδη επαναπατρισθεί στη Γερμανία. «Τα τμήματα σέρβις μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να οργανώσουν περαιτέρω πτήσεις επιστροφής», είπε ο διοργανωτής. Μια επιπλέον πτήση είχε προγραμματιστεί για εχθές, Δευτέρα.

** Η DER Touristik ακύρωσε όλα τα ταξίδια προς τα νότια της Ρόδου έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου. Αυτό ισχύει και για ταξίδια σε ξενοδοχεία που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα.

«Για όλες τις άλλες περιοχές της Ρόδου, προσφέρουμε δωρεάν ακυρώσεις και επανακρατήσεις για αφίξεις έως και τις 29 Ιουλίου», είπε εκπρόσωπος του τουρ οπερέιτορ. Η DER έχει ήδη οργανώσει αρκετές πτήσεις επαναπατρισμού.

** Η Alltours ακύρωσε τις πτήσεις έως και τις 26 Ιουλίου. Δίνει τη δυνατότητα για εκ νέου κράτηση ή για ακύρωση στις αναχωρήσεις έως και τις 30 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Alltours, δεν είναι δυνατές νέες κρατήσεις μέχρι και την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά, θα ανοίξουν ξανά οι κρατήσεις.

Τέλος, υπάρχουν και μεμονωμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, που πήραν τους πελάτες τους από τη Ρόδο και τους στέλνουν για διακοπές στη Μαγιόρκα.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου