Δημήτρης Σαλαχούρης: Ιδιαίτερα αισθητή η πτώση της τουριστικής κίνησης

Δημήτρης Σαλαχούρης: Ιδιαίτερα αισθητή η πτώση της τουριστικής κίνησης

Δημήτρης Σαλαχούρης: Ιδιαίτερα αισθητή η πτώση της τουριστικής κίνησης

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2439 ΦΟΡΕΣ

Οι εκδρομές είναι μειωμένες κατά 80%

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν όλες τις προηγούμενες ημέρες η πτώση της τουριστικής κίνησης στη Ρόδο λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, καθώς σημειώθηκαν ακυρώσεις και αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους προς το νησί μας.

Οι πτήσεις ήρθαν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω λόγω του έκτακτου αυτού γεγονότος και μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στην τουριστική κίνηση. Μπορεί να καταβάλλονται προσπάθειες για να αρχίσει η ζωή να βρίσκει τον κανονικό της ρυθμό στις περιοχές που κατέκαψε η φωτιά όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα υπήρξαν επιπτώσεις για όλο το νησί.

Ενδεικτικό της ζημιάς που προκλήθηκε στον τουρισμό είναι και το ότι από τη μέρα που ξεκίνησε η φωτιά μέχρι και χθες παρατηρήθηκε μία αισθητή κάμψη στην τουριστική κίνηση και μάλιστα οι εκδρομές όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρης Σαλαχούρης κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 80%!

«Κάναμε μεγάλη κοιλιά αυτές τις μέρες. Οι εκδρομές έχουν πέσει πάνω από 80% και ακόμα και αυτές που γίνονται πραγματοποιούνται με τα λεωφορεία να είναι μισογεμάτα. Αυτό παρατηρείται από όλες τις χώρες και σύμφωνα με πληροφορίες οι ακυρώσεις αφορούν τόσο τον Αύγουστο όσο και το Σεπτέμβριο.

Όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν τώρα πήγαν αλλού» δήλωσε και υπογράμμισε ότι οι ακυρώσεις για τους επόμενους μήνες οφείλονται στο γεγονός ότι στο άκουσμα της πυρκαγιάς οι επισκέπτες μας δεν εστίασαν στην τοποθεσία που έπληξε αλλά σχημάτισαν την εικόνα ότι αφορούσε όλο το νησί.

«Δεν έχει καμία ακριβή εικόνα ο τουρίστας για το που έκαψε η φωτιά και οι περισσότεροι δεν το ψάχνουν. Ακούνε Ρόδος και φωτιά και αποφασίζουν να πάνε αλλού, και πολλοί δεν θα έρθουν στον προορισμό επειδή η πόλη και η δυτική πλευρά παραμένουν ανέπαφες. Άκουσαν για φωτιά, η φωτιά κράτησε πολύ, κράτησε δέκα μέρες και είχε αντίκτυπο στον τουρισμό. Για να ανακάμψουμε θέλει δουλειά.

Συνεργασία όλων των φορέων για να καταλάβουν οι τουρίστες ότι υπάρχει ασφάλεια. Τίθεται θέμα εμπιστοσύνης ώστε να νιώσει ο επισκέπτης μας ασφαλής και να αποφασίσει να έρθει» αναφέρει ο κ. Σαλαχούρης ο οποίος εκτιμά ότι μέχρι τις 20 πρώτες μέρες του Αυγούστου θα νιώσουμε την κάμψη στον τουρισμό, ενώ τονίζει ότι αν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε μέχρι τότε το κλίμα, θα αλλάξουν τα πράγματα.

Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό, ακόμα και τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται δεν βγάζουν εκδρομές όπως παλιά για να πάει ο επισκέπτης στα αξιοθέατα. Η Λίνδος χθες και προχθές στην οποία ο ίδιος βρισκόταν για ξενάγηση ήταν όπως είπε σχεδόν άδεια. «Βλέπεις τη διαφορά, οι τουρίστες μένουν κυρίως στην πόλη κάνουν βόλτα εκεί και δεν απομακρύνονται από αυτήν (φωτο).

Οι εκδρομές μας τις τελευταίες πέντε μέρες μετά την πυρκαγιά ακόμη δεν έχουν ανακάμψει. Οι ξεναγοί εργάζονται περίπου σε ένα ποσοστό 25% και το υπόλοιπο 75% είναι άνεργο καθημερινά.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, οι επισκέπτες μας με τους οποίους συναντιέται ρωτάνε για την πυρκαγιά, θέλουν να μάθουν από πού ξεκίνησε και πώς, πώς το αντιμετωπίσαμε, και γενικά δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτό που έγινε.

«Τους λέμε ότι γνωρίζουμε, λυπούνται, στενοχωριούνται, μας συμπονούν και είναι πραγματικά εντυπωσιασμένοι με τους εθελοντές και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετώπισαν οι Ρόδιοι.

Όλα αυτά εμείς τους τα λέμε, τα εξηγούμε για να καταλάβουν ότι στα νησιά έτσι λειτουργούμε... οι νησιώτες είναι κοντά σε δύσκολες στιγμές… υπάρχει αλληλεγγύη» συμπληρώνει ο κ. Σαλαχούρης και κάνει γνωστό ότι παλιοί πελάτες της Ρόδου εκδήλωσαν την επιθυμία να βοηθήσουν οικονομικά τη Ρόδο μέσω του σωματείου των ξεναγών.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν να δέχονται δωρεές απ’ όλο τον κόσμο, από φίλους και γνωστούς και συγκεκριμένα χορηγίες με την ένδειξη «βοήθειας για πυρόπληκτους».

Όπως αναφέρει, ήδη έχουν δώσει πολλές προμήθειες σε πυροσβέστες και εθελοντές καθώς και για τα ελάφια και συνεχίζουν μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας τη συγκέντρωση της βοήθειας ώστε να αποφασίσουν που θα διατεθούν οι χορηγίες, ανάλογα με το πού υπάρχει ανάγκη.

Με την ευκαιρία αναφέρει ότι τα περισσότερα μέλη του σωματείου, οι ξεναγοί βρίσκονταν στις επάλξεις παντού σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς αλλά και στις δομές μεταφράζοντας και συνομιλώντας με τους τουρίστες που κατέφευγαν εκεί. Όλες αυτές τις μέρες διάθεταν και τα αυτοκίνητά τους σε δομές, σε χωριά που απειλούνταν, όπου μπορούσαν να βοηθήσουν.

Σε ερώτηση αν η καταστροφική φωτιά επηρεάσει την τουριστική περίοδο στη Ρόδο ο κ. Σαλαχούρης απάντησε ότι η σεζόν φέτος σίγουρα θα επηρεαστεί αλλά δεν θα τη χάσουμε, θα μας πάει λίγο πίσω, όπως είπε, αλλά δε θα τη χάσουμε.

Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι στις πληγείσες περιοχές προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αλλάξουν την εικόνα του νησιού με καθαρίσματα και δενδροφυτεύσεις. Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ξεναγών, μέρα με τη μέρα τα πράγματα θα είναι όλο και καλύτερα, είναι θέμα χρόνου να αναστρέψουμε την εικόνα, αλλά πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να βοηθήσουμε όλοι βάζοντας πλάτη.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων