Ηλίας Καραβόλιας: Η υπερεργασία ως ελεύθερη επιλογή

Ηλίας Καραβόλιας: Η υπερεργασία ως ελεύθερη επιλογή

Ηλίας Καραβόλιας: Η υπερεργασία ως ελεύθερη επιλογή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 982 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Δυνατότητα» να εργάζεσαι, αν σου λείπουν ένσημα, μέχρι τα 74. «Δυνατότητα» να δουλεύεις, νομικά κατοχυρωμένος, για δύο 8ωρα την ίδια ημέρα και μάλιστα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες.

«Δυνατότητα» να προχωράς σε ιδιωτική σύμβαση στην δουλειά σου απευθείας με το αφεντικό για όσες ώρες και μέρες παραπάνω θέλεις εσύ να εργάζεσαι.

Αυτή ακριβώς η «δυνατότητα», αυτό το απεριόριστο δυνητικό υπερπροσφοράς σώματος και ψυχής, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της επιλογής αξιοπρεπούς επιβίωσης, χωρίς «δυνατότητα» να αυξάνεται ο μισθός σου στην επιπλέον εργασία, καλείται νεοφιλελευθερισμός.

Το να έχεις δηλαδή νομικά κατοχυρωμένη τη δυνητική σου ελεύθερη επιλογή (η πλήρης ώσμωση δικαιοκρατισμού και κεφαλαίου) ώστε να εξαντλείς τα ανθρώπινα περιθώρια για να δουλεύεις απεριόριστα (και να ξεπληρώνεις χρέη για να μεγαλώνεις παιδιά, όχι φυσικά για να πλουτίσεις κάποτε, με τέτοιους χαμηλούς μισθούς).

Και αφού στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τέλος πια η «μεγάλη παραίτηση» από τις δουλειές, γιατί τώρα μπαίνουμε στη «μεγάλη αναδιάρθρωση», αυτό συνεπάγεται ότι η εργασία πρέπει να μην έχει όρια, να μην έχει τέλος (για κάθε μορφή κεφαλαίου που επιζητά μανιωδώς την εντατική κερδοφορία).

Τι μας λέει λοιπόν το manual του τεχνοκαπιταλισμού της «ελεύθερης ατομικής επιλογής» καλά κρυμμένο πίσω από την κρατική θεσμοθέτηση της «δυνατότητας» για απεριόριστη και «ελεύθερη» εργασία;

Ότι είσαι «ελεύθερος να πουλήσεις χρόνο και ιδρώτα» με υπερεντατική απασχόληση (οπουδήποτε και με οποιοδήποτε τίμημα).
Υποτίθεται, ότι μόνο έτσι θα προστατευτείς ως υποκείμενο στην αγορά εργασίας από την αυτοματοποίηση, τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη…

ΥΓ: Πολύ σύντομα η πλήρης εξάρτηση από το κεφάλαιο (μικρό - μεγάλο) και η πλήρης νομισματικοποίηση του χρόνου θα είναι τέτοιες που η ζωντανή εργασία δεν θα διακρίνεται από την νεκρή, οπότε και η μηχανή (λογισμικά, αλγόριθμοι, πλατφόρμες) θα απορροφήσει εντελώς το ανθρώπινο κεφάλαιο…

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους