Ξεκινά η αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ξεκινά η αποκατάσταση  και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ξεκινά η αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2352 ΦΟΡΕΣ

Τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας παρουσίασε ο γενικός διευθυντής δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος

Με ταχείς ρυθμούς ξεκινά η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο νησί μας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του προηγούμενου μήνα ενώ ταυτόχρονα θα κινηθούν άμεσα και οι διαδικασίες για τη σύνταξη των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών μελετών που χρειάζονται ώστε να εκτελεστούν έργα στις καμένες εκτάσεις.

Όπως ανέφεραν χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου και παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Σασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας καθώς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών Σταύρος Τσιλίκουνας που βρέθηκαν για ένα τριήμερο στη Ρόδο και συνεργάστηκαν με επιστήμονες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σχεδιάζονται μέτρα τριών ειδών, και συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Μάλιστα τόνισαν ότι θα τεθεί ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε περίπου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να έχουμε τους αναδόχους και να ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα στο νησί.

Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι έχουν παρθεί τα πρώτα οικονομικά μέτρα και έχουν ολοκληρωθεί και οι αυτοψίες, ενώ δημιουργούνται οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά ώστε να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα φιλοξενηθούν στο νησί μας δημοσιογράφοι απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης περίπου 100 συνολικά ώστε να μεταφέρουν στις χώρες τους το δικό μας μήνυμα ότι, η Ρόδος παραμένει ένας υπέροχος τόπος που περιμένει να υποδεχτεί τους επισκέπτες της με επαγγελματισμό για να τους προσφέρει τις εμπειρίες που επιθυμούν στις διακοπές τους και ότι είναι ένας προορισμός λειτουργικός.

Ευάγγελος Γκουντούφας: προτεραιότητα είναι να προστατέψουμε τους οικισμούς
Όπως ανέφερε ο κ. Γκουντούφας από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς έπρεπε οι υπηρεσίες άμεσα να μπουν στη φάση της αποκατάστασης αυτού του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει τη Ρόδο και την κάνει τόσο όμορφη και ξεχωριστή ώστε πολύ γρήγορα να επουλωθούν οι όποιες πληγές αλλά και να προληφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος στο άμεσο μέλλον.

«Σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την τοπική Δασική Υπηρεσία προχωρήσαμε άμεσα στον σχεδιασμό στο συντονισμό και την επιτόπια αυτοψία σε όλη την καμένη έκταση ώστε να σχηματίσουμε εικόνα ολοκληρωμένη όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν και να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί.

Από την πρώτη στιγμή η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες παρήγαγε όλο το απαιτούμενο χαρτογραφικό υλικό τόσο για την προστασία της καμένης έκτασης ως έχουσας δασικό χαρακτήρα όσο και την παραγωγή των απαιτούμενων χαρτών για να προχωρήσουμε στον άμεσο σχεδιασμό της αποκατάστασης με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφύγουμε από το φθινόπωρο όποια προβλήματα δημιουργηθούν ως επακόλουθο της καταστροφής της βλάστησης.

Επίσης, προχωρήσαμε στην κατάρτιση του πίνακα σφοδρότητας καύσης. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καθώς μας έδειξε τι ποσοστό από τη συνολικά καμένη έκταση έχει πληγεί σφόδρα ή μέτρια.

Από το σύνολο της έκτασης η προσέγγισή μας είναι ότι γύρω στα 50.000 στρέμματα έχουν πληγεί μέτρια και σφόδρα» δήλωσε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν ώστε να επιλέξουν όλες τις κρίσιμες επιφάνειες και όλους τους κρίσιμους χειμάρρους και ρέματα στα οποία θα πρέπει να επέμβουν άμεσα με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τριών ειδών μέτρα
Τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι όπως είπε τριών ειδών, τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Τα βραχυπρόθεσμα αναφέρονται στην άμεση αποκατάσταση της εικόνας που θα βλέπει ο επισκέπτης που θα έρχεται στις πληγείσες περιοχές-τόσο σε πληγέντες οικισμούς όσο και σε πληγείσες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στις τουριστικές περιοχές- όπου περιμετρικά θα πρέπει να απομακρυνθεί η καμένη ξυλεία και να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αποκατάστασης.

Γι΄αυτό η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση τριών διοικητικών πράξεων. Η μία αφορά την απομάκρυνση της καμένης ξυλείας ώστε ν’ αλλάξει η εικόνα σε οικισμούς και ξενοδοχεία, η δεύτερη την έγκριση απομάκρυνσης όλης της παρόδιας καμένης ξυλείας ώστε να αποφύγουμε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο κινδύνου από πτώση δέντρου μαζί με το αισθητικό κομμάτι ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται και η σύνταξη των απαιτούμενων μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Η τρίτη πράξη αφορά στην έγκριση καθαρισμού όλων των ρεμάτων που θα γίνουν σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον δήμο.
«Θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη των μελετών γιατί πλέον από το 2021 έχουμε θεσμικό πλαίσιο ώστε να πηγαίνουμε πολύ γρήγορα στη σύνταξη και υλοποίηση των έργων.

Αναφέρομαι στον θεσμό του αναδόχου αποκατάστασης και αναδάσωσης και ήδη αυτή τη στιγμή η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει απευθυνθεί επίσημα στην Υπηρεσία μας ζητώντας μας να την ορίσουμε ως ανάδοχο αποκατάστασης για τη σύνταξη των μελετών.

Θα «προχωρήσουμε» γύρω στις 11 μελέτες ( 6 για τα αντιδιαβρωτικά και 5 για τα αντιπλημμυρικά) και θα έχουμε και μία μελέτη τεχνητής αναδάσωσης ως άμεσο μέτρο για τις περιοχές-ζώνες γύρω από τους πληγέντες οικισμούς.

Θα κάνουμε τεχνητή αναδάσωση με πλατύφυλλα είδη με καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στην πυρκαγιά ώστε να κάνουμε τους οικισμούς πιο ανθεκτικούς στην πυρκαγιά στο μέλλον με είδη αυτόχθονα της Ρόδου που θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Όπως επίσης σε περιμετρικές ζώνες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ώστε όλοι οι επισκέπτες ν’ αλλάξουν την εικόνα του μαύρου που έχουν στο μυαλό τους» δήλωσε ο κ. Γκουντούφας.

Όπως τόνισε η περιφέρεια, στην πεδινή κοίτη των ρεμάτων θα εκτελέσει όλα τα απαιτούμενα έργα και η δική του Υπηρεσία θα ασχοληθεί με την ορεινή κοίτη των ρεμάτων και με τα έργα στις πλαγιές του βουνού ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε ότι το ελπιδοφόρο μήνυμα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν σε όλη την καμένη έκταση μεγάλοι θύλακες και πολλά τμήματα άκαυτης δασικής ύλης που αυτές ως νησίδες θα λειτουργήσουν ευεργετικά και στη φυσική αναγέννηση.

Οι αναδασώσεις και οι ανάδοχοι αποκατάστασης
Επίσης αναφέρθηκε και στις αναδασώσεις λέγοντας ότι όταν καίγεται ένα οικοσύστημα δεν επεμβαίνεις στην άμεση αντίδραση της φύσης. Η φύση θα λειτουργήσει άμεσα και, όπως είπε, θα δούμε ότι του χρόνου την άνοιξη θα έχει αρχίσει ν’ αλλάζει όλη η εικόνα αυτού του μαύρου και του γκρίζου στο νησί μας.

Μάλιστα ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να συγκρατηθούν τα εδάφη, να μείνει το έδαφος στη θέση του και να προστατέψουμε τους οικισμούς, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά από την κοινωνία της Ρόδου ώστε να γίνουν κάποιοι ανάδοχοι αποκατάστασης. Ήδη έχει δεχτεί, όπως είπε, από την τράπεζα Eurobank πρόταση για την υλοποίηση των έργων, ενώ υπάρχει και η μεγάλη προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης ανέφερε ότι τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου δεν θα λειτουργήσει η φύση και ότι οι επιφάνειες θα οριστικοποιηθούν σε περίπου δύο χρόνια. «Στόχος μας είναι αυτό το μοναδικό οικοσύστημα της Ρόδου να αποκατασταθεί πολύ γρήγορα και να το εμπλουτίσουμε, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα και τη βιοποικιλότητα του νησιού κάνοντάς το με απόλυτο σεβασμό στα αυτόχθονα είδη στη χλωρίδα και την πανίδα» είπε επίσης, αναφερόμενος στους πληθυσμούς των ελαφιών τόνισε ότι εντοπίστηκαν 11 ζώα νεκρά, τα περισσότερα από τα οποία είχαν πεθάνει από ασφυξία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιλίκουνας, υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες στο Δασαρχείο δουλεύουν ώστε να καθορίσουν τις λεκάνες στις οποίες θα γίνουν οι παρεμβάσεις και ότι πλέον τα τελευταία χρόνια εκτελούνται έργα σε διάστημα από 4 έως 6 μήνες και το ίδιο ευελπιστούν να γίνει και στην περίπτωση της Ρόδου.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη αποτυπωθεί τα έργα που θα γίνουν από την περιφέρεια στην πεδινή κοίτη των ρεμάτων και πέριξ του επαρχιακού δικτύου αλλά και των οικισμών, λέγοντας ότι η αποτύπωση που έγινε περιλαμβάνει κυρίως τις περιοχές Χαράκι, Λάρδο, Βάτι, Γεννάδι, Κιοτάρι και τον Κηπηρίωνα ποταμό.

Όπως είπε, η περιφέρεια θα προχωρήσει από την πλευρά της ώστε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη να δημοπρατηθεί το έργο και στο τέλος του ίδιου μήνα να έχουμε ανάδοχο και υπογραφή σύμβασης.

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Γκουντούφας δήλωσε ότι θα υπάρξει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα σύνταξης των μελετών ώστε περίπου στις 15 Οκτωβρίου να είναι έτοιμες και στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να έχουμε τους αναδόχους και να ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη